Wanneer was het voor het laatst, dat je iets voor de eerste keer deed?

 

Wanneer was het voor het laatst …
… dat je iets voor het eerst deed?

wanneer deed je iets voor het eerst Als je jong bent denk je er meestal helemaal niet bij na als je iets voor het eerst in je leven doet. Het is leuk, een nieuwe ervaring. Het zijn echter in de meeste gevallen gewone zaken voor anderen. Zijn het echter ingrijpende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld voor het eerst naar school en de hele dag van huis, weg van de vertrouwde omgeving, dan kan dit als een grote stap ervaren worden. Naarmate je echter ouder wordt zijn nieuwe uitdagingen steeds zeldzamer of komen helemaal niet meer voor.

Wanneer was het voor het laatst …
… dat je iets voor het eerst deed?

wanneer deed je iets voor de eerste keer

Daar moest ik aan denken toen ik op 31 oktober het podium op ging in het zuiden van Duitsland (Gaildorf) met de blues & zydeco band de Bayou Alligators. Natuurlijk is het podium niet vreemd voor mij, zingen doe ik graag en op wasboard spelen gaat me al goed af. Maar nu was het niet meer even voor de gein. Ik stond officieel aangekondigd, samen spelen met professionele muzikanten zoals Frank die al 30 jaar internationale podium ervaring heeft, het was hun officiële CD presentatie, ze spelen niet zoveel in de eigen regio en, … het publiek in Gaildorf was verwend, gewend om wereldsterren te zien optreden op hun twee jaarlijkse internationale blues festival. De locale “Gaildorfer Kulturschmiede” was met 120 verkochte kaarten uitverkocht, meer mensen konden er niet in. En dan word je aangekondigd als “der aus Holland angereiste Henk Mutsaers” Dan wil je geen “Fehler” maken. Gelukkig ging het allemaal goed in tegenstelling tot de repetitie van de avond ervoor. Live worden de liedjes immers anders gespeeld dan op de CD. Gast muzikanten die niet bij de repetitie waren, hier en daar een onverwachte solo en dat alles georkestreerd met een subtiel hoofdknikje van Frank. Het gevoel van voldaanheid is na het optreden en vele repeteren dan ook groot.

Op naar de volgende uitdaging, het volgende optreden, want deze ervaring werkt zeer verslavend.

De ware leraar en de ware lessen gaan verscholen
achter alles wat je in het leven ervaart.
— Georgia Carr

laat je horen want Hoeveel mensen zouden er zijn waar zelfs de kleinste verandering al een belemmering, een obstakel is? Hoeveel mensen zouden er zijn die het al moeilijk vinden om een gesprek aan te knopen met een vreemde, laat staan spreken in het openbaar?

Hoeveel mensen zouden er momenteel wel niet zijn die al het nieuws dat op hen afkomt niet ter sprake durven te brengen, bang om voor hun mening uit te komen, bang om voor gek aangezien te worden als ze een afwijkende mening hebben.

— Henk Mutsaers