“Wakker” worden [bewustzijn] is moeilijk, .. in je eentje!

wake up call Ik zal niet tegen je liegen – dit “wakker worden” geeft ons vaak het gevoel van vreemdelingen in een vreemd land.

Bewust worden is vaak heel ongemakkelijk en soms ondraaglijk eenzaam.

Het is als ruw “gewekt” te worden als iedereen om je heen is nog steeds – slaapt – en ze kijken naar je alsof je niet goed bij je hoofd bent als je wat zegt!

Door: Nanice Ellis

wakker worden in je eentje

Zien [Bewust worden] in het land van de blinden

vreemdelingen in een vreemd land

Bron: Wake Up Word
Door: Nanice Ellis
Vertaling: Henk Mutsaers

Ik heb een poster op mijn kantoor met de tekst: “Strangers in a Strange Land.” [Vreemdelingen in een vreemd land / noot: dit plaatje heeft geen relatie met de bron maar wel een relatie: onrealistisch]. Het zou niet overdreven zijn om te zeggen dat vrijwel iedereen die in deze ruimte komt de poster ziet, en zich er op een of andere manier mee kan vereenzelvigen. Ik weet dat ik dat deed, en dat is de reden waarom ik het op mijn muur hing.

Als je ervaren hebt om de waarheid van een wereld kwesties te ontdekken, dan zullen er velen die je een samenzweerder noemen of als je spiritueel ontwaken ervaart, denken anderen dat je een mentale instorting hebt gehad. Toch is het resultaat, geïsoleerd en alleen voelen, vervreemd in principe, een vreemdeling in een vreemd land – inderdaad.

Wakker worden is een ingrijpende verandering, alles wat je ziet voelt en denkt veranderd. Wanneer je de waarheid leert kun je die kennis niet meer ongedaan maken, je kunt niet meer terug naar de persoon die je eens was. Die “jij” bestaat niet meer. Dat “leven” is niet langer beschikbaar.

Velen van ons hebben moeite met het omgaan en de keerzijde van dat ontwaken, moeite te stoppen met zelfmedicatie om depressies en angst te overwinnen, moeite om door slapeloze nachten heen te worstelen en overweldigend verdriet, en zelfs angst hierin alleen te zijn in de wereld. Of dat wakker worden nu iets is dat je wilde of dat het je simpelweg “overkwam” [voorbestemd], het kan extreem-pijnlijk zijn met weinig of geen steun, terwijl de wereld je verwerpt.

Ik schrijf dit omdat ik het allemaal maar al te goed weet. Mijn eigen familie en zelfs mijn eigen kinderen dachten dat ik mentaal-losgeslagen was vele jaren lang. Mijn ex-man voegde zich galant bij dat geloof. Ik moest of-te-wel mezelf verstoppen of mezelf blootstellen aan kritiek, spot en soms zelfs vijandigheid. Ik was alleen met een verbroken familie relatie en soms zo eenzaam.

De Isolatie van de “Verlichting”. [bewustwording]

Het is de menselijke natuur om deel uit te maken van familie, een groep of vereniging, om geliefd te zijn, gekoesterd, beschermd en geëerd voor wie we zijn. Dus als we uitgeknepen, afgewezen, veroordeeld of belachelijk gemaakt worden dan snijdt dat tot in de ziel. Anderen beschuldigen ons van datzelfde, zoals we ooit waren, en voelen zich daarom gerechtvaardigd in hun negatieve gedrag jegens ons, omdat ze denken dat “wij” degenen zijn die slapen en ze proberen om ons wakker te schudden, voor onze eigen bestwil. Als we te lang zonder liefde en affectie zijn, en zelfs knuffels, beginnen we emotioneel en fysiek te lijden; het leven voelt als een bodemloze put van ellende zonder veilige haven, geen comfortabele plaats “om op de klep te vallen”.

Ik probeerde mijn familie en vrienden wakker te schudden op alle mogelijke manieren maar ik duwde een ieder steeds verder van me af waardoor ze zich voor mij afsloten en onvriendelijk achter mijn rug om spraken. Op een gegeven moment kocht ik zelfs een stapel boeken en gaf die aan een ieder die ik kende, maar niemand las het boek.

Jaren gingen er voorbij op deze manier, maar toen maakte ik een interessante keuze, om “er te zijn” voor mijn kinderen die toen teenagers waren. Ik cijferde mezelf weg en maakte een bewust keuze om de beste ouder te zijn voor mijn kinderen in hun laatste tienerjaren. Het veranderde niets aan mijn gevoelens van eenzaamheid en isolatie maar ik wist dat het de juiste keuze was. Ik probeerde niet langer om mijn familie en andere wakker te schudden maar gewoon op de best mogelijke manier in te passen. Ik ging met mijn reis echter privé door, ik had ook geen keuze, immers eenmaal begonnen aan deze reis is er geen weg meer terug.

Op een bepaald punt accepteerde ik deze toestand en sloot vrede met het feit dat deze reis eenzaam zou zijn. Maar toen begon zich een onverwacht en opmerkelijk feit te ontvouwen, elk lid van mijn directe familie begon te ontwaken. In eerste instantie kon ik het helemaal niet geloven, ik verwachtte het ook niet. Ik had alle hoop op het ontwaken van mijn familie al opgegeven, echter een ieder van hen had nu zijn eigen private ontwaking ervaring.

Ik was op dat punt zwijgzaam over mijn kennis en bewustwording sinds jaren, en toch was het of ik elk onderdeel gedeeld had omdat ze hoe dan ook wisten wat ik zou zeggen zelfs al had ik het nooit gezegd. Ik schrijf dit artikel nu om een licht te laten schijnen aan het einde van een hele lange tunnel.

Wij zijn allemaal aan het wakker worden!

Zelfs de mensen waarvan je denkt dat ze nooit zullen ontwaken, ook zij worden wakker. Jij en ik lopen alleen maar een beetje voor op de massa. Ik denk dat dit zo wel is maar het had leuk geweest als die bewustwording kwam met een handleiding en wellicht enkele waarschuwingen. Mijn hoop is om u met deze inzichten, instructies of begeleiding te helpen uit dit moeizame proces van ontwaken, het voelt als het vervullen van je missie – als een warme douche-en een-nieuwe-weg.

Als een gids, heb ik begrepen:
* Wat te doen als je ontwaakt en eenzaam bent.
* Wat NIET te doen.
* Hoe je te verhouden van de nog slapenden … en,
* Hoe je eenzaamheid te overwinnen

Een eenzaam begin

Oké, maar misschien zeg je: “Ik ben bereid om mijn rol te spelen, maar waarom moet het zo eenzaam te zijn?”

Alle ontwakende wezens gaan door een eenzame proces, waar je alleen jezelf hebt. Angst en eenzaamheid weerhouden ons vaak om te zien dat dit een krachtige tijd voor persoonlijke groei en verdere ontwaken is. Het is ondraaglijk wanneer we ons verzetten tegen dit alleen-zijn, en we verlangen naar het voormalige comfort van relaties zoals we ze ooit kende, maar als je je overgeeft (weerstand) aan het proces dat je nu ervaart, ontdek je wellicht om naar binnen te kijken en te ontdekken wie je werkelijk bent, zonder de afleiding van andere mensen en relaties.

Geboorte en de dood worden beiden alleen ervaren en in menig opzicht is deze reis beide zowel het dood gaan als een hernieuwde geboorte. De dood van diegene die je dacht ooit te zijn en waarvan je dacht dat de wereld er zo uitzag en de geboorte en waarheid van wie we echt zijn, een geboorte van wie we zullen worden.

Je meest essentiële verbinding is met jezelf.

Als je last hebt van enorme eenzaamheid is het omdat je de meest belangrijke verbinding mist, de verbinding met jezelf. Deze primaire relatie met jezelf kun je niet extern vinden vandaar dat dit deel van de reis uitsluitend is voor jezelf en dien je in je eentje te vervullen. Waar je bent in het leven in relatie tot anderen en alles. Vanaf deze plaats kunnen nieuwe vormen van bewuste relaties worden aangegaan, anders dan alles wat je ooit hebt meegemaakt. Velen van ons komen vast te zitten in de ‘eenzame plaats,’ denkend dat het zo voor altijd zal gaan, en dus beginnen we om onze emotionele en energetische trillingen daar te verankeren – niet wetend dat we het ons zelf aandoen door de eenzame overtuiging die we nu dragen.

Op deze man manier worden we verslaaft aan eenzaamheid.

Wanneer we iets voelen over een langere periode van tijd is het eenvoudig aan die emotie verslaaft te raken. Wanneer we een emotionele verslaving hebben gaan we onbewust weer in deze emotie als een consistente basis. Als we rekening houden met de wet van aantrekkingskracht, het ook betekent dat we meer van dat zullen aantrekken wat we ons op richten. Dus, als jij je consequent eenzaam voelt, je energetisch het Universum vertelt dat jij je eenzaam wilt voelen, waardoor vervolgens het Universum je meer opties aanbiedt om je ook inderdaad eenzaam te voelen.

Maar, je hoeft niet toe te staan dat verdriet en wanhoop je meer geeft van wat je niet wilt.

Om deze emotionele verslaving te genezen moet je eerst de verantwoording nemen voor die eenzaamheid – niemand doet ons ooit zoiets aan – wij doen dit uitsluitend onszelf aan – ondanks bewijs van het tegenovergestelde. Zolang je de “wereld” de schuld geeft heb je geen kracht om ook maar iets te veranderen. Om te kunnen ontsnappen uit deze eenzaamheid moet je stoppen te focussen op verlies en scheiding – of enige emotie gepaard gaande met eenzaamheid.

Je moet eveneens alle verhalen loslaten over eenzaamheid uit het verleden, het heden of de toekomst. Als jij je innerlijke verhaal niet veranderd kan de buitenwereld ook nooit veranderen. Ja, het vereist inspanning en waarnemingsvermogen maar je kunt het doen. De sleutel is je intentie te re-focussen en een verbinding te creëren met inspirerende acties. Zie dat je gedrag vaak je eenzaamheid en isolatie verergert. Dus verschuif dit gedrag naar manieren die het aantrekken van aandacht en liefde bevorderen.

Anderen worden wakker.

Ik had een dierbare vriend die mij vertelde dat ik de enige was bij wie hij zijn ontwakingservaring kon delen. Hij zei dat zijn andere vrienden hem niet begrepen en nog niet ontwaakt waren. Op een dag ontmoette ik een van zijn vrienden. Zij en ik brachten het grootste deel van de dag met elkaar door, lopende over de promenade in het zonlicht. Deze vriend vertrouwde mij en zei dat ze zo opgelucht was om met mij te kunnen praten omdat ze geen andere vrienden had, wakker genoeg om haar te begrijpen. Hmmmm, ik dacht, hier zijn twee goede vrienden die bang waren openlijk met elkaar te praten, bieden voelden zich alleen en vervreemd. Ik ben van deze zelfde situatie verschillende malen getuige geweest.

Je weet nooit waneer iemand aan het ontwaken is.

Waar je ook woont in de wereld, je bent niet alleen in je reis. Er zijn anderen die zich exact hetzelfde voelen als jij en wellicht zijn ze te bang hun eigen innerlijke toestand te onthullen – net als jij – je zult verrast zijn dat sommigen van hen wellicht dezelfde mensen zijn die jou beoordelen. Vele ontwakende mensen zitten in het ontkenningen-stadium, immers het is allemaal niet aantrekkelijk. Het is makkelijker om te oordelen en te ontkennen [ zo lijkt het immers] dan jezelf bloot te geven en bekritiseerd te worden. Mensen aanvaarden niet gemakkelijk nieuwe ideeën en inzichten en velen zijn tegen het hele proces. Achteraf zie ik dat veel mensen die veroordeeld en bekritiseerd waren eigenlijk door dezelfde soortgelijke ervaringen gingen.

Waarom denkt iedereen dat je gek bent?

Het is moeilijk wanneer mensen die je lief hebt denken dat je je zintuigen hebben verloren, maar laten we het vragen; “Waarom denk je dit?” Wanneer vrienden en familie je vele jaren kennen op een manier [of misschien je hele leven] en je verandert plotseling en je praat over dingen waar je nooit over gesproken hebt, en je doet dingen waarvan men denkt dat die in het geheel niet bij je karakter passen. Dan lijkt je gedrag niet als zijnde “ontwakend” in de ogen van de mensen die nog slapen, het lijkt eerder … eh, … gek!

Dit betekent niet dat ze niet [meer] van je houden.

Het betekent gewoon dat ze niet meer weten wat er van je geworden is en ze weten niet meer wat de relatie is met de dingen waar jij over verteld – dus reageren ze alsof er iets mis is met jou, en dit kan lijken als een afwijzing of veroordeling. Als je de enige gezonde denker bent in het midden van de waanzin, zullen anderen je zien als de gek en hoe meer je hen probeert te informeren des te gekker je lijkt. Hoe verhoud jij je tot de “slapers?”

Vind dingen die je gemeen hebt.

Misschien zijn de mensen die je lief hebt of zorgen over maakt niet zo wakker als jij? Maar er zijn zeer waarschijnlijk zaken die jullie gemeen hebben zoals het zelfde soort werk, interesse, hobby, muziek, etc, etc. Je kan overeenkomsten ervaren op deze manier zonder discussies te hebben over zaken waar je van mening verschilt. Aangezien je meer wakker bent is het jouw verantwoordelijkheid de conversatie die kant op te sturen op een manier die naar overeenkomsten zoekt in wat dat betekent voor die relatie.

Vergeef de slaperigen

Ja, soms ontmoeten we diegenen die kwaad worden, die het niet begrijpen, of begrijpen willen, maar het is belangrijk dat we deze emoties niet terugzenden. Als het kan wees dan vergevingsgezind ten aanzien van hun onwetendheid op deze manier hoef je nadien geen langdurige relaties te repareren.

Bemoei je met je eigen zaken

Wanneer je wakker wordt ten aanzien van de waarheid in de wereld veroorzaakt dit een diep gevoel van urgentie en verantwoordelijkheid. Immers, mensen moeten wakker worden voordat we een Apocalyps creëren waar de mensheid volledig tot slaaf gemaakt is met geen enkele manier meer om te ontsnappen. Wanneer de tijd een essentie is kunnen we toch geen afwachtende houding aannemen?

Het is zo dat het niet jouw taak is om iemand van iets te overtuigen. Dezelfde bron die jou heeft doen ontwaken kan ook anderen wakker laten worden. Gewoon je blijven inzetten voor je eigen ontdekkingsreis, af te stemmen op de waarheid, neem geïnspireerde actie en doe wat het beste is voor jezelf, en je zult wellicht verbaasd worden dat anderen ook in dezelfde richting gaan bewegen op het tijdstip wat perfect is voor hen, en niet jouw tijdstip! Wat kun je doen als je wakker bent, eenzaam en alleen?

Afstemmen

Vaak, wanneer we wakker zijn, glijden we een beetje terug in onze oude wereld, we willen immers interactie en aansluiting met diegene die nog niet zijn waar wij zijn, maar dit brengt ons juist meer gevoelens van buiten-gesloten-worden. Omdat we onszelf afsluiten om verbinding te maken met anderen.

Wat is de remedie? Als je zou kunnen inzetten om wakker te blijven en de verbinding met jezelf te onderhouden, dan zul je zien dat na verloop van tijd anderen ook ontwaken. Als je jezelf niet in gevaar brengt, even een stapje terug doet, en de ander ontmoet op het punt waar “zij” zijn, zullen ze zich afkeren van je en uit je leven verdwijnen of opstaan en zich aansluiten op het punt waar jij bent. Het is niet dat zij veranderen, het is dat jij in lijn komt met de realiteit dat er meer hoog ontwikkelde versies komen van dezelfde mensen.

Vindt gelijkgestemde mensen.

Als je ontwaakt bent voor wereldwijde issues, zoek dan een groep die een issue ondersteunen waar je de meeste passie voor hebt. Er zijn vele mensen die dezelfde gevoelens en denkwijze hebben net als jij. Dit zal je in contact brengen met gelijkgestemde mensen wat je tastbaar goed zal doen.

Soms hebben we bepaalde gevoelens als eenzaamheid omdat het een manier is van het Universum om ons een weg te wijzen om de pijn te verlichten, een weg die we anders nooit zouden hebben genomen. Wat moet je doen dat je het niet aan het doen bent? Dit is de innerlijke wijsheid, niet het gemanipuleerde “moeten” van de buitenwereld. Dat is dat stemmetje in je hoofd die je de weg wijst in een bepaalde richting.

Wees je eigen beste vriend

Leer wat het betekend om je eigen beste vriend te zijn. Wordt verliefd op jezelf – neem jezelf mee op reis, doe leuke dingen in je uppie – geef jezelf bloemen. Doe voor jezelf wat je leuk zou vinden als anderen het voor je deden. Zorg ervoor dat je dus niet bedroeft wordt dat je dit voor jezelf doet in plaats van die “ander”. Het moet gedaan worden vanuit de ruimte van pure zelfwaardering.

Onthoudt, dit is ook een tijd voor zelfreflectie, zelf-huldiging en zelf-zorg. Je kunt wellicht ook een sensuele ervaring creëren voor jezelf, badderen, sauna, sfeervolle verlichting, aromatherapie, een avond stappen zomaar in je uppie – wat het ook is dat je een goed gevoel geeft.

Vind manieren om fysieke te verbinden.

Neem een massage, alles wat je toestaat om fysiek contact te hebben met anderen. Lichamelijk contact, gewoon elkaar aanraken kan het verschil maken in de wereld.

Keer terug in je lichaam

Wanneer we eenzaam zijn lijken we ons te distantiëren van ons lichaam wat weer bijdraagt tot de ervaring van eenzaamheid. Keer terug in je lichaam, doe yoga, sporten, fysieke activiteiten die je beter doen voelen en meer verbinden.

Ga de natuur in

Als het even moeilijk gaat om de verbinding met mensen te vinden, ga dan de natuur in. Kijk om je heen, geniet van de andere omgeving. Ga aan de slag met je eigen volkstuin of zoek een team maatje die je hulp wel kan gebruiken.

Huisdier(en)

Neem een huisdier als dat beter bij je past. Dieren tonen hun effectie en beoordelen ons nimmer. Als het niet bij je past om altijd een hond of kat in huis te hebben, verzorg dan iemand anders zijn huisdieren als ze een avondje weg zijn of op vakantie en geef en ontvang aandacht van een harige vriend.

In 2012 ontdekten onderzoekers van Yale dat fysieke warmte een effectieve snelle surrogaat oplossing was voor emotionele warmte. Onderzoekers toonden aan dat wanneer mensen een warme drank vasthielden ze minder relateerden aan ervaren negatieve emoties van eenzaamheid uit het verleden. Dat betekend dat een warme (schuil)plaats, een warme drank, een warm bad / douche het gevoel van eenzaamheid kan verminderen.

Vrijwilliger

Het is echt moeilijk om eenzaamheid te ervaren als vrijwilliger die veel geeft en veel te bieden heeft. Wanneer we eenzaam zijn hebben we de neiging om ons nog verder af te sluiten, maar als je bij anderen hun hart kunt veroveren door te geven ga je waarschijnlijk een grote verschuiving in bewustwording ervaren. Je hebt niet veel mensen nodig die een band hebben met je en je ondersteunen, je hebt er maar enkelen nodig.

Wat je niet moet doen.

Deel niet met mensen die het (nog) niet begrijpen of niet willen begrijpen. Hou het voor jezelf. Op een dag zullen deze mensen tot je wenden voor meer informatie en advies. Zorg dan dat je hun voormalige onverschilligheid niet tegen hen gebruikt, toon mededogen en geef wat je hebt en weet.

Neem het niet persoonlijk, het gaat niet over jou

Stel je eigen grenzen tot hoever mensen mogen gaan en vertel mensen vriendelijk wat die grenzen zijn wanneer nodig.

Preek of overtuig niet dat creëert alleen maar weerstand bij de ander.

Wees zwijgzaam over je ontwaken en wacht voor het juiste moment, de opportuniteit, wanneer de ander open staat om te ontvangen. Dat moment komt altijd, als je het bewust bent en geduldig, probeer het niet te forceren.

Laatste gedachten

Diegene die als eerste de weg vinden schijnen hun licht op anderen om te volgen. Ik weet dat dit als een last kan voelen maar het is ook een eer en privilege. Je zal je waarschijnlijk niet herinneren wanneer, waar en waarom je ontdekkingstocht begon, maar dat is een feit. Als anderen er klaar voor zijn kun je hen omarmen of laat ze los om hun eigen weg te vinden. Het is echter niet jouw werk om ze te ontwaken. Onthoudt, het ontwaking process is voor een ieder verschillend.

Een paar jaar geleden zei mijn toen 18 jarige zoon; “Mam het moet echt kl*** geweest zijn toen we allemaal dachten dat je gek was – dat moet echt een moeilijke tijd geweest zijn “.

Van de schrijfster

Nanice Ellis’ schreef het boek “Even Gandhi Got Hungry and Buddha Got Mad!” Het is geen boek over Gandi of Buddha maar over jou, je spirituele reis, de chaos in je dagelijkse leven en de uitdagingen van de moderne zoeker. nanice.com

Noot: De nadelen van het behoren bij de groep – vroege ontdekkers – is dat je minder mogelijkheden hebt om gelijk gestemden te vinden zoals aangehaald in het artikel hierboven. Je ziet ook in het dagelijkse leven elke dag mensen de verkeerde keuzes maken, de verkeerde beslissingen nemen. Jouw inzichten, opgedane kennis en aangeboden hulp zijn dan aan dove-mans-oren. Deze mensen staan voor een kruispunt en moeten NU voor hen gevoel een beslissing nemen. Ga ik links of rechts af, tijd om na te denken, tijd om te wikken en wegen ontbreekt want ze zijn al aangekomen bij het kruispunt. Ze nemen een beslissing op het huidige referentiekader waar grote gaten zitten in het huidige kennisniveau.

Beslissingen die genomen moeten worden bij ontslag, ziekte, financieel, maar ook in de supermarkt waar de alle daagse kleine beslissingen op termijn je gezondheid slopen. Veel erger zijn de beslissingen die mensen nemen bij kanker en andere levensbedreigende ziektes waar mensen zich laten leiden door de – in hun ogen – professionals. Geen kennis hebbende van de feiten en alternatieven, gedreven door pure angst – onbereikbaar voor enige rede en alternatieve informatie – en helaas maar al te vaak te dood tegemoet tredende, soms al na enkele weken of maanden en de “gelukkigen” na één of meerdere jaren waarbij slechts enkelingen terug komen op de – in de haast genomen – beslissing! Dat te zien gebeuren en getuige zijn in de nabije omgeving is het pijnlijkste voor de vroege ontdekkers. – HM

Wie handelt in harmonie met zijn omgeving ontmoet zelden weerstand. — Oosterse wijsheid

Wijsheid wordt je niet in de schoot geworpen. Je zult haar zelf moeten ontdekken na een reis
die niemand voor jou kan maken of jou kan besparen. — Barbara Ann Kipfer