Waarom hadden je ouders geen voedselallergie … maar jij wel?


allergie …. maar jij wel?

Hadden je ouders een voedselallergie?

Die van mij hadden het zeker niet. Een schrille vergelijking met de immer stijgende voedselallergie epidemie die erger wordt met elke generatie. Maar …. waarom hadden onze ouders eigenlijk geen voedselallergie?

voeding allergie

Het is eigenlijk heel simpel als je kijkt naar de verschillen van toen en nu.

1). Ze aten onbewerkte voeding naar gelang het seizoen.

Voeding kwam van lokale boeren, lokale markten en de eigen volkstuin rond het begin van de vorige eeuw. Geen conserveermiddelen en andere kunstmatige toevoegingen en de voeding was vers en vitamine / mineralen rijk. Geen kant en klaar maaltijden en intensieve landbouwmethoden waren nog schaars zodat alle benodigde voedingsstoffen nog gewoon verkregen werden uit de voeding. Voor baby’s was moedermelk gewaardeerd en het was altijd in het seizoen.

2). Niemand was op dieet, volop lichaamsbeweging en ze aten de voeding die verkrijgbaar was.

Onze grootouders werden niet het slachtoffer van verkeerde vetten (kunstmatige transvetten) reclame voor (overmatig) eten was schaars, calorieën tellen was overbodig want overgewicht was zeldzaam. Ze hadden een gezonde stofwisseling en er werd gegeten naar gelang de behoefte van het lichaam.

3). De maaltijden werden thuis bereid volgens eeuwenoude traditionele methoden.

Het kopen van kant en klaar maaltijden was geen optie en buiten de deur eten een zeldzame optie. Gelukkig voor onze voorouders was dit alles een garantie voor gezondheid.

4). Ze aten geen GMO’s, nano ingrediënten, en de vele kunstmatige toevoegingen (E nummers).

Voeding werd nog niet kunstmatig bereid met allerlei conserveringsmiddelen, kleurstoffen, en andere E nummers die nadien in zwang kwamen om voeding langer houdbaar te maken wat de winsten van de voedingsindustrie deed stijgen voor rekening van de algemene gezondheid. Er zaten minder of geen pesticiden antibiotica en hormoon resten in de voeding

5). Bij vlees werd het gehele beest verwerkt.

De mineraal rijke botten werden gebruikt om soep te trekken en ook het orgaan vlees werd gegeten. Niets werd verspild en de dieren kregen ook (nog) hun natuurlijke voeding.

6). Niemand ging naar de dokter als ze zich niet goed voelden. Dokters waren voor serieuze zaken als een ongeluk of een levensbedreigende situatie.

Als ze koorts hadden werd dit gewoon ondergaan en met natuurlijke middelen behandeld. Wanneer iemand ziek was werd er soep en andere gezonde voeding genuttigd en voldoende rust genoten. Er was geen dokter beschikbaar voor elk kwaaltje, geen chemische medicamenten. De voeding was het medicijn, of men zich dat realiseerde of niet.

7). Men leefde veel meer buiten in de natuur.

Onze grootouders hadden niet de keuze om veel binnenshuis te blijven, geen telefoon, spelletjes, TV. Transport was in de meeste gevallen gewoon te voet of met de fiets.

En wat heeft dit te doen met voedselallergieën?

Voeding heeft effect op elke cel van het lichaam. Het helen van de cellen is afhankelijk van onze voeding en leefstijl. Cellen maken weefsel, weefsel maakt organen en wij zijn een samenstelsel van organen. Alsin je voeding de vitaminen, mineralen, enzymen, essentiële oliën en vetten niet optimaal zijn dan zullen al die cellen, weefsels en organen ook niet optimaal functioneren en -uit balans- zijn. Dus zullen we ook gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen.

Bron: http://butternutrition.com/why-your-grandparents-didnt-have-food-allergies/

Vertaling: — Henk Mutsaers

Lees ook:
Glutenallergie veroorzaakt hersenontsteking
Hoe gezond zou je kunnen zijn?
Hoe voorkom je enzymdeficiëntie?