Voedselboswachter gezocht (Permacultuur)


verspreide deze informatie Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.

Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. En daarom willen we het aantal voedselbossen sterk laten toenemen. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!

voedselbos permacultuur
Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

voedselbos

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig.
Zo is er een prachtig introductie artikel over dit onderwerp onder de titel: Openbaar groen wordt oogstbaar groen. Daarnaast is er het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: Handboek aanleg en beheer van voedselbossen, dit is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie.

Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie.

Daarnaast zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiele en reeds ervaren voedselboswachters.

Er is een brede permacultuur facebookgroep (±10.000 leden)
En er is een wat kleinere facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (±3.000 leden)

En naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken  is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Food Forestry Nederland met Wouter van Eck en Xavier San Giorgi is al vele jaren actief en heeft verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanlegen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek waarin ze meer dan 175 verschillende soorten hebben aangeplant (zie plantenlijst).

En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten, deze is te vinden op: www.voedselbos.arborealis.nl. Zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.

permacultuur bos

Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt.  Daarom deze oproep naar voedselboswachters.

Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren?

Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geinteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen. Ook is een – Voedselbossenkaart van Nederland en België – te vinden op de website van Van Akker naar Bos waar vele voedselbossen op staan. Vind een voedselbos in je buurt en ga daar eens langs om inspiratie op te doen.

zeven lagen voedselbos

Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden?
1) Zoek en lees informatie hierover door, bekijk films en documentaires etc.
– De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin
– Openbaar groen wordt oogstbaar groen
– Vrij te downloaden – Handboek aanleg en beheer van voedselbossen (mirror)
– Vrij te downloaden – Studie over voedselbossen door de provincie Flevoland (mirror)
– Er zijn verschillende goede boeken beschikbaar over het aanleggen van een voedselbos:

2) Wordt lid van de beschikbare netwerken en stel hier je vragen, deel de uitdagingen die je ziet en inspireer anderen vanuit je eigen ervaring.
– Permacultuur facebookgroep (±10.000 leden)
– Voedselbossen facebookgroep (±3.000 leden)
– Kijk of er anderen in je buurt zijn die ook voedselboswachter willen worden en meld jezelf hier aan zodat anderen je kunnen vinden.
–  Bekijk de Voedselbossenkaart van Nederland en België om een voedselbos in je eigen buurt te vinden.
?
Een mooi voorbeeld van wat je kunt doen om mensen uit de buurt bij het project te betrekken en zo gezamenlijk met geïnteresseerde mensen uit de buurt een lokaal voedselbos kunt beginnen te realiseren.

3) Begin met het aanleggen van een voedselbos in je eigen omgeving.
– Tips bij het zoeken en vinden van grond voor je project
– Eetbare planten en paddenstoelen database om een overzicht te krijgen van welke planten je in welke lagen kunt planten
– Ruil/ontvang/stek planten voor het voedselbos
– Bestel planten o.a. bij www.voedselbos.arborealis.nl
Mocht je vragen hebben stel die dan vooral in één van de facebookgroepen. We kunnen elkaar op die manier vooruit helpen en gezamenlijk nadenken over oplossingen en erachter komen wat voor anderen reeds eerder gewerkt heeft.
?
En bij voorkeur een fruit- of notenboom. ?

verspreide deze informatie

Op het internet hebben de lezers de macht. Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht!

Voor meer informatie en links ga naar Permacultuur Nederland