Voedselallergie maakt ziek door gezond eten


rinno Voedselallergie veroorzaakt meer gezondheidsproblemen dan wordt gedacht.  Voedselallergie leidt tot chronische ontstekingen die het immuunsysteem van binnen uit verzwakken. Er bestaan veel misverstanden over voedselallergie waardoor mensen die hieronder lijden onjuist worden geïnformeerd en onnodig klachten houden.

Voedselallergie wordt in de media onterecht afgedaan als hype

cel herstel concept

presentator

Het is triest dat sommige presentatoren zich competent genoeg vinden om gecompliceerde ziektebeelden en gezondheidsproblemen zoals voedsel- en glutenallergie als ‘hype’ af te doen zoals onlangs Arjen Lubach deed. Hij is kennelijk onvoldoende geïnformeerd en realiseert zich niet dat glutenallergie bijvoorbeeld hersenontstekingen en psychoses kan veroorzaken. Op zich is die onkunde niet verwonderlijk. Achterhaalde en onjuiste informatie wordt ook door artsen en ‘kennisinstituten’ als de Stichting Voedselallergie verspreid. Veel mensen met onverklaarde klachten worden door onkunde niet serieus genomen hetgeen persoonlijk leed, onnodige klachten en kosten veroorzaakt omdat niet adequaat wordt onderzocht en behandeld.

Voedselallergie is meer dan een IgE reactie

Bij een voedingsallergie kunnen twee verschillende reacties optreden, een IgE- en een IgG reactie. Het zijn van elkaar verschillende afweereiwitten die worden gemaakt als voedseleiwitten die worden gemaakt als het immuunsysteem de voedseleiwitten als bedreiging inschat. Op de website van de stichting Voedselallergie wordt ten onrechte gesteld dat de IgE allergische reactie de enige juiste is.  Mensen die vermoeden een voedselallergie te hebben wordt geadviseerd naar hun huisarts en specialist te gaan voor onderzoek. Jammer genoeg wordt daar alleen de IgE reactie gemeten. Deze test is meestal negatief. Er wordt geen IgE allergie vastgesteld en de onjuiste conclusie is dat er geen voedselallergie is. Een IgG voedingsallergietest is niet gedaan terwijl deze vaak positief is. De wetenschappelijk gevalideerde IgG voedingsallergietest wordt door hen ‘alternatief en onbetrouwbaar’ genoemd.

IgG voedingsallergie veroorzaakt chronische ontstekingen

Chronische ontstekingen vormen de basis voor talloze aandoeningen waaronder astma, reuma, migraine, chronische vermoeidheid, MS en kanker. Een voedingsallergie is een vorm van ontsteking. Het immuunsysteem maakt IgG-, en IgE- afweereiwitten die op hun beurt de aanmaak van ontstekingsstofjes, cytokines, stimuleert. Als deel van het ontstekingsproces komt eveneens histamine vrij. De lijst van klachten die in verband staan met voedingsallergie is bijna onuitputtelijk omdat de ontstekingsstoffen door het hele lichaam reizen en overal, in spieren, gewrichten, hersenen en organen ontstekingsprocessen kunnen veroorzaken.

Het verschil tussen IgE en IgG voedingsallergie

Als het immuunsysteem in het bloed eiwitdeeltjes vaststelt die er niet behoren te zijn, ruimt het deze op met een ontstekingsreactie. Het kan hierbij gaan om bacteriën maar ook voedseleiwitten. Als deel van deze verdedigingsreactie worden IgE- en/of IgG-eiwitten gemaakt die lichaamsvreemde eiwitten onschadelijk maken. Een belangrijk verschil tussen beide reacties is dat de IgE reactie snel optreedt, binnen seconden tot enkele uren en de IgG reactie langzaam, na uren tot 72 uur na het nuttigen van het voedsel.

Migraine en IgG voedselallergie

cephallalgieIgG voedselallergie blijkt een belangrijke factor bij hoofdpijn en migraine te zijn, zo meldt dit toonaangevende vaktijdschrift

In een in 2010 gepubliceerd dubbelblind randomized onderzoek in het hoofdpijnvaktijdschrift  Cephalalgia  concluderen de onderzoekers dat een IgG voedingsallergie migraine sterk beïnvloedt en soms  veroorzaakt. Het vermijden van voedingsmiddelen die IgG positief getest zijn voorkomt in veel gevallen klachten en vermindert de intensiteit van migraine aanvallen hetgeen leidt tot minder medicijngebruik, minder bijwerkingen van medicijnen en minder migrainedagen.

Een ander onderzoek laat zien dat gedurende een zesmaands eliminatiedieet van de IgG positief geteste voedingsmiddelen bij 77% van de deelnemers migraine aanvallen volledig wegbleven, bij 7% verminderde zowel het aantal aanvallen als de intensiteit. Bij 16% van de deelnemers werd geen verandering vastgesteld.

Prikkelbare darm en maag-darmklachten door  IgG voedselallergie

Bij een groep van zevenenzeventig patiënten met diarree en zesentwintig gezonde personen werden veertien voedingsmiddelen getest op de aanwezigheid van IgG antilichamen. Bij de helft van de patiënten werden deze gevonden, bij de gezonde groep maar bij vijftien procent. Vijfendertig patiënten deden mee aan een eliminatiedieet waarbij de positief geteste levensmiddelen werden weggelaten. Na vier weken dieet waren de meeste symptomen verminderd en na twaalf weken waren bij alle deelnemers duidelijk significante verbeteringen in buikpijn, diarree frequentie, spanningsgevoel in de buik, consistentie van de ontlasting en het gevoel van welbevinden. Het onderzoek is gedaan door Guo et al. in 2012.

Opmerking: bij dit onderzoek zijn maar veertien voedingsmiddelen getest. De voedselallergietest die door ons wordt geadviseerd omvat 270 voedingsmiddelen.

Het weglaten van IgG positief geteste voedingsmiddelen is bij veel klachten van voordeel

Er zijn talloze onderzoeken die bovenstaande resultaten bevestigen en niet alleen bij hoofdpijn, migraine en darmklachten. Er zijn onderzoeken die de invloed van IgG voedingsallergie aantonen bij moeheid, astma, heesheid, hoesten, verstopte en lopende neus, jeuk, neurodermitis, eczeem, hoge bloeddruk, angstaanvallen, gevoeligheid voor infecties, menstruatieklachten, concentratiestoringen en duizeligheid.

IgG voedingsallergie en histamine veroorzaken veel klachten

Bij IgG voedselallergie komen ontstekingsstoffen, cytokines, en histamine vrij. Deze stoffen verspreiden zich door het hele lichaam. Overal waar ze terecht komen laten zij hun schadelijke werking voelen en omdat ze het vrijmaken van ontstekingsstoffen stimuleren kunnen chronische ontstekingen ontstaan.

Met andere woorden: er kan een gewrichtsontsteking of astma optreden door ontsteking veroorzakende stoffen die in de darm zijn ontstaan door een voedselallergie. Er wordt vaak aangenomen dat een voedselallergie vooral buikklachten veroorzaakt maar dat is onjuist. Ook als er geen merkbare buikklachten zijn, ontstaan ontstekingsstofjes in de darm bij een voedselallergie. Dat maakt de interpretatie van klachten lastig. We zijn bij schouderpijn geneigd de oorzaak in de schouder te zoeken en bij buikpijn in de buik. Te vermoeden dat de oorzaak van hoofdpijn of gewrichtsontstekingen in de darm te vinden is, terwijl hier geen klachten zijn, is voor velen onvoorstelbaar. Toch is het zo. Alleen gedegen onderzoek en begrip van de meespelende factoren geeft uitsluitsel.

Hersenontsteking door glutenallergie

 

gluten

In het artikel ‘Glutenallergie veroorzaakt psychiatrische stoornissen’  heb ik beschreven hoe een 38 jarige man depressief en suïcidaal werd en volledig arbeidsongeschikt raakte. De artsen vonden geen verklaring totdat een darm- en uitvoerig bloedonderzoek werd gedaan en op glutenallergie getest. Het bleek een schot in de roos. Een glutenvrij dieet leidde in korte tijd tot enorme verbetering van de klachten en de ontsteking in de hersenen genas. Wat hen allen verbaasde was dat deze man geen darmproblemen had.

Wat histamine kan veroorzaken.

Histamine is een stof die vrijkomt bij ontstekings- en allergische reacties. Het veroorzaakt zwelling, jeuk en roodheid. In de gezonde situatie is het een kortdurende last want histamine wordt snel afgebroken door een enzym, DAO, DiAminoOxidase. Maar als bij chronische ontstekingen voortdurend meer histamine wordt aangemaakt dan DAO kan afbreken, of door een tekort aan dit enzym, blijven klachten bestaan. Onder meer hartritmestoringen, pijngevoeligheid, slijmproductie, weerkerende ontstekingen, overproductie van maagzuur, duizeligheid en astmatische klachten kunnen het gevolg zijn.

Regulier onderzoek bij chronische klachten levert meestal niets op

Bij ongelukken waarbij organen of botten zijn beschadigd, zijn er regulier fantastische mogelijkheden, net als bij het vervangen van gewrichten of hartkleppen. Helaas is de reguliere zorg voor het onderzoek en de behandeling van chronische aandoeningen de afgelopen vijftig jaar niets opgeschoten. De aandacht gaat naar herstel van gebroken of versleten botten en organen en het onderdrukken van symptomen.

Celsymbiosetherapie en mitochondriën geneeskunde bieden voor velen de oplossing

Dankzij methodes als de celsymbiosetherapie en mitochondriëngeneeskunde is er voor veel mensen met chronische klachten toch hoop op verbetering van hun klachten en vaak is genezing mogelijk. Terwijl de reguliere zorg zich richt op symptomen en algemene onderzoeken, er wordt zelfs gekozen voor nog onvollediger onderzoek om te bezuinigen, passen de nieuwere methoden de laatste inzichten in celfysiologie toe voor diagnostiek en behandeling.
Alleen gedegen onderzoek geeft inzicht in het wel en wee van het immuunsysteem
In ons uitgebreide basisonderzoek worden alle orgaanfuncties, stikstof- en zuurstof vrije radicalen, vitamine-, sporenelementen-, en mineralentekorten, zware metalen, histaminebelasting en ontgiftingsfuncties onderzocht.  Bij een compleet onderzoek wordt de voedingsallergietest IgG aangeraden.

Een IgG voedselallergietest is zinvol bij minder ernstige klachten

Een IgG voedselallergie veroorzaakt geen acute klachten maar laaggradige chronische ontstekingen, deze slopen het immuunsysteem van binnen uit. Het proces kan zo langzaam verlopen dat eerst geen klachten merkbaar zijn. In de loop der tijd verandert dat en ontstaan bijvoorbeeld moeheid, pijnen, slechter herstel na inspanningen, gewichtstoename en huidklachten. Vage klachten waarvoor geen oorzaak lijkt te zijn. Het aanpassen van de voeding aan de hand van de voedselallergietest kan veel van deze problemen oplossen.
Bij chronische onverklaarde ziektes kan een voedselallergietest het verschil maken
Als de laaggradige ontsteking blijft voortbestaan, wordt het immuunsysteem meer en meer van binnen uitgehold. Laaggradige ontstekingen worden onder meer in verband gebracht met aandoeningen zoals ALS, MS, astma, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en kanker. Een niet herkende voedselallergie ligt zo aan de basis van ernstige ziektes, het is een sluipmoordenaar.

De IgG voedselallergietest voor 270 voedingsmiddelen

Bij een voedselallergietest krijgt u de uitslag van de IgG test, een boekje met uitleg over de allergie, een lijst van producten die enige tijd vermeden moeten worden, een inkooplijst van toegestane producten en een boek met recepten die rekening houden met uw allergie.
Bovendien wordt bij de 270 voedingsmiddelen aangegeven of het een eiwitleverancier is, basisch of zuurvormend, gluten, lactose, ijzer, fructose, urinezuur of histamine bevat, of het potentieel Aspergillus belast kan zijn, past in een koolhydraatarme voeding, meer omega 6 dan omega 3 vetzuren heeft en of het een hoge glycemische index heeft. Kortom, veel belangrijke informatie om rekening mee te houden bij het samenstellen van een voedingsplan.

Voedselallergietest via internet of met deskundige toelichting

Bij minder ernstige klachten kan een voedselallergietest via internet worden besteld. De informatie is zodanig uitgebreid dat er verantwoord mee aan de slag kan worden gegaan. Er zijn meerdere aanbieders. Via de GezondeShop kost de test 360,00 Euro exclusief BTW.

bloedonderzoek

In Duitsland hoeft over medische testen geen BTW te worden betaald en dankzij  de samenwerking met het laboratorium kan ik de test inclusief bespreking aanbieden voor 385,00 Euro.

U krijgt vooraf een vragenlijst om in te vullen en een voedingsdagboek om uw eetpatroon een week in bij te houden per mail toegestuurd. Beide kunt u ingevuld een week van tevoren terug mailen of per post sturen zodat ik het gesprek kan voorbereiden, zo wordt de tijd efficiënt besteed.

Voor meer informatie en het maken van een afspraak voor de voedselallergietest kunt u mailen:  of bellen 053 4750234.

Meer informatie over voedingsallergie in de volgende artikelen:

Chronische ontsteking zet de wereld op zijn kop
Vertwijfeld door nietszeggend bloedonderzoek
Voedingsallergie en hoofdpijn en migraine
Glutenallergie veroorzaakt hersenontsteking
Mitochondriengeneeskunde biedt nieuwe hoop
Alle hoofdpijn- en migrainepatienten hebben een voedselallergie
Voedselallergie eenvoudig en betrouwbaar te meten met een vingerpriktest

Voor dit artikel zijn onder meer de onderstaande bronnen geraadpleegd.

•Arroyave Hernandez C, E. P. (2007). Food allergie mediated by IgG antibodies associated with migraine in adults. Rev. Aelerg. Mex.
•Dr. Dorit Schuller, H. R. (2016). Evidenzsynthese aktueller Studien zir IgG basierten Eliminationsdiat. Rodalben.
•Guo H, J. T. (2012). The value of eliminating foods according to food-specific immunoglobulin G antibodies in irritable bowel sundrome with diarrhoea. J Int Med res.
•Heidstra, R. (2015). het CelherstelConcept. Enschede.
•Kadriye Alpay, M. E. (2010). Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-bliind, randomised, cross-over trial. Cephalgia, 9.
•Meyer, H. R. (2009). Chronisch gesund.