Voedingsallergie en hoofdpijn en migraine


voedselallergie Voedingsallergietesten ‘kijken’ of er afweereiwitten in het bloed aanwezig zijn tegen bepaalde voedingsmiddelen. Als dat het geval is wordt gesproken van een voedingsallergie. Het vermijden van die voedingsmiddelen heeft grote, positieve effecten op klachten waaronder de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, astma, migraine, ADHD , hoofdpijn en vele andere.

Wetenschappelijk bewezen: vermijden van voeding waartegen een allergie bestaat is zinvol

het cel herstel concept

migraine

Ondanks de vele wetenschappelijke bewijzen van het effect van dit relatief goedkope en eenvoudige onderzoek, laboratoriumanalyse van enkele bloeddruppels is voldoende, worden de kosten vaak niet vergoed. Het is merkwaardig omdat blijkt dat het vermijden van voedingsmiddelen waartegen een allergie bestaat, leidt tot minder klachten en medicijngebruik. Het argument is het gebrek aan ‘wetenschappelijkheid’ maar er zijn tal van onderzoeken die het effect en het nut van IgG voedingsallergietesten aantonen.

Voedingsallergie van invloed bij hoofdpijn en migraine

 

bloed analyse

Hoofdpijn en migraine vormen voor veel mensen een dagelijkse beproeving. Omdat er geen duidelijke oorzaak wordt vastgesteld, worden medicijnen met hun talloze bijwerkingen voorgeschreven. Vaak is een steeds hogere dosis nodig om de pijn leefbaar te houden en ontstaan andere klachten zoals spierstijfheid en conditieverlies.

‘Ik heb geen buikpijn en dus geen voedingsallergie’

Omdat er onterecht vanuit wordt gegaan dat de klachten en hun oorzaak zich op dezelfde plaats bevinden, wordt de darm als oorzaak niet in overweging genomen. Dat is een grote fout. Een Duits gezegde luidt niet voor niets: ‘de dood huist in de darm’. De darm herbergt talloze bacteriën die ons voedsel helpen verteren en vitamines, enzymen en neurotransmitters maken. De darmwand en het darmslijmvlies beschermen ons tegen toxines en ziekteverwekkende indringers. Als het slijmvlies beschadigd raakt, ontstaan ontstekingsstofjes, onder andere cytokines, die via het bloed door het lichaam gaan en overal, ook in de hersenen, ontstekingen kunnen veroorzaken. Lang niet altijd is een dergelijke darmwandontsteking merkbaar als buikpijn of darmkrampen.

Een IgG voedingsallergie kan een laaggradige ontsteking in de darm in stand houden

Bij een beschadigde darmwand komen onvoldoende afgebroken eiwitten van voedingsstoffen met het immuunsysteem in aanraking. Het immuunsysteem herkent ze als gevaarlijk en begint een afweerreactie tegen de te grote voedingsmoleculen. Om dat effectief te doen maakt het immuunsysteem speciale afweereiwitten, antilichamen genaamd, die helpen de voedingseiwitten, de antigenen, te vernietigen. De antilichamen die bij deze reactie horen zijn de IgG eiwitten. Er bestaat ook een IgE reactie waarbij IgE eiwitten ontstaan.

Het verschil tussen IgG en IgE voedingsallergiereactie

De voedingsallergiereactie waarbij IgG eiwitten ontstaan, is een langzamere reactie die tot drie dagen na het contact met de voedingsstof kan optreden. Het is een hoeveelheid afhankelijke reactie, als je meer voeding eet waartegen je deze allergisch bent, krijg je een sterkere reactie.

De IgE reactie treedt veel sneller op, soms al na enkele seconden, en is vaak heftiger. Er kan zelfs een levensbedreigende anafylactische shock optreden, gelukkig gebeurt dat zelden. De heftigheid van de IgE reacties is onafhankelijk van de dosis, zelfs de kleinste hoeveelheid kan een sterke reactie veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is de pinda allergie. Zelfs als een koekje op de schaal ligt waar eerst pinda’s op hebben gelegen, kan een sterke reactie optreden.

De IgG allergie treedt veel vaker op dan de IgE reactie terwijl de test naar IgE allergie regulier regelmatig wordt gedaan en de IgG test niet.

‘U hebt geen voedingsallergie en kunt rustig alles eten’

Een IgE test is vaak negatief, er wordt geen allergie vastgesteld. Voor mensen met hoofdpijn, migraine en andere klachten die hebben gemerkt dat eten invloed heeft, is deze onjuiste conclusie frustrerend. Ze worden weggestuurd met de boodschap dat er niets aan de hand is en hun klachten wellicht psychisch zijn. In plaats van zinvolle adviezen en behandelingen wordt een psychologische begeleiding geadviseerd. Je moet sterk in je schoenen staan om je hier niets van aan te trekken.

Een voedingsallergietest geeft uitkomst bij hoofdpijn en migraine

Om zeker te zijn dat de hoofdpijn en migraine niet door een voedingsallergie worden veroorzaakt is een IgE test meestal nutteloos. Een IgG test biedt wel uitkomst. Er kunnen vierenveertig tot tweehonderdenzeventig voedingsmiddelen worden getest. Omdat tegen alle voeding een allergie kan bestaan, is het zinvol om zoveel mogelijk voedingsmiddelen te testen.

Enkele onderzoeken over voedingsallergie en hoofpijn en migraine

•J.Lewis en collega’s publiceerden in 2013 een onderzoek naar het effect van vermijden van levensmiddelen waartegen een IgG allergie bestaat. Het dieet werd aangepast op basis van de uitslag van een IgG voedingsallergietest. De deelnemers kregen advies van een voedingsdeskundige en hen werd een rotatiedieet voorgesteld. Na negentig dagen leidde dit tot een duidelijke verbetering van symptomen en levenskwaliteit.

voedingstabel

•Aydinlar en collega’s deden onderzoek naar de effecten bij migraine patiënten die eveneens leden onder het prikkelbare darmsyndroom. Na zes weken was er een duidelijk positief effect zowel op de hoeveelheid en ernst van de migraine aanvallen en er waren minder migraine medicijnen nodig. Ook de prikkelbare darmsymptomen, pijnlijke opgezwollen buik en gasvorming, kwamen minder voor.
•Alpay en collega’s kwamen in hun onderzoek tot vergelijkbare resultaten.
100% migrainepatiënten hebben een voedingsallergie en maar 26% van de controlegroep
•Arroyave-Hernandez en collega’s deden een interessant onderzoek waarin ze het aantal allergieën tussen therapieresistente migrainepatiënten met die uit een controlegroep vergeleken. Het bleek dat 100% van de migrainepatiënten IgG voeding allergieën hadden en maar 26% van de controlegroep. De migrainepatiënten hadden tussen de 6 en de 30 positief geteste voedingsmiddelen en de controlegroep maar 4. Bij de controlegroep zijn vooral allergieën tegen eieren, kaas en koemelk vastgesteld. Bij 77% van de patiënten bleven de migraineaanvallen gedurende de zes maanden van het onderzoek volledig weg, bij 7% nam het aantal en de intensiteit sterk af en bij 16% trad geen verandering op.

Conclusie: Het vermijden van voedingsmiddelen waartegen een IgG allergie bestaat heeft een enorm positief effect!

Andere belangrijke factoren bij hoofdpijn en migraine

Zoals uit de onderzoeken blijkt, speelt voedingsallergie bijna altijd een belangrijke rol bij hoofdpijn en migraine, maar er is meer waar op gelet moet worden. Bijvoorbeeld een verstoorde suikerstofwisseling, stress, een te hoge spierspanning door een slechte werkhouding, klachten na een ongeval, verteringsproblemen door te weinig of teveel maagzuur, een slecht voedingspatroon. Als het vermijden van allergeen geteste voedingsmiddelen niet of onvoldoende effect heeft, is het aan te raden een behandelaar te raadplegen die overzicht heeft over al deze factoren.

Gezondheid is een puzzel

puzzel

Net als bij het compleet maken van een puzzel zijn er voor het herwinnen van uw gezondheidspuzzel vaak meerdere puzzelstukjes nodig. In mijn praktijk maak ik vaak mensen mee die op zoek zijn naar dat ene ontbrekende stukje terwijl er meer ontbreken. Er wordt geshopt van de ene behandelaar naar het andere supplement en dieet. De resultaten zijn slecht en kosten veel geld. Het vertrouwen in behandelaars neemt af. Als in uw gezondheidspuzzel meerdere stukjes ontbreken zal pas resultaat geboekt worden als deze allemaal worden gevonden en ingepast. Om de stukjes te vinden en in te passen is gedegen onderzoek nodig en een arts of behandelaar die de hele gezondheidspuzzel overziet.

Gebruikte bronnen
Alpay, e., 2010. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: a clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalalgia, pp. 829-837.
Arroyave-Hernandez, e. a., 2007. Food allergy mediated by IgG antibodies associated with migraine in adults. Revista Alergia Mexico, Volume 54, pp. 162-168.
Ayintar, e. a., 2013. IgG-based Elimination Diet in Migraine plus Bowel Syndrome. Headache, Volume 53, pp. 514-525.
Heidstra, R., 2012. Voedingsallergie komt vaker voor dan je denkt. [Online]
Available at: http://www.duurzaam-gezond.nl/voedingallergie-ik-toch-niet/
Heidstra, R., 2014. Voedingsallergie veroorzaakt psychiatrische stoornissen. [Online]
Available at: earth-matters.nl/5/9647/gezondheid/glutenallergie-veroorzaakt-psychiatrische-stoornissen.html
Heidstra, R., 2015. Het belang van gezonde voeding. [Online]
Available at: http://www.earth-matters.nl/5/11539/gezondheid/het-belang-van-gezonde-voeding.html
Heidstra, R., 2015. www.gedachtenvoer.nl. [Online]
Available at: http://gedachtenvoer.nl/page/Waarom-je-ziek-wordt.html
Lewis, e. a., 2013. A pilot study eliminatingimmunologically-reactie foods from the dite and its effect on symptomatology and quality of life in persons with chronich migraines and headaches. Open Journal of Internal Medicine, 3, pp. 8-14.
Meyer, R., 2015. Chronisch gesund, Erfahrungen einer Gesundheitspraxis. Pirmasens: sn
Mitchell, e. a., 2011. Randomised controlled trial of food elimination diet based on IgG antibodies for the prevention of migraine like headaches. Nutrition Journal, p. 10:85.
Rees, e. a., 2005. A prospective audit of food intolerance among migraine patients in primary care clinical practice. Headache Care, pp. 11-14.
Rinno, H., 2015. Het CelHerstelConcept. derde editie red. Enschede: Quasar Publications.