Vertrouwen in de media loopt terug, jaar na jaar na …….


Vertrouwen media op dieptepunt

vertrouwen media Vertrouwen media blijft dalen

De polls vertellen boekdelen over het vertrouwen wat mensen hebben in de media.

Dat vertrouwen zakt al vele jaren. Volgens de cijfers van het CBS nog slechts 27 procent, een kwart dus. Hoe komt dit? Omdat steeds meer mensen toegang hebben tot alternatieve nieuwsbronnen op internet die men per toeval ontdekt en op zijn minst aan het denken zetten?

vertrouwen media

Slechts 27 % vertrouwen de media (Nog)

Komt het omdat mensen nu zelfstandig allerlei zaken gaan ontdekken die men nog nooit in de media vernomen heeft? Komt het omdat de media de spreekbuis zijn van de politiek, de politiek die alle nieuws per definitie verdraaien in de richting die hen het best uitkomt? In de VS het zelfde verhaal (2014) “Dit jaar vertrouwt 40 procent erop dat de media “volledig, accuraat en eerlijk” bericht, meldt onderzoeksbureau Gallup”. Is het geen wonder dat de oplages van de kranten achteruit hollen, men geeft er klaarblijkelijk geen geld meer voor?

Vertrouwen in instituten implodeert [freedombytes]

Markus Gärtner was jarenlang correspondent in China namens het Handelsblatt. De ‘immense vertrouwenscrisis’ die er volgens hem is tussen het gewone Chinese volk en de communistische partij komt voort uit het feit dat er geen enkel instituut is dat de gewone man en bedrijven beschermt tegen de willekeur van de staat. In Europa gaat het hard dezelfde kant op, stelt hij.

‘Het resultaat is een samenleving waarin de leden buiten de eigen vier muren nauwelijks nog iemand vertrouwen. Wij gaan die kant op, zodra het vertrouwen in onze instituten –partijen, de regering, vakbonden, media en het rechterlijke macht- verder implodeert.’

Mensen die slechts eenmaal aan het twijfelen zijn gebracht over de waarheid van een bericht in de media en zelf op zoek zijn gegaan naar feiten waarbij men tot een andere conclusie is gekomen zijn vergoed verloren als consument van de (oude) media.

Net als ik kun je RSS feeds, nieuwsbrieven, podcast afleveringen en YouTube raadplegen om je eigen referentiekader te bouwen, je intuïtie en de burger journalistiek volgen, open bron intelligentie, waarbij je vaak eerder op de hoogte bent en later op de dag nog even naar het nieuws kijkt. Louter en alleen om te kijken wat de hersenspoel jongens en meisjes de resterende vertrouwelingen op de mauw proberen te spelden.
— Henk mutsaers

Lees ook:
Ontmoeting met een nieuwslezeres
Iedereen is een journalist