Verschuift de huizen verkoop nu al van de makelaar naar de doe-het-zelver?

huizenmarkt 2017 NVM cijfers Verschuift de huizen verkoop nu al van de makelaar naar de doe-het-zelver?  “De NVM makelaars vereniging melde voor het laatste kwartaal van 2017 in vergelijking met een jaar eerder bijna 6% minder woning verkopen. gemeld werd op BNR radio dat dit te maken heeft met het afgenomen aanbod van betaalbare woningen.

De gemiddelde prijs was 269.000 euro terwijl in het segment van 150.000 euro totaal niets meer aangeboden wordt in de grotere steden. De woningmarkt zit dan ook volledig op slot in dit segment”. Bron NVM

verschuif de huizenmarkt van de makelaar naar de doe het zelver
Een verminderde leen capaciteit is een van de factoren die ook niet meewerkt melde BNR, maar dat is natuurlijk niet alles. Vele studenten zitten met een financieringsschuld van hun studie waardoor het leenbedrag nog minder is en … is (een deel van) de jeugd nog wel zo sterk in sparen voor de toekomst met de verleidingen van de moderne tijd, Scooter, auto, telefoon, iPad, laptop en nog wat leuke vakanties? Is het dan ook niet ineens, oh ja, we moeten ook nog een huis gaan kopen?

“In de grote steden verkochten de huizen gemiddeld binnen 52 dagen en bij 25% was dat boven de vraagprijs en 17% voor de gevraagde prijs, meldt de NVM”.

Al met al was geheel 2017 natuurlijk een topjaar met 1000 meer verkochte woningen als 2016. Maar het gehele rapport gelezen hebbende zag ik nergens ook maar een enkele aantekening voor het groeiden segment van mensen die inmiddels zelf hun huis verkopen of met minimale hulp van een goedkopere internet makelaar. Dat segment zo melde BNR in een latere uitzending op 11-01-2018 dat volgens jaap.nl al gestegen was naar 15%. Dit getal in gedachten houdend vertellen de NVM cijfers niet het gehele verhaal.

Voor de overspannen steden wellicht een optie eens buiten de grote steden te gaan shoppen naar een huis en te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn op gedeeltelijk thuiswerken of verschoven uren om de files te omzeilen, Een uurtje later van huis en weer naar huis kan een stuk meer rust geven op de weg weet ik uit ervaring als koerier. Vroeger is meestal geen optie omdat iets na zes de files al beginnen en ‘s middags na vier ook niet meer veilig is.

— Henk Mutsaers

Lees ook verruiming NGH starters regeling