Veel gebruikte voeding die DNA-schade veroorzaakt

voeding en dna schade Voeding & DNA schade

Hoe belangrijk is het per slot van rekening wat je in je mond stopt? Hoeveel giftige kunstmatige laboratorium ‘voeding’ kun je innemen voordat negatieve symptomen zich gaan vertonen? Hoeveel meer ziekten zal onze samenleving moeten ondergaan voordat we ons eindelijk gaan verenigen en eisen dat onze voedingsketen weer gezond voor onze lichamen gaat worden? Eisen door de keuzes die WIJ maken?

Genetisch onderzoek naar bewerkte voeding

23 januari 2013
Door: Raluca Schachter
Contributing Writer for Wake Up World
Vertaling Henk Mutsaers

dna schade
Een genetisch onderzoeker genaamd Francis Pottenger heeft mogelijk het antwoord … en het bewijs dat de mensheid moet gaan begrijpen wat het belang is van GEZONDE VOEDING! Zijn verbazingwekkende ontdekkingen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe en fascinerende wetenschap van epigenetica waar we vandaag de dag meer van leren.

Wat heeft de befaamde Pottenger’s studie bewezen?

In 1930 begon Pottenger zijn studie met de intentie om meer te ontdekken over de kwaliteit van de voedingsstoffen tussen het verschil van rauwe of gekookte voeding en zowel onbewerkte als gepasteuriseerde melk. Hij wilde weten of vlees en melk gewijzigd werden bij hoge verhitting en wat voor impact dit heeft op de groei en ontwikkeling. Gedurende tien jaar studie werden 900 katten bestudeerd om niet alleen de korte termijn-effecten van de voeding te zien maar eveneens de invloed van het kattendieet op de gezondheid van de nakomelingen en de derde generatie. De resultaten van de studie waren prachtig. Een simpele eenvoudige wijziging in het dieet, in dit geval het consumeren van rauwe melk en vlees ten opzichte van verhitte, gekookte melk en vlees, kan invloed hebben op de gezondheid van katten over vier generaties gemeten. De conclusies van de studie kunnen worden samengevat als volgt:

* Fysieke degeneratie veroorzaakt door een arm dieet bij de moeder wordt overgeërfd door de nakomelingen en doorgegeven aan de derde generatie. Maar wanneer het moederdieet voedzaam is kan niet alleen zij profiteren van een goede gezondheid maar ook de nakomelingen.

* Pottenger ontdekte dat een arm dieet inderdaad omkeerbaar was. De derde generatie katten die gezondheidsproblemen ontwikkeld hadden door een geheel gekookt dieet was het bewijs van zijn experiment. Pottenger startte bij deze katten met het voeden met rauwe melk, vlees en levertraan. Wat hij vaststelde bij de katten was dat zowel de eerste als de daaropvolgende generaties steeds gezonder werden dan de vorige generatie.

Dus wat Pottenger 70 jaar geleden ontdekte en wat antieke culturen al eeuwenlang weten is dat:
De voeding die we elke dag eten onze gezondheid en welbevinden beïnvloedt. Niet alleen van onszelf maar ook die van onze kinderen en kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen.

Bewerkte en genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen veroorzaken DNA-schade.

‘Weston Price kwam uiteindelijk tot de conclusie om voeding en gezondheid te zien als een probleem van ecologische disfunctie. Door de verbanden te onderzoeken tussen de lokale bodem, lokale gerechten, en de lokale bevolking, de industriële voedselsystemen en de verstoorde kringloop van voedingsstoffen in de voedselketen. Ongeacht de voordelen van de nieuwe industriële systemen kan het niet meer aan de biochemische eisen voldoen van het menselijk lichaam, dat niet de tijd heeft gehad om zich aan te passen aan deze nieuwe manieren’ (Michael Pollan).

Gedurende het bestaan van de mensheid hebben onze genen aangetoond zich uitstekend te kunnen aanpassen aan de beschikbare voeding en een grote variëteit van beschikbare voedingsmiddelen. Onze genen konden zich geleidelijk aanpassen aan de nieuwe manier van eten en bleven daarop gedijen. Als voorbeeld de twee ‘nieuwe’ voedingsstoffen waarop de genen zich moesten instellen, namelijk lactose in melk en gluten in granen. Populaties die gedurende lange tijd werden blootgesteld aan melk en granen hebben het vermogen geërfd deze voedingsmiddelen goed te kunnen verwerken. Daarom tolereert 85 procent van de Australische jager-verzamelaars Aboriginals lactose niet terwijl slechts 2 procent van de Zweedse bevolking die melkproducten al lange tijd gebruiken hiermee problemen hebben.

Maar al deze ‘nieuwe’ voedingsmiddelen waren onbewerkte voeding, niet door fabrikanten bewerkt en van natuurlijke oorsprong.

Hoe zit het met het nieuwe tijdperk van sterk bewerkte en kunstmatige voedingsmiddelen uit het geïndustrialiseerde menu?

Gemak en goedkope prijzen waren genoeg om mensen te laten geloven dat de chemische brouwsels die heden ten dagen op grote schaal in de winkels worden verkocht konden doorgaan voor voedsel. Alleen het feit dat het kan worden gekauwd, betekent niet dat het aan zijn doel beantwoordt. Hier is slechts een zeer klein aantal van de meest gebruikte en meest gevaarlijke geconstrueerde “voedingsmiddelen’ die te vinden zijn in alle winkels die een impact hebben op ons DNA:

Genetisch Gemodificeerd Voedsel (GMO — Genetically Modified Organism)

‘De waarheid is… elke keer als bedrijfswetenschappers een nieuw gen invoegen in een plantencel, eindigt het gen op een willekeurige locatie in het genoom van de plant. Als gevolg hiervan zal elke nieuwe gen neerkomen op een spel van voedselveiligheid roulette! Hierbij hopen bedrijven dat het gen zich niet gaat destabiliseren waardoor het veilige voeding giftig wordt’ (Andrew Kimbrell, GMO expert).

Al eeuwenlang hebben mensen de genetische kenmerken van planten op natuurlijke wijze veranderd door het selecteren van zaden van planten met de gewenste fysische eigenschappen zoals smaak, grootte en kleur. Maar telen is totaal anders dan de genetisch ontworpen wangedrochten die momenteel verkocht worden als ‘voeding’. De genetische code van planten is veranderd door mensen terwijl natuurlijke hybride planten hun eigen genetische structuur creëren.

Toen onderzoekers Ian F. Pryme en Rolf Lembcke in vivo studies uitvoerden naar de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van genetisch gemodificeerde levensmiddelen concludeerden zij dat genetische manipulatie wijdverbreide genetische mutaties creëert in honderdduizenden locaties van het genoom!

Voedsel dat is gemaakt in het lab en niet wordt herkend door je cellen zal zich uiteindelijk ophopen als giftig materiaal in je lichaam. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Het start met spijsverteringsproblemen, een verminderd immuunsysteem en uiteindelijk tumoren en kanker.

Bewerkte Omega 6 vetzuren en transvetzuren

Met de komst van de Industriële Revolutie en de verwerking van omega 6-rijke plantaardige oliën zoals maïs, soja, canola en saffloerolie, die zo rijkelijk deel uitmaken van de voeding vandaag de dag, is de balansratio tussen omega 3 en 6 waarop ons lichaam voor duizenden jaren bloeide, drastisch veranderd! Heden ten dagen eten we maar een tiende deel van de omega 3 die benodigd is voor het normaal functioneren. Dit is waarom een zeer hoog percentage van alle mensen onderhevig is aan voedinggerelateerde gebreken en ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht, artritis en vele andere ontstekingscondities. Het elimineren alleen al van giftige transvetten kan tienduizenden hart- en vaatziekten voorkomen in de Verenigde Staten en over de hele wereld.

Een team van moleculair biologen aan het National Institute of Nutrition in India voerde een studie uit bij ratten om te zien hoe genexpressie wordt beïnvloed door transvetzuren. Het team ontdekte dat wanneer ratten hogere niveaus van transvetzuren gevoed kregen er drie soorten genveranderingen waren die de insulineresistentie verhogen. Deze observaties maakten duidelijk waarom het eten van transvetten het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt.

Suiker

In 1820 was de gemiddelde suikerconsumptie per persoon per jaar minder dan 10 kilo. Heden is dat gestegen naar 75 kilo per jaar! Om niet te spreken van de inheemse volkeren die niet wisten wat suiker was en een lang en gezond leven leefden, zonder suiker.

Welke genetische verandering laat suiker in ons lichaam achter? Epidemioloog Lisa Giovanelli heeft een studie uitgevoerd en verzamelde gegevens over het voedingspatroon door middel van een voedselfrequentie vragenlijst onder 71 gezonde volwassenen. Giovanelli viel de relatie tussen DNA en suiker op, doordat haar bevindingen aantoonden dat hoe meer eenvoudige suikers (van frisdranken, desserts en andere verwerkte zoetigheden) een persoon gebruikt, hoe meer oxidatieve DNA-schades optreden in de bloedcellen (lumphocytes). Wanneer het lichaam niet voldoende antioxidanten bevat kunnen de vrije radicalen oxideren en op hun beurt het DNA van de cellen beschadigen.

High Fructose Corn Syrup (HFCS)

In 1970 maakten levensmiddelentechnologie, grote oogstsubsidies voor maïs en industrialisering het mogelijk om goedkope high fructose corn syrup (HFCS) te produceren. Vandaag de dag wordt HFCS toegevoegd aan duizenden fastfoods en (fris)dranken.

Een reden waarom HFCS roept om een gezondheidsalarm is dat je hersenen het niet herkennen als voedsel of als calorieën ook al is het inderdaad calorierijk. In plaats daarvan denken je hersenen dat je nog steeds honger hebt en om dat signaal te compenseren blijf je eten. Deze gevaarlijke chemische stof is nu te vinden in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen die worden beschouwd als het hoofdbestanddeel van de meeste Amerikanen ‘diëten’ (noot: en de diëten van de meeste westerse landen). De uitkomst is duidelijk en obesitas (zwaar overgewicht) is nog maar het begin van een lange lijst van klachten.

Deze giftige stof kan ook genschade veroorzaken, schade die het gevolg is van de chemische stof hydroxymethylfurfural (HMF), in de siroop die geproduceerd wordt wanneer HFCS wordt verwarmd tijdens de verwerking of daarna. Dit effect werd bevestigd door een baanbrekende “bee-busting” studie gepubliceerd in 2009. Duizenden bijenkolonies stierven, omdat commerciële imkers de bijen jarenlang voedden met HFCS aangezien bloemennectar schaars was. Toen de effecten van HMF op individuele menselijke cellen verder werden bestudeerd, werd er eveneens een grote dosis – response relatie gevonden. Hoe meer blootstelling aan HMF des temeer DNA-schade.

Zoals je ziet is ons DNA heel kwetsbaar en voortdurend aan aanvallen onderhevig gericht op de samenstelling en integriteit van het DNA door onevenwichtige voeding en oxiderende stoffen.

Het is een delicaat evenwicht en door het dagelijks bombarderen van het DNA met giftige stoffen zal dit evenwicht niet lang gehandhaafd kunnen worden…tenzij we opnieuw leren op een normale, gezonde manier te eten! Want door epigenetische mechanismen van de kindertijd tot op hoge ouderdom “onthouden” onze genen hoe ze zijn behandeld!

Artikel bronnen
Potters Prophecy
How Food Resets Genes For Wellness Or Illness by Gray Graham, Deborah Kesten and Larry Scherwitz.