Vaccineren: Hoera, ik heb koorts

Koorts is gezond

nieuws Koorts is een teken dat het immuunsysteem voor ons aan het werk is en daarom een goed teken. Het geeft aan dat ziekteverwekkers worden aangevallen of beschadigingen gerepareerd. Het lichaam geeft meer signalen wanneer ze aan het werk is voor ons, zoals pijn, die vaak het gevolg is van zwellingen of weefselbeschadigingen zoals bij kneuzingen.

Pijn is een uiterst nuttig en belangrijk signaal dat we moeten koesteren.

koorts is gezond

Ook het voelen van pijn is een goed teken want het is voor het lichaam een belangrijk signaal waarmee aangegeven wordt dat er een probleem is dat aandacht vraagt. Bovendien zorgt pijn ervoor dat we ons beter in acht nemen en de rust nemen die we nodig hebben om het afweerproces tegen ziekteverwekkende indringers goed af te ronden of ons lichaam te ontlasten wanneer het overbelast is, bijvoorbeeld bij kneuzingen, verstuikingen en fracturen.

Wanneer we aangevallen worden door ziekteverwekkers of wanneer we onze enkel verstuiken ontstaat roodheid door een versterkte doorbloeding, ook al weer zo’n fantastisch regelmechanisme van ons lichaam want het betekent dat de transportcapaciteit tijdelijk wordt vergroot omdat er meer bouwstoffen en afweercellen in het ‘rampgebied’ noodzakelijk zijn en meer afvalstoffen moeten worden afgevoerd.

Roodheid door verbeterde doorbloeding

blodbanen de snelweg van ons lichaam

Via de wegen worden goederen door het land vervoerd, via de bloedvaten de goederen door het lichaam.

Ons lichaam is in staat om de hiervoor benodigde transportcapaciteit in een heel korte tijd te vergroten door de bloedvaten wijder te maken. Stel je eens voor dat we dat in de gewone wereld zouden kunnen doen. Er is een grote brand maar de toevoerwegen zijn smalle straten waardoor het verkeer snel geblokkeerd is door de brandweer en ambulances, maar we zouden de wegen binnen een minuut kunnen verbreden naar tienbaanswegen, dat zou handig zijn!

Buiten de bloedbaan moet ook opgetreden worden tegen indringers en moet weefsel worden gerepareerd. Om het cellen mogelijk te maken buiten de bloedbaan te gaan kunnen de poriën tijdelijk worden vergroot, er ontstaat dan een zwelling. De huid is op die druk niet berekent en er ontstaat pijn, een pijn die verdwijnt wanneer de zwelling vermindert.

Opgezwollen lymfeklieren door actieve bescherming tegen indringers

Bij een ontsteking ontstaan vaak gezwollen lymfeklieren en dat is op zich niets verontrustends, het betekent dat er druk gebruik wordt gemaakt van de lymfe afvoerwegen en dat de afweercellen in de lymfeknopen hun werk doen, namelijk ziekteverwekkers aanvallen. In het hele lichaam bevinden zich honderden van dergelijke opslagplaatsen, met name daar waar verschillende lymfe-afvoerwegen bij elkaar komen zoals in de lies en onder de oksel.

Geen koorts is niet altijd goed

Al deze verschijnselen zijn dus uiterst nuttig en zelfs noodzakelijk, wanneer de ontstekingsverschijnselen ontbreken of te weinig optreden hebben we een slecht functionerend immuunsysteem en kunnen niet optimaal beschadigingen repareren en ziekteverwekkers uitschakelen. Het te gemakkelijk gebruiken van pijnstillers, antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen werkt dit in de hand, het optimale herstelproces wordt verstoord.

Vage klachten door verzwakt immuunsysteem

vage klachten

Chronische onontdekte ontstekingen veroorzaken moeheid en veel andere klachten. Veel mensen die bij ons in het CelHerstelCentrum komen hebben meerdere klachten waar ze mee ‘moeten leren leven’. Het gaat om moeheid, eczeem, pijnlijke gewrichten, spieren, slapeloosheid, allergie en ga zo maar door, klachten waarvan vaak gezegd wordt dat er geen oorzaak voor is. De standaard onderzoeken laten meestal niets verontrustends zien en er is geen medische diagnose.


‘Mijn immuunsysteem is best goed want ik ben nooit ziek’

Koorts treedt zelden op, er is nooit ‘ziek zijn’ in de zin van uitgeschakeld zijn door koorts en ziekteverschijnselen zodat bedrust noodzakelijk is. Het wordt vaak uitgelegd als een gevolg van een goed werkend immuunsysteem maar is het juist niet. Het betekent dat het immuunsysteem te zwak is om te reageren of de ziekteverwekkers niet herkent en daarom niet reageert.

Eczeem, vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten door ‘verstopte’ ziekteverwekkers.

In een gezonde situatie komt het immuunsysteem in aanraking met een ziekteverwekker en gaat deze te lijf. Het hele lichaam wordt hiervoor gealarmeerd en er ontstaat een buitengewoon effectieve afweerreactie. We merken dit als koorts, verminderde eetlust, gezwollen lymfeklieren, pijn in spieren en gewrichten en dergelijke. Allemaal verschijnselen waar we reuze blij mee zouden moeten zijn want we verdedigen ons!

Maar wanneer dit door een slechter immuunsysteem niet optreedt blijven de ziekteverwekkers in ons lichaam en kunnen ongestoord hun zure stofwisselingsproducten en toxines in ons lichaam dumpen zonder dat ons immuunsysteem ze een halt toe roept. In de loop van de jaren vermeerderen de klachten tot ze zo erg zijn geworden dat we ze een naam kunnen geven zoals bijvoorbeeld chronische vermoeidheid of fibromyalgie. De toenemende verzuring zorgt voor een verdere verslechtering van het immuunsysteem en een verzwakking van het maag-darmsysteem waardoor eten minder goed kan worden verdragen.

Op dat moment is er sprake van een neerwaartse spiraal waarbij de symptomen vaak onderdrukt worden door medicijnen.

Werk niet tegen symptomen maar voor het immuunsysteem.

Versterking van het immuunsysteem is de enige oplossing om uit deze neerwaartse spiraal te komen,  vervolgens moeten de ‘verstopte’ bacteriën herkenbaar worden gemaakt voor het immuunsysteem waardoor een effectieve afweerreactie kan optreden die de ziekteverwekkers blijvend uitschakelt. In Het CelHerstelConcept wordt hierover geschreven, het stappenplan kan ook worden gedownload. Om dit proces te begeleiden zijn de levendbloedanalyse, individuele voedingsadviezen, planmatige zuurgraadmetingen en de Oberonscan uitstekende mogelijkheden.

Lees over de weg naar blijvend gezond: Download de presentatie op duurzaam gezond

— Rinno Heidstra

Lees ook van deze schrijver:

boek het cel herstel concept

In het boek Het CelHerstelConcept® wordt op een logische en duidelijke wijze de samenhang uitgelegd tussen klachten en het ontstaan van ziektes. De spelregels van uw lichaam worden op een duidelijke en onderbouwde manier uitgelegd waardoor u de kennis en het begrip krijgt om zelf gezonde keuzes te maken in uw leven. Als u zich houdt aan de spelregels van uw lichaam hoeven uw cellen u niet te waarschuwen en blijft u energiek en gezond!