Sterke behoefte aan PURE voeding


sterke behoefte aan natuurlijke pure voeding Zijn we toch meer op zoek, bewust, maar mogelijk ook onbewust, naar kennis die niet nieuw is maar uit het stof gehaald moet worden? Staan we toch dichter bij de natuur, ondanks, of desondanks, alle technische hoogstandjes? Staan we toch dichter bij de natuur, ook al wil men ons doen geloven dat …….

anneke bleeker

De natuur… Bossen, zeeën, weilanden, tuinen, kwekerijen en…

… nog veel meer zijn te benoemen wanneer we aan de natuur denken. Dan zijn er ook de seizoenen met ieder een eigen sfeer. Dat gaat allemaal zijn gangetje, echter de mens heeft invloed op het wel en wee van dit alles. We hebben invloed door de manier waarop we het land bewerken, met goede of verkeerde methodes. We hebben invloed op wat we allemaal om ons heen neergooien. We hebben invloed op… alles, maar we kunnen niet voorkomen dat de natuur ons zelf weer te grazen neemt door de reacties op onze acties. Al met al kunnen we hier avonden mee vullen met de meest fantastische lezingen. We kunnen honderden boeken lezen over alle invloeden. We kunnen kennis delen, discussiëren, we kunnen petities op touw zetten, we kunnen … zoveel!

Via de Gezond Verstand Avonden / Middagen worden vele onderwerpen belicht en gedeeld en het aanbod aan lezingen en informatie, door vele sprekers verspreid, groeit alleen nog maar. Daar is niets mis mee, geweldig! Er mogen nog veel meer locaties starten zodat er nog meer personen dicht bij huis minimaal eens per maand een avond kunnen bezoeken. Maar soms denk ik ook heel stiekem: hoe lang moeten vele sprekers steeds hetzelfde verhaal blijven vertellen? Hoe vaak moeten wij op de site steeds dezelfde soort artikelen blijven plaatsen? Afgelopen middag voelde voor mij totaal anders en dat kwam zo!

We hadden een wandeling op de agenda staan in Bergen Noord Holland.
Een wandeling met als doel: de eetbare gewassen in de vrije natuur in levenden lijve te zien en te herkennen. Er was enorm veel belangstelling voor deze wandeling en dat werd, al vrij snel nadat we afgelopen najaar deze datum hadden gepland, duidelijk. De eerste aanmeldingen lieten niet lang op zich wachten en de groep werd steeds groter naarmate 7 april naderde. In de week ervoor moesten we, helaas voor diverse personen, vermelden dat de middag vol verklaard was. Tot zondagochtend aan toe kreeg ik nog vragen in de mail of er mogelijk nog ruimte was. Het voelt niet leuk om ‘nee’ te moeten verkopen maar in dit geval was het echt vol want je wandelt niet gestaag achter elkaar aan, nee we stoppen op veel plaatsen en soms lijkt het wel, of er een minilezing gegeven wordt, want allerlei aanvullende onderwerpen komen als vanzelf voorbij. Dan moet je dus echt zeggen: vol is vol, want anders kun je die informatie in de vrije natuur niet goed meer vertellen. Het weer zat enorm mee, heerlijk was dat na maanden van koude en triest weer de zon scheen en het voelde als het begin van de lente.

Alle deelnemers arriveerden op de afgesproken plaats, niemand bleef weg en we konden beginnen. Even voelde het als: ‘de paden op de lanen in’, maar al vrij snel stopten we bij het speenkruid. De beukenbomen langs deze laan worden er dan ook bij betrokken en verderop is een prachtige hoek waar het zevenblad alweer begint te stralen. Daslook, look-zonder-look, brandnetels en zuring, overal is wel iets over te vertellen. Twee paardebloemen kregen de volle aandacht van veertig personen, alsof het orchideeën waren. Het maartse viooltje, dat zo overheerlijk geurt, kleefkruid dat toch weer te zien was (alles is namelijk beduidend later dan vorig jaar door de aanhoudende kou). Zo was er meer; bepaalde soorten waren er nog niet, zoals het hondsdraf, door de weersinvloeden maar al met al konden we de tijd helemaal vullen. De aandacht was er voor alles wat aan de orde kwam en de vragen bleven ook niet uit. Kortom het was een hele gezellige middag, waardevol en ook voor mij zijn dit ‘vitaminemomenten’. Gratis en voor niets, puur natuur door blije aardige mensen allemaal met belangstelling voor datgene waar we onze maaltijd mee kunnen verrijken.

We liepen naar het leuke winkeltje dat de naam ‘Puur & Pittig’ draagt, waar Yvon de scepter zwaait, even buiten het centrum van het dorp. Zaterdag had ik Yvon van vers geplukte gewassen voorzien waarvan zij een overheerlijke pesto had bereid. Allen werden verwelkomd met een glaasje wijn als zij dat wilden en een en ander kon worden geproefd. De geplukte wilde groentesoorten, verwerkt in de pesto, sloten naadloos aan op de uren daarvoor. Ieder ging naar huis met een boekje passend bij de informatie. De eerste positieve reacties kreeg ik al snel in de mail en er zijn al aanmeldingen voor de volgende keer terwijl de datum nog gepland moet worden.

Hoezo succesvol? Zegt dit ons iets?

Hoe simpel is het eigenlijk als we dit ontleden! Wandelen, planten bekijken, wat proeven en een boekje inclusief de betaalde prijs mee naar huis krijgen. Dit is geen wereldschokkend arrangement.Toch is er behoefte aan; kennelijk dus een schot in de roos! Zijn we toch meer op zoek, bewust, maar mogelijk ook onbewust, naar kennis die niet nieuw is maar uit het stof gehaald moet worden? Staan we toch dichter bij de natuur, ondanks, of desondanks, alle technische hoogstandjes? Staan we toch dichter bij de natuur, ook al wil men ons doen geloven dat we niet zonder chemie in ons lichaam kunnen, via vaccins en andere invloeden? Volgen we toch bewust, of mogelijk onbewust, het pad van onze voorouders?

Is er behoefte aan heel gewoon simpel en niet moeilijk?

Als ik mijn eigen conclusie hieruit mag trekken dan zeg ik volmondig JA! Deze voortgang merk ik al langer tijdens het presenteren van de lezing over dit onderwerp. Wie bewust door heeft wat onze gezondheid schaadt is hetgeen men ons wil opdringen via reclames en andere wegen massaal zat! De behoefte aan gewoon puur is bij deze mensen veel groter dan je zo even kan bedenken. Dan is er een blijheid bij het zien van planten die de kopjes weer boven de grond uitsteken. Dan is er een blijheid bij een groot stuk bos met daslookbladeren, of zevenblad. Zevenblad? Tjonge, velen haten het, maar wie weet wat je ermee kunt doen…?

Hartige zevenblad taart, wat heb je nodig? Een halve emmer zevenblad! Dat is even anders er tegenaan kijken dan het als vuil uit je tuin proberen te trekken. Bij zevenblad kunnen we inderdaad zeggen ‘proberen’ want er echt van winnen zul je het nooit! Maar… alles wat bij je groeit heb je nodig. Tijdens deze wandeling vertelde iemand dat zij het verhaal kenden van een oogarts. Wat groeide langs het tuinpad van deze oogarts waar de patiënten overheen liepen?

Ogentroost!
Hoe mooi willen we het gepresenteerd krijgen? Het lieflijke plantje ogentroost, hoewel lieflijk, het parasiteert van zijn omgeving maar toch… schattig om te zien en een hoog aaibaarheidsgehalte! Ogentroost langs het tuinpad van de oogarts, spontaan groeide het daar. Zijn wij machtiger dan de natuur? Alleen arroganten durven dit te beamen! We mogen nederig kijken naar alles wat ons in eigen omgeving geschonken wordt; dat heet anders denken, anders kijken en alles anders beleven.

Welke stappen wil ik nu maken?

Graag wil ik de lezingen over de eetbare gewassen blijven geven. Ook dan komen vanzelf zaken aan de orde die je dus beter kunt vermijden. De aanloop naar deze wandeling was al een bevestiging, gezien de belangstelling, dus zondagochtend zei ik… ‘ik heb een idee!’ We zijn bezig om het concept van de Gezond Verstand Avonden te zekeren, te zorgen dat dit breder neergezet kan worden. Daarover volgt later meer informatie. Maar een initiatief wat ik dan zeker beet wil pakken is in elke provincie minimaal een volkstuin huren. Dan hebben we vrijwilligers nodig die biologisch tuinieren als hobby hebben en graag met dit project mee willen werken. Op al die tuinen kunnen dan workshops gegeven worden, er kunnen kinderen bij betrokken worden, we kunnen met de eetbare gewassen uit de vrije natuur een combinatie maken met de gangbare groente- en fruitsoorten, kortom: we kunnen dan de natuur weer bij de mens brengen! Deze belofte heb ik zondagochtend 7 april gemaakt met mijzelf! We hebben sprekers op de lijst die spreken over deze onderwerpen en ook in de praktijk laten zien hoe dit werkt. Fantastisch, zo creëren we wat. Lees eens een boek van Anastasia en je begrijpt precies wat ik bedoel. Als wij de natuur eren, ervan gebruik maken zoals is bedoeld, dan geeft het ons veel meer terug waar we onze gezondheid mee kunnen dienen.

Kennis delen, kennis vergaren, ervaringen uitwisselen, dat is belangrijk. De jeugd erbij betrekken want uiteindelijk zijn zij de toekomst en het is van groot belang dat oude kennis weer uit het stof gehaald gaat worden en in de toekomst doorgegeven wordt. Gekkende weg zeg ik wel eens: ik heb mijn bezem om de hoek of buiten geparkeerd! Want kom met deze verhalen aan bij de industrie of bij allen die nog geloven dat de magnetron alleen maar handig is en niet vernietigend, en men lacht je vierkant uit.

Laat maar lachen!
Wie het laatst lacht…

Anneke Bleeker
Bergen 7 april 2013

www.gezondverstandavonden.nl / www.verontrustemoeders.nl

Foto: © Anneke Bleeker.

Via Facebook:
Dagelijks natuurlijke tips!
http://www.facebook.com/anneke.bleeker.58
http://www.facebook.com/HelpErZitEenPastinaakInMijnSoep?fref=ts