Permacultuur, de voor en nadelen van organische landbouw


Wat is permacultuur ?

permacultuur Om permacultuur meer bekendheid te geven zijn er het afgelopen jaar een serie introductie artikelen verschenen. Inmiddels zijn er 12 artikelen die allemaal op een eigen schaal permacultuur toelichten. Van mensen die geen eigen grond hebben tot aan mensen die hun boerenbedrijf meer willen gaan inrichten met permacultuur en alles ertussen in.

Permacultuur, de voor en nadelen van organische landbouw

Permacultuur is het creatief ontwerpen van tuinen en landbouw processen die de natuurlijke processen en relaties nabootsen en die in feite ook buiten de agricultuur kunnen worden toegepast in ecologisch wonen, technologie tot zelfs de scholing en economie.

permacultuur
VOOR EN NADELEN van organische landbouw & PERMACULTUUR

Het allerbelangrijkste bij het produceren van voeding is … de voedingswaarde! Het vitamine, en mineralen gehalte van de voeding. In hoeverre is de voeding in staat de mens te voeden zonder een belasting te zijn op het lichaam door allerlei giftige pesticiden en herbiciden? In dit licht is biologisch geteelde groente veruit superieur aan de moderne industriële teelt.

Biologische voeding, 30 jaar onderzoek

Het Rodale Instituut voert al 30 jaar een dubbele studie uit naar het verschil tussen biologische en chemische conventionele landbouw. De doelstelling van het onderzoek is om te komen tot werkelijk duurzame methodes waarbij de sleutel een gezonde bodemcultuur is. Organische landbouw blijkt hierbij superieur te zijn ten opzichte van de moderne productie methodes. Niet alleen vanwege het betere bodemleven maar ook met de opbrengst, economische levensvatbaarheid, het energie verbruik en niet onbelangrijk de algemene gezondheid. Het blijkt maar al te duidelijk dat organische landbouw duurzaam is en de moderne landbouw totaal niet. Kijken we naar onzekere en extreme weerpatronen, de oliebehoefte, een gebrek aan water en de groeiende wereldbevolking dan hebben we landbouwsystemen nodig die zich kunnen aanpassen aan de lokale omstandigheden om gezonde voedzame voeding te kunnen produceren. Na dertig jaar beide landbouwsystemen zij aan zij te onderzoeken kwam men tot de volgende conclusies. De economische opbrengst van beide systemen lopen nagenoeg volledig gelijk. De veelgehoorde stokpaardjes dat we GMO en pesticide nodig hebben om massa productie te verwezenlijken blijken dus volledig uit de lucht gegrepen te zijn. Organische landbouw laat in jaren van droogte de moderne landbouw ver achter zich. De moderne landbouw put de bodem op ernstige wijze uit terwijl organische landbouw de bodem juist verrijkt. Organische landbouw heeft 45% minder energie nodig terwijl er tevens 40% minder broeikasgassen geproduceerd worden. Bovendien is de winstgevendheid van organische landbouw vele malen hoger! De GMO boeren bleken het slechtste van allemaal te presteren. Met organische landbouw zou de opbrengst wereldwijd binnen 10 jaar verdubbeld kunnen worden. Ondanks het feit dat organische landbouw arbeidsintensiever is (30% meer locale arbeidsplaatsen) is het financiële rendement bijna drie maal zo hoog. Het allerbelangrijkste zijn echter nog wel de immense gezondheid voordelen van organische voeding.

Conclusie: Het enige voordeel van conventionele landbouw zijn de super winsten van de multinationals.

Tuinieren zonder eigen grond:

De kruidenspiraal:

De gemakkelijke (permacultuur) moestuin:

Van grasveld tot groentetuin:

De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin:

Bouw je eigen geodome broeikas:

De (permacultuur) buurtmoestuin:

10 voordelen van gemeenschapstuinen:

Permacultuur op de boerderij:

Gezonde levende gronden:

Biodiversiteit, de bouwsteen van ons leven:

Permacultuur, een introductie: