Optimale gezondheid met een goede base en zuur balans


Het zuur-base evenwicht

base zuur yin yang We eten te zuur. Ik hoor je denken maar ik eet toch niet elke dag citroen of limoen – hoe kan dat dan? Wat ik hiermee bedoel is dat we te veel zurenvormende producten (voeding) tot ons nemen. Bij het samenstellen van onze voeding is het belangrijk dat we ons niet alleen bezig houden met de juiste voedingsstoffen.

Gezondheid geheimen, …

belang goede base zuur balans

Het zuur-base evenwicht

Er is nog meer om rekening mee te houden en dat is het zuur-base-evenwicht. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Je hoeft er zeker geen scheikunde voor gestudeerd te hebben.

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd of pH-waarde boven de 7).

Ons lichaam probeert de zuur-base balans van ons bloed constant te houden.

Van nature heeft het lichaam een licht basenoverschot en deze waarde probeert ons lichaam constant te houden. Zo wordt een overschot aan zuren zoveel mogelijk uitgescheiden. In eerste instantie gebeurt dit door de nieren maar ook de longen spelen hierbij een rol.

Als de zuurvorming in het lichaam toeneemt

… en de genoemde afvoer mogelijkheden het niet meer redden dan stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten.
De vraag is natuurlijk hoelang houd je lichaam dat vol? En wat gebeurt er wanneer de zuren in de weefsels worden opgeslagen?

Welvaartsziekten

Dit kan tot gevolg hebben dat er chronische welvaartsziekten ontstaan, waarbij er sprake is van weefselverzuring. Klachten kunnen variëren van vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot reumatische klachten en nog veel meer. Dr. Otto Warburg heeft met betrekking tot dit thema al in 1931 de Nobelprijs ontvangen. Volledige genezing of tenminste verbetering van dergelijke kwalen kan bereikt worden door de zuurbelasting te verminderen en het evenwicht in de zuur-base-huishouding weer te herstellen.

Voeding en het zuur-base evenwicht

Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge baserest bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, en magnesium. De smaak van een voedingsmiddel zegt niets. Of een voedingsmiddel een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling. Zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, leveren na vertering en stofwisseling een basenoverschot op.

Het is ook niet zo dat zurenvormende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Vis, granen en peulvruchten leveren weliswaar een zuuroverschot, maar zijn zeker waardevolle voedingsmiddelen. Het gaat om het evenwicht tussen zuren en basen.

Het is vrijwel onmogelijk om van producten te bepalen of ze zuren- of basenvormend zijn, omdat we van veel voedingsmiddelen niet alle mineraalgehalten weten en daarbij is het mineraalgehalte in de voeding afhankelijk van onder meer de teeltwijze en het land van herkomst. Eiwitten zijn in ieder geval zuurvormend.

Er zijn verschillende tabellen met per product een getal ten aanzien van het zuur-base-evenwicht. Echter zoals je kunt afleiden uit voorgaande zin, zijn deze tabellen niet erg betrouwbaar. In sommige tabellen staat dat soja basenvormend is, maar soja is zeer rijk aan purine (wordt omgezet in urinezuur) en zwavel/fosforhoudende eiwitten en daardoor een sterke zuurvormer.

gezondheid balans

Om je toch een handvat te geven, hier een globale indeling:

•Sterk zurenvormend voedsel:
Vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).

•Zurenvormend voedsel:
Peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.

•Zwak zurenvormend/zwak basenvormend voedsel:
Kwark, noten, zaden, roomboter, olie.

•Basenvormend voedsel:
‘Vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).

•Sterk basenvormend voedsel:
Groenten, fruit, aardappelen.

Een zuur-base reinigingskuur  is de ‘gemakkelijkste’ vorm van detoxen.

In het boek: ‘Zuur.base reinigingskuur. Vitaal met basenvormende voeding’ wordt een zuur-base-reinigingskuur beschreven. Zo een kuur – waarbij er overwegend basenvormende voeding wordt gegeten – kan klachten doen verminderen of zelfs volledig laten verdwijnen. Dit boek begeleidt je stap voor stap door een 10-daagse zuur-base-reinigingskuur. Na de kuur zul je je vitaler voelen, er frisser en gezonder uitzien en mogelijk een paar kilo’s kwijt zijn.

De 10-daagse kuur is  goed in te passen in de dagelijkse bezigheden en geeft geen hongergevoelens.
Het boek bevat gemakkelijk te bereiden recepten en geeft handreikingen voor een duurzaam gezonde voedings- en leefwijze.

Vitale groet,
Thorsten Meininger

Bronvermelding:
Lint, H. de. De natuurlijke gezondheidswijzer. Praktische voedingsadviezen om gezond te blijven. (2001)
Meininger, T. en Hazen, S. Zuur-Base-Reinigingskuur. Vitaal met basenvormende voeding. (2014)
Waning, H. van. Alles over vasten. Reinigen tot in je kern. (2004)

Lees ook: Een koelkast vol familie

Noot: De voordelen van zo’n base / zuur balans dieet heb ik zelf bijna 15 jaar geleden ervaren, alleen wist ik toen nog niet dat het deze naam had. In 2014 heb ik ook ervaren dat een stress situatie eveneens de base en zuur balans ernstig kan verstoren. Dat kon ik zien in mijn jaarlijkse NES scan die kort nadien werd afgenomen [zie pH balans]. — Henk Mutsaers