Nul op de meter woonhuis, is nog geen nul in de portemonnee, …


nul op de meter Nul op de meter woonhuis, …
is nog geen nul in de portemonnee, …  De definitie van “Nul op de Meter” is dat alle zelf opgewekte energie ten opzichte van de gekochte energie tegen elkaar wegvallen en op nul uitkomen. Dat klinkt dus heel simpel maar dat is nog iets anders als Nul in de portemonnee. Blijft de salderingsregeling zoals hij nu is en hoe zit dat met de energiebelasting en vastrecht?

Met dat nul op de meter, daar was ik ook naar op weg, houtkachel (speksteen), isoleren, zonnepanelen, gasinstallatie eruit en warmtepomp geïnstalleerd, nog meer zonnepanelen en uiteindelijk nog 24 euro aan elektriciteit kosten per maand. Daar komen echter nog 30 euro maandelijks bij aan vast recht en energiebelasting. De gasmeter werd verzegeld dus die vastrechtskosten ben ik kwijt. Om echter nul op mijn energierekening te krijgen zal ik dus meer moeten terug leveren dan ik gebruik. Hoe zit dat dan met onze (o-zo)-betrouwbare overheid aangaande de salderingsregeling? De minister zit nu al weer een aantal jaren te mekkeren dat die regeling versobert moet worden. Maar gaat de consument wel door met investeren als we de overheid voor de lange termijn investeringen (alweer) niet kunnen vertrouwen? ….

energie nul op de meter
(mijn dotcom radio maatje Ron grapte; “Als we de Metoo actie gaan vertalen naar een Wetoo actie van mensen die genaaid zijn door de overheid en de belasting ….” Maar eigenlijk is dit totaal geen grap )

Het totaalplaatje van al deze maatregelen koste sinds 2011 zo’n kleine 27.500 euro en dat is dus niets meer of minder dan de voorfinanciering van de energiekosten. In Duitsland heeft de grote energie omslag zo’n succes opgeleverd omdat er in het verleden een garantie werd afgegeven op 20 jaar salderen. De Nederlander wil ook best graag investeren, het probleem is en blijft de onbetrouwbare overheid. Om Nul in de portemonnee te krijgen zal men dus iets meer energie moeten kunnen leveren dan men zelf gebruikt. Ik weet het antwoord al, daar krijgen we nul op het rekest. Voor de duidelijkheid, dit betekent dat iemand je verzoek afwijst of niet naar je wil luisteren.

Hoe ik inmiddels uitgedokterd heb om die laatste 24 euro van mijn energierekening te besparen heb ik al uitgelegd in een eerder artikel over de “Vortex Energy Saver“. Dat laatste gaan we echter niet meer doen omdat ons huis te koop staat. Alle opgedane ervaring en ideeën gaan we echter zeker weer toepassen in de volgende woning met een nog beter resultaat omdat we dan alles nieuw kunnen uitvoeren.

Een van die ervaringen is dat we zeker weer een houtkachel gaan plaatsen, bovendien nog een maatje groter. In een nieuwe optimaal geïsoleerde woning is het eenvoudig om met de warmtepomp het gehele huis te verwarmen maar ik wil niet afhankelijk zijn van alleen elektriciteit als energiebron. Bovendien, dit geeft de mogelijkheid om wel tot NUL in de portemonnee te komen omdat we zo een stukje van de regelzucht van de overheid kunnen omzeilen.

En het milieu dan.
Milieu? Met hout wordt door de elektriciteitsbedrijven toch ook groene energie geproduceerd, vertel mij maar wat het verschil is? Moderne houtkachels stoken ook steeds meer milieu vriendelijk en hout stoken is nu ook al Co2 neutraal.

Energie besparingsmaatregelen nemen is echter altijd voordelig zeker nu de gasprijs dankzij rupsje noot genoeg de overheid weer gaat stijgen. Mijn stelregel om al deze investeringen te doen is, nu is het makkelijker om de investeringen te doen. Later 100 euro of meer te betalen van een klein pensioen is (wellicht) een last elke maand.

Omdat ons huis gedeeltelijk een evenbeeld is als het huis van de buren vroeg ik wat bij hen de energiekosten waren? Het oude voorhuis is een exacte kopie, een spiegelbeeld van ons huis, alleen is bij ons is de achter aanbouw een stuk langer. “We betalen per maand nu (sinds we het dak geisoleerd hebben, nieuwe CV en hout-kachel) een bedrag van Euro 105.- per maand aan gas en electra”. Zo zijn meer mensen actief met het naar beneden bijstellen van de energiekosten en het verhogen van het woongenot. Hoe ziet er dat allemaal uit bij ons?

— Henk Mutsaers

huis te koop koestraat 26 geertruidenberg
Woning te koop Geertruidenberg Noord Brabant

Energie neutraal: Nul op de meter
Vortex energie bespaar tip: Energieneutraal een stap dichterbij
Herken jij ook een voordeel als je er een ziet?
De historie van ons huis