Mijn volkstuin blog van 2015 / 2016 / 2017: Wat gaan we dit jaar anders doen ?

lava-meel Dit jaar gaat een super jaar worden op de volkstuin, te weinig tijd, te veel regen, droogte. Niets staat je in de weg om er een succes van te maken met de juiste ingrediënten en de kennis van de natuur zelf. De zaak omspitten, vergeet het maar, schoffelen, onnatuurlijk werk. Veel werk op de volkstuin? ….. zo min mogelijk.

Voorbereiden, zaaien en oogsten.

lava meel

MIJN VOLKSTUIN BLOG 2015

Met de carnaval weer achter de rug gaat het volkstuin seizoen weer van start. We hebben er tijd voor vrij gemaakt om alles in kannen en kruiken te krijgen. Vorig jaar april stopten we reeds met gezondheidsradio, nu draait elke week de herhaling op de SLOG van oude maar nog steeds meer dan actuele afleveringen. Het gehele archief is hier te downloaden. [met dank aan Juglen] De week voor carnaval ging de laatste nieuwsbrief online en ik vraag me nu af waar ik indertijd al die tijd vandaan kon toveren om dit alles elke week te realiseren?

De volkstuin krijgt alle prioriteit in 2015
We lezen dat meer en meer van onze voedingsketen verziekt wordt door GMO producten en met TTIP zijn we steeds meer aangeschoten wild in de EU aan het worden. Simpelweg heb ik mijn nieuwsbrief lezers opgeofferd voor de gezondheid van de naaste familie en dat werd de hoogste tijd. De oogsten de laatste twee jaar waren wel leuk maar zeker niet optimaal en veel te weinig naar mijn zin. Tijd voor actie.

Mijn tuinmaatje stopte er mee en als je als internationaal koerier dan toch met minder tijd meer en beter wil produceren zal het anders moeten dan zoals het gedaan werd. Biologisch tuinieren deden we al maar … klaarblijkelijk deden we het nog niet goed genoeg.

Zo’n jaartje of zes / zeven geleden was ik uitgenodigd een lezing te komen geven in het Belgische Sint Niklaas. Daar werd ook een lezing gegeven door Marc Daelemans over lava als ideaal product voor je volkstuin om de (uitgeputte) grond weer optimaal te mineraliseren. Zie het artikel op WantToKnow Maar om even voor drie zakken naar het hoge noorden te rijden of deze zakken tegen hoge kosten op te sturen is een probleem. Nee hoor want bij het bedrijf kreeg ik een adres van een vaste klant in mijn buurt en via hen kon ik mijn lava eenvoudig verkrijgen.

Als eerste werk gaan we dus de volkstuin mineraliseren waarna we de houtsnippers weer aanbrengen in een dikke laag om de grond bedekt te houden. Ander doet de natuur dit zelf wel en moet je elke week wieden (tegen de natuur in). Ik kom nog wel een paar kuub tekort maar er wordt zo weer hier en daar gesnoeid. Een tweede voordeel is dat onze kleibodem niet meer zo hard uitdroogt of veranderd in een modderpoel.

Via een Nederlander in Frankrijk (Jos) kregen we de tip om te gaan zaaien volgend de maankalender van Maria Thun.

volkstuin bemest met lava

7 Maart de eerste stukken van de volkstuin bemest met Lavameel en afgedekt met houtsnippers

volkstuin afgedekt met houtsnippers
Uit de Succesboeken nieuwsbrief

Zoals de meeste lezers van onze nieuwsbrief inmiddels wel weten, zijn wij een fervent voor­stander van het zelf kweken van groenten en fruit. Dat is de reden waarom we als eerste in deze nieuwsbrief het gloednieuwe boek Zaai, oogst en eet promoten. Biologische, onbespoten appels uit Chili – als voorbeeld – vinden we niet zo geloofwaardig. En de aardbeien die bij de meeste supermarkten liggen uit bijvoorbeeld Nigeria zullen ook niet ‘schoon’ zijn. Ze gebruiken in die landen veelal ‘bestrijdingsmiddelen op de levensmiddelen’ die in het westen al jaren verboden zijn. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je je lichaam voedt met natuurlijke producten en alle lichaamsvreemde stoffen als pesticiden en andere toxinen vermijdt.

Zo lazen we op het internet: Plattelandsbewoners moeten minder worden blootgesteld aan pesticiden die boeren gebruiken om hun gewassen te beschermen. Dat bepleit de Gezondheidsraad in een uitgebracht adviesrapport. Volgens de raad is er te weinig bekend over de gezondheid van omwonenden van landbouwpercelen in Nederland waarop de chemische middelen worden gebruikt, zoals in de bollen- en fruitteelt.

Een ander bericht dat we lazen is dat volgens een team van de Harvard universiteit de zaad­kwaliteit van de man beduidend afneemt vanwege pesticiden op fruit en groenten. Om nu het gif experiment dat wereldwijd wordt uitgevoerd te vermijden, pleiten wij al geruime tijd voor het zelf kweken van groenten, fruit en noten.

Er zijn reeds vele boeken verschenen over vooral het zelf kweken van groenten, al woon je 20 hoog op de mooiste flat in Nederland of België. De boeken over het zelf kweken van noten en fruit schieten er helaas wat bij in. In de tuin van onze uitgeverij groeien bij­voor­beeld walnoten, amandelen en hazelnoten. Zo ook groeien er verschillende soorten appels en peren, druiven, diverse soorten bessen, frambozen, bramen, pruimen en kersen. Het begint zo langzamerhand te lijken op een literaire groentenboer of, zo mag je ons ook noemen: een groene uitgeverij.

Wat de boodschap is, beste lezer, zorg goed voor jezelf en je loved ones. De groentenboer doet het niet, de dokter doet het niet en op de overheid hoef je al helemaal niet te rekenen. Je gezondheid is je grootste goed en dat mag je niet ‘verzieken’ door je lichaam vol te stoppen met duizenden giffen die we hebben uitgevonden om veelal de handel te beschermen.
Boek: Zaai, Oogst & Eet

volkstuin in april

11 April: De hele volkstuin is klaar voor het seizoen lavameel is overal gestooid en een laagje compost erover zodat het niet kan wegwaaien

volkstuin april

De aardbeien komen al weer aardig op in de achtergrond nu moeten er nog houtsnippers aangebracht worden.

composthoop

De composthoop is al aardig geslonken en links in de bak zijn de eerste radijsjes al gezaaid onder glas.

houtsnippers als bodembedekker volkstuin
21 April: De aardappelen zitten in de grond en de hele volkstuin is nu bedekt met houtsnippers, zie in onderstaande video de voordelen (en NEE ik ben niet bekeerd) Van de tachtig volkstuintjes ben ik de enige die zo te werk gaat, de rest houdt mij … sceptisch in de gaten …

aardbijen
Een van de vele oogsten overheerlijke aardbeien

kas kokommers De kas was lang een probleem, te droog. Nu met de bodembedekking geen enkel probleem (tomaten) + Komkommer en minikomkommer planten

MIJN VOLKSTUIN BLOG 2016

In juli en Augustus bracht ik wat bezoekjes aan een ander volkstuincomplex. Daar hadden veel mensen een tunnelkas. Gezien de vele voordelen, klimaatbeheersing, minder onkruid, eerder en langer kunnen kweken en ook op een regenachtige dag gewoon wat klusjes kunnen doen. In september werd de start gemaakt, tweedehands tunnelbogen gekocht (200,- euro) Isolatieplaten voor de zijschotten en de achterwand (op het noorden) konden allemaal voor wat bedankjes geregeld worden, evenals een oude deur en IBC container en trottoirtegels. Plastic werd gekocht en zie hier als de kas al voor een groot deel klaar is in drieeneenhalve week.

tunnelkas in aanbouw
afmeting – 7 x 6.30 meter breedt
tunnelkas inrichten

8 weken lang aan het klussen geweest bij de verhuizing van de locale omroep SLOG waar gezondheidsradio nogt elke week herhaald wordt. Nu weer een begin gemaakt op de volkstuin. De dakgoot gehangen, afsluiter op de IBC en de eerste zaadjes in de kas.

regen opvang kas

De laatste week van Maart zijn de vroege aardappelen de grond in gegaan …

volkstuin vroege aardappelen

En op 31 maart kunnen we de eerste sla mee naar huis nemen, de radijsjes op de voorgrond, daarachter de wortelen en ui, kool, spinazi, peultjes, snijbiet en de rest wordt thuis al voorgekweekt.

volkstuin maart de eerste groenten komen op

kas tomatenHet voorjaar van 2016 was niet zo succesvol, veel, heel veel regen. In de kas gingen de meeste zaken goed maar buiten was het een ramp. Veel zaken wilden niet opkomen na twee, drie en vier keer zaaien. Nu uiteindelijk gaat het beter maar voor de meeste zaken is het zaaiseizoen voorbij. Het fruit gaat echter prima, appels, peren, pruimen, bessen, allemaal vollop geoogstm of in aantocht. In de kas is het feest, ik zou er zo een bij willen bouwen maar dan moet ik wat andere zaken opofferen. Deze film kwam ik tegen …

wordt niet meer vervolgd … de volkstuin werd opgedoekt, we moesten verhuizen vanwege nieuwbouw na ruim dertig jaar. Ik ga niet meer mee naar een nieuws complex met nieuwe regels en hele kleine kassen. Onze lokale overheid heeft een dikke vingen in de pap. (Agenda 21 ?) Ik heb mijn huis te koop gezet en wil naar Frankrijk vertrekken. Keywoord: Pernacultuur een eetbaar bos.