Martijn Katan, voedingshoogleraar rekent af met 70 mythes in zijn boek: Voedingsmythes

Save as PDF 

 

Martijn Katan, rekent af met 70 Voedingsmythes

martijn katan voedingsmythes BOEK 70 VOEDINGSMYTHES OF SLECHTS EEN ENKELE ?
Beste Martijn, mijn naam is Thomas, ja juist, ongelovige Thomas. Ik ben nogal erg gehecht aan mijn mythes, ik kan daar echt geen afstand van doen, ik ben nogal een vitamine junk. Best lastig zo’n veranderingstraject in te gaan.

voedingsmythes

VOEDINGSMYTHES

Mijn magnetron heb ik namelijk al bij het groot vuil gezet, ik vond het beter hem niet aan vrienden te geven, Ik was bang voor scheurbuik en neem wel 5 gram vitamine C per dag buiten al die andere zaken als kruiden en biologische groenten, smoothies etc, etc. Ik ben zelfs begonnen met het kweken van biologische voeding omdat ik de rest niet meer zo vertrouwde. Best een hoop werk, en nog te vergeefs ook nu ik van u verneem dat stoffen als aspartaam van natuurlijke bron zijn en niet schadelijk. Pffff, wat zou ik allemaal wel niet kunnen doen in mijn vrije tijd als ik de volkstuin de deur uit zou doen? Nu kreeg ik wel eens te horen dat ik er goed uitzie voor mijn leeftijd, maar dat blijkt ook een mythe, of zouden al die kennissen bij de opticien langs moeten?

Nadat we eerder het interview op BNR hoorde was ik ook getuige van het NPO radio 1 interview. Ik wilde namelijk ook weten hoe en waarom ik voor de gek gehouden was al die jaren. Per slot van rekening is gezondheid ons grootste goed en wie wil dat niet simpel houden zonder je zorgen te hoeven maken?

Professor Katan in zijn nieuwste boek ‘Voedingsmythes, over valse hoop en nodeloze vrees’ zegt, er zijn er heel veel, hypes. Hypes van voedingsmiddelen die gunstige resultaten beloven, maar die resultaten worden niet of nauwelijks ondersteund door hard wetenschappelijk onderzoek.

Het boek is geschreven aan de hand van mythes. Een paar voorbeelden:
[ mythe: verzonnen verhaal ]

Tarwe is niet gezond.
Kokosolie is gezond.
Door gezond eten krijg je een mooiere huid.
Niets is zo belangrijk als groenten
We zouden moeten eten als een oermens.
Vitamine C is wateroplosbaar. Je kan er dus zo veel van nemen als je wilt.
Bij het opwarmen van spinazie worden schadelijke stoffen gevormd.
Rode wijn is goed voor je hart.
Natuurlijke vitamines zijn beter dan synthetische.
Magnetronstraling breekt vitamines af.
Asperges bevorderen de potentie.

NPO Radio 116 April 2016 – Onderstaande enkele losse statements [ deze zijn dus uit zijn verband getrokken ]

De hoogtepunten uit dit interview; “Er is eigenlijk bijna elke week wel weer voeding nieuws en mensen weten het niet meer. — Je hebt marktwerking gekregen in het wetenschappelijke onderzoek — Nu moet je als wetenschapper de markt op, je moet je manifesteren. Alles is concurrentie geworden, je krijgt geen onderzoeksgeld. Dat trekt goeroes aan die komen met nieuwe wondermethoden. Om af te vallen, cursussen en supplementen en weet ik wat al niet meer. De media moeten ook mee, kranten worden ook opgejaagd om leuke dingetjes te schrijven, en zo houdt dat mekaar in stand. — Als je obesitas wil aanpakken dan moet je de omgeving aanpakken, de beschikbaarheid van al die suikervoeding. [noot: helemaal mee eens ] — Suikers zijn giftig, dat is een beetje onzin. — Niemand heeft scheurbuik in Nederland, dus die vitamine C heb je niet zo nodig. — Groenten zijn goed maar dat je hier kanker mee kan voorkomen, daarvan vindt ik het bewijs te mager — Je moet altijd vragen, door wie wordt je betaald? — Vraag; Door wie wordt u betaald, antwoord door het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. —Vraag, als onderzoeker van het TNO ben je niet onafhankelijk. Antwoord, Dat licht eraan wie het onderzoek betaald.

Door wie werd M Katan betaald in het verleden: “Tussen 1986 en 2001 heeft de universiteit waar ik werkte (Wageningen, en sinds 2006 de VU) subsidies of materialen voor mijn onderzoek ontvangen van Unilever, Nestlé, de Nederlandse Zuivel Organisatie, Campina BV, Friesland Foods, Lipid Nutrition, de Europese koffie-industrie en de International Olive Oil Council”.

Beste Martijn, Ik ben was erg geïnteresseerd in je betoog, temeer daar ik al 15 jaar schrijf over deze materie en onderzoeken volg van wetenschappers, artsen, boeken lees etc uit de gehele wereld. Zes jaar lang maakte ik een wekelijks radio programma over gezondheid en ga daar binnenkort weer mee van start met een radio programma waar gezond blijven wederom een onderdeel van gaat worden. Nu wil het feit dat ik, enkele jaren na dato ben beschuldig van het vertellen van onwaarheden op de radio, via, via. en, … ik vroeg mij af wat deze onwaarheden dan wel niet waren en wat de bron was van het tegenovergestelde onderzoek wat zou zijn gedaan waar de anonieme klager naar heeft gerefereerd?

Omdat ik nogal stellige standpunten inneem moet ik voortaan meer mensen persoonlijk gaan bellen in mijn programma, verwijzen naar een Engels boek is niet meer voldoende. Ik zag uw telefoonnummer staan op de website, maar ik ben zo vrij gezien uw referentielijst op de website u niet te gaan bellen. Ik heb het vermoeden dat uw afhankelijkheid niet is wat het lijkt [ABP], wellicht een mythe?

— Thomas [ pseudoniem ]

P.S. Helaas geen link naar het boek, dat wil ik net als bij mijn magnetron mijn vrienden niet aandoen.

P.P.S. Het schiet me net nog te binnen dat de Codex Alimentarius wetgeving dus eigenlijk ook maar een groot theaterstuk is. Al die voedingsclaims te verbieden op straf van 30.500 euro als ze toch niet werken en eigenlijk dus totaal geen concurrentie zijn voor de farmaceutische industrie (?)