Kritieke zaken waar je dokter naar moet kijken, maar waarschijnlijk nooit zal doen …


monitor signaal Van tijd tot tijd grijpt Anne naar haar pijnlijke buik, zelfs zo ernstig dat ze zich moet excuseren, naar de badkamer gaat, dubbel voorover gebogen op het toilet, zichzelf deppend met lavendelolie om maar niet (weer) te moeten overgeven. De eerste keer dat dit gebeurde belde ze haar vriend die haar naar de eerste hulp bracht. ….

bij de dokter
Door Lissa Rankin MD
Gast schrijver voor Wake Up World
Vertaling Henk Mutsaers

… Ze wordt prikte, gescand en onderzocht, alleen om haar verder te doseren met morfine, ze halen hun schouders op, en sturen haar naar huis met Vicodin en een verwijzing naar een gastro-enteroloog.

Maar het gebeurd weer een paar dagen later en de afspraak wordt gemaakt met de gastro-enteroloog. Deze stopt een scope in haar kont en komt met de diagnose: prikkelbaar darm syndroom. Er worden dieet aanpassingen gedaan en wat medicijnen verstrekt. Maar de pijn wordt niet minder, Anne verteld dit aan haar gastro-enteroloog, deze verwijst haar naar een gynaecoloog, die vervolgens een laparascopic operatie uitvoert (sleutelgat chirurgie) en haar de diagnose meegeeft: endometriose. De gynaecoloog verstrekt haar Lupron, een medicijn die de 32 jarige Anne een tijdelijke menopauze bezorgt. Wanneer Anne deze Lupron gaat gebruiken krijgt ze opvliegers, slapeloosheid, vaginale droogheid en het zweten ‘s nachts wordt zo hevig dat ze besluit dat de pijn minder heftig en traumatisch is dan de bijwerkingen van het medicijn dus stopt ze met Lupron.

Procedures, Procedures en … meer procedures.

Omdat de eerst dosis met Lupron haar symptomen niet kon behandelen kreeg ze van haar gynaecoloog het advies een afspraak te maken met een uroloog. Deze gaat met behulp van een camera haar darmen onderzoeken. De uroloog stelt sommige zorgelijke afwijkingen vast (interstitiële cystitis). Meer medicijnen worden voorgeschreven en verdere aanpassingen aan het dieet.

De week daarop volgend zit Anne weer voorover gebogen op haar toilet en probeert met lavendelolie twee maal per dag, de dag door te komen.

Echter niemand spreekt met haar over het feit dat de pijn alleen maar verschijnt als haar duivelse bazin naar beneden stormt met: “Hoe durf je me weer teleur te stellen, opnieuw”, grimassen op haar gezicht.

De Echte Diagnose.

Geen van de dokters suggereren dat wellicht Anne’s disfunctionele relatie met haar bazin zich manifesteren als fysieke symptomen door chronische RSI reacties in het lichaam. Zoals ik in detail omschrijf in mijn nieuws boek: “Mind over Medicine“. Wetenschappelijk bewijs dat je jezelf kan genezen, het lichaam is uitgerust met briljante zelf-reparatie mechanismen die ontstekingen reduceren, pijn verminderen, kankercellen doden, infecties tegengaan en ziektepreventie geven. Maar al deze gereedschappen, deze zelf-reparatie beschermmiddelen werken alleen als het lichaam rust heeft en niet overstroomd wordt met stress hormonen als cortisol en epinephrine.

Wat al die dokters van Anne misten in hun diagnosen en behandeling proces ligt in de kern van de gezondheidszorg. Misschien … anders als medicijnen, chirurgie en dieet aanpassingen voor Anne is aan andere baan beter of een nieuwe bazin zodat haar geest kan ontspannen en het lichaam in een andere , relaxte staat komt.

Een radicaal nieuwe intake procedure

Toen ik werkte in Marin County waar al mijn patiënten gezondheid enthousiastelingen waren, vegetariërs, groene juice dronken, sporten, werkten met persoonlijke trainers en vele supplementen namen per dag, was ik verrast dat velen van hen toch ziek waren. Dat kwam bij mij raar over. Mensen die dit allemaal deden moesten blaken van uitbundige gezondheid maar toch waren ze allen in meer of mindere mate ongezond.

Bij mijn intake gesprekken met patiënten ging ik vragen stellen die de meeste dokters nooit stellen.

The Million Dollar Questions:

… Is er iets dat je weerhoudt van authentieke vitaliteit?
… Heb je een romantische relatie en indien, ben je gelukkig?
… Als dit niet zo is, zou je wensen gelukkiger te zijn?
… Krijg je voldoening en waardering op je werk?
… Geniet je van de mensen waarmee je werkzaam bent?
… Heb je greep op wat je ziet als je levensdoel?
… Kun je jezelf creatief ontwikkelen?
… Heb je het gevoel financieel gezond te zijn, of geeft dit stress?
… Heb je een gezond seksleven?
… Welke regels volg je die je liever wenste te breken?

En de twee belangrijkste vragen:

… Wat bevind er zich aan de basis van je gezondheidstoestand?
… Wat heeft je lichaam nodig om te genezen?

Wanneer ik mijn patiënten deze vraag stelde;
Wat heeft je lichaam nodig om te genezen?”
Dan zeiden ze dit:

… Ik moeit een einde maken aan deze giftige relatie.
… Ik moet een andere baan hebben.
… Ik moet mijn vader vergeven.
… Ik moet eindelijk eens beginnen aan mijn …. (boek) (eigen werk) (toekomst)

Wat ik daarna ontdekte was wat eigenlijk echt de pijn veroorzaakte, of chronische vermoeidheid of neurologische symptomen. Wat ik leerde van deze manier van intake gesprekken was dat de patiënten zich voldoende veilig voelden om mij mee te nemen naar de donkere plaatsen van zichzelf. Ze konden spreken over de zaken tegenover mij waarvan ze moeite hadden om aan zichzelf toe te geven. Een wanneer we de waarheid kunnen vertellen tegen elkaar kunnen er wonderlijke zaken voltrekken.

Hoe Anne zichzelf genas.

Anne gaf toe dat ze gezonde grenzen diende te stellen aan haar bazin zodat zij geen misbruik meer kon maken en bij haar stress reacties kon veroorzaken, of dat ze anders weg moest gaan. Toen dat niet bleek te werken nam ze een dappere beslissing en maakte een einde aan haar hoogst lucratieve carriere stimulerende baan. Gelukkig kende het universum het antwoord. Een concurrerend bedrijf hoorde van haar opstand tegen de IJzeren Dame, en kreeg ze gelijk een nieuwe baan aangeboden, met opslag en promotie daarbij.

Het beste van alles, Anne was verder pijnvrij, zonder medicijnen, verdere chirurgie en dieet aanpassingen.

Lees ook:
Emoties en gezondheid
Een doodsvonnis van je dokter
Opgesloten emoties
De perceptie van kanker is dodelijker dan de kanker zelf