Is het nog wel verantwoord je voeding te laten produceren door “anderen”?

all you can eat Drie berichten die vrijwel gelijktijdig de internationale media beroerden in de laatste week van oktober (2015).

Foodwatch kwam met vervuilde voeding via verpakkingen. Bericht twee: Suiker is vergif voor het lichaam.

Bericht drie: Bewerkt vlees veroorzaakt kanker! Op BNR nieuwsradio stelde men; “Wat kunnen we dan nog wel eten?”

wat kun je nog wel eten

“Wat kunnen we dan nog wel eten?”

1). Het Foodwatch verhaal was nieuw voor mij, maar geen verrassing als je kijkt naar verpakkingen waaruit BPA vrijkomt. Ik schreef er een aantal weken geleden al over in relatie tot de vele schadelijke E nummers; “Het wordt steeds makkelijker om E nummers te vermijden, onthoudt deze vier woorden: zakje, pakje, blikje en potje. Dit rijtje dient aangevuld te worden dus met doosje / doos vanwege de Foodwatch waarschuwing.

2). Dat suiker schadelijk was wist ik al vijftien jaar toen Anugama Tobias mij een boekje liet lezen uit de dertiger jaren wat ruim 80 jaar geleden gepubliceerd werd in Duitsland. Daarin stelde men; 6 gram suiker heeft je lichaam per dag nodig. Meer suiker gaat al snel tegen je werken als vergif, vooral omdat de meeste suikers geraffineerd zijn, ontdaan van de natuurlijke hulpstoffen nodig voor de verbranding. Suiker is vergif voor het lichaam, geen nieuws dus. Helaas zit de geraffineerde suiker in ongelofelijk veel voeding. Echter, dit is allemaal bewerkte voeding. De natuurlijke suikers hebben allen de benodigde hulpstoffen: mineralen!

3). Dat bewerkt vlees niet gezond is werd ruim tien jaar gelden uitgebreid aan het licht gebracht door Mike Adams op NaturalNews. De op winst beluste voedingsbedrijven die de vleesproducten bewerken kennen geen grenzen. Voedingsveiligheid en gezondheid komen kennelijk niet voor in hun vocabulaire (woordenschat).

Terug dus naar de vraag: “Wat kunnen we dan nog wel eten?”

De lijst van ongezonde voeding stopt daar niet. Het zogenaamde onbewerkte vlees komt nog wel van bronnen waar dieren gevoerd worden met GMO producten. Je begrijpt dat ik nog zelden “lekker” een barbecue meepik.

De bekende voedingscentrum quote; “Als je gevarieerd eet krijg je alle benodigde voedingsstoffen
binnen”. Deze spreuk kan beter veranderd worden in; “Als je gevarieerd eet krijg je alle gebruikte gifstoffen binnen”. Een pas geboren baby heeft al 200 gifstoffen in het bloed.

Tel daarbij op dat 85 procent van de landbouwgronden sterk uitgeput zijn en dus geen hoogwaardige producten meer kunnen produceren dan moge het duidelijk zijn dat het niet zo vreemd is dat SpectraCell laboratorium bij een test onder 89.000 mensen vaststelde dat 99,5% een mineralengebrek had en 75% vitaminegebrek. Neem je vervolgens niet bij elke warme maaltijd een salade dan is het ook slecht gesteld met de enzymen.

Bijna vijf jaar geleden zijn Mike Donkers en ik bezig geweest samen met een fabrikant om een lijn met kant en klare smoothie kruidenmixen op de markt te brengen. Het project is gestrand omdat we geen betrouwbare biologische leveranciers konden vinden ondank de 30 jarige ervaring van onze wereldwijde importeur. Een eveneens bijkomende persoonlijke ervaring met een voormalige biologische boer in Nederland die stelde niet te kunnen concurreren tegen nep biologische producenten uit het buitenland heeft mijn vertrouwen in biologische keurmerken ook op een laag pitje gezet.

De voedingsindustrie is ziek, doodziek. En de mensen die onnadenkend vertrouwen op de geïndustrialiseerde voedingsindustrie hollen ook allerlei ziektes en gebreken achterna. De vraag is dan nog welke zieke(s) en gebreken ga je krijgen en wanneer … ?

“Wat kunnen we dan nog wel eten?”, dat was dan ook de vraag die ik mijzelf stelde enkele jaren geleden. Ik kwam niet uit een familie waar men een eigen volkstuin had maar ik had al wel snel een partner gevonden waarvan ik kon profiteren van zijn kennis. En het druk, druk, druk leventje werd aangepast om tijd te creëren voor het kweken van eigen voeding. Sinds afgelopen jaar doe ik het na vijf jaar in mijn uppie en in de zomer hebben we een rijkdom aan biologische voeding waarvan IK de keurmeester ben. Alle instanties en onze overheid blijven namelijk ernstig in gebreke ten aanzien van MIJN normen. Tegen de winter staan de kasten vol met ouderwetse weckpotten vol met echt gezonde producten.

Als je mij vraagt in de supermarkt; “Wat kunnen we dan nog wel eten?“, dan moet ik je het antwoord schuldig blijven. Ik zou het niet weten (met zekerheid).

— Henk Mutsaers


Reactie


Inderdaad Henk,

Het enige waar supermarkten nog super in zijn, zijn de extreem hoge prijzen en de dubieuze kwaliteit van hetgeen ze verkopen. Zelfs de zogenaamde bioprodukten voldoen niet aan de normen en waarden van de natuur. Naast het voedsel wat onze 4 tuinen opbrengen, hebben wij ons ook bekwaamd in het oogsten van wilde planten uit de tuinen van Moeder Aarde. Want, het is al sinds het ontstaan van haar dat daar de beste groentes groeien. Wel eens wilde dieren gezien bij de kassa van de supermarkt? De beste geneesmiddelen zitten in de wilde planten. Maar er viel natuurlijk weinig aan te verdienen zo. Dus is men de wilde planten gaan omvormen tot de rotzooi die thans in de winkels ligt. Echter zonder de voedingswaarden in acht te nemen.

De beste manier van recyclen is dan ook het recyclen van je eigen levensenergie, dynamis, via het verbouwen van je eigen eten, dit in samenwerking met de 4 elementen, water, aarde,lucht en licht. Op deze manier komt via het voedsel de alles verbindende levensenergie in hogere potentie terug naar mens en dier. Want het ge?ndustrialiseerde voedsel is dood en voedt slechts op fysiek niveau. Net zoals het water wat uit de kraan komt en in flessen zit.

Wij halen ons water uit een bron hier in de buurt, gaan daar eens in de twee weken naar toe met een auto vol kratten en glazen flessen. Je ziet er nooit iemand, men denkt dat het flessenwater OK is….. Maar je betaalt er meerdere keren voor, 1) Bij het kopen ervan, men betaald meer voor de plastic fles dan voor het water. 2) Bij het ophalen via de recycling. 3) Als je fleecekleding koopt, want dat is gemaakt van gerecycelde flessen. Het is dus recyclen van geld, niet van grondstoffen.

Wij eten het hele jaar van de tuinen en de wilde natuur, eten alleen vlees van onze eigen dieren en zelfs dat steeds minder. Wij gebruiken de principes van Bill Molloson, permacultuur om het land en leven in balans te houden. Ik wil je tevens bedanken voor alle energie en tijd die je besteed om onze broeders en zusters de juiste weg te laten zien. Wij doen het op onze manier via de boerderij en het volk wat gebruik maakt van onze B&B. Ben nog steeds blij Brabant 20 jaar geleden de rug te hebben toegekeerd.

Walk in balance & Stay Human.

Jos Evers & Christelle Lequeux,
Grandchamp,
Les Ardennes,
Frankrijk.

www.fermequatremains.com