Is Formule 1 nu een Elite en onnavolgbare Sport geworden?


formule 1 elite sport Formule 1 een elite sport? Daar begint het steeds meer op te lijken in het seizoen 2016.

Op het circuit is het al lang een sport geworden die voor vele mensen totaal onbetaalbaar is. De entree kaartjes voor de allerminste plaatsen zijn allang door het plafond gegaan, onbetaalbaar voor een groot deel van de bevolking.

En dan nu de TV rechten en het nieuwe kwalificatiesysteem, kom ik daar nog wel vroeg mijn bed voor uit?

is formule 1 nu een elite sport geworden

Van fan naar … ik zie het wel ?

1969 was mijn eerste grand prix op het circuit van Zandvoort die ik bijwoonden, entree plus treinkaartje voor zo’n slordige 12 gulden. Dat werd dus een jaarlijks terugkerend evenement. Zolder, Francorchamps, Silverstone, de oude en nieuwe Nurburgring en daarna kwamen de motor GP races in beeld, Assen, alle stratencircuits in Nederland, Francorchamps, Zolder, Nijvel, Nurburgring, Hockenheim, Le Mans, Paul Ricard, Monza, Most, Silverstone, Donington Park en Anderstorp. Dat zijn zo de circuits die ik een of meerdere keren bezocht heb.

Daar is allang een einde aan gekomen, prioriteiten stellen, met andere woorden, wat kan ik nog meer met dat geld doen? De entree prijzen maken dat die keuze al sinds 2000 niet meer in het voordeel uitvielen van circuit bezoek. Het totaal plaatje met bijkomende kosten staat tegenwoordig gelijk aan een korte vakantie.

De TV maakt nu ook een elite sport van Formule 1

Het afgelopen jaar [2015] zaten we weer op het puntje van de bank met Max Verstappen in de hoofdrol. Enkele keren werden de wedstrijden vertoont op Veronica, maar we waren eigenlijk al verslaafd geworden aan de uitgebreide professionele verslaggeving op de BBC met die geweldige programma tune van Fleetwood Mac [the Chain]. Een Olav Mol op afstand en zonder co-host is toch anders als bovenop de actie ter plaatse.

Het was echter in 2015 elke keer even zoeken wie de wedstrijd zou uitzenden en wanneer. De BBC was niet altijd live en op tijdstippen dat ikzelf tijd had om te kijken. RTL plus is na de luxe van de BBC een klein beetje een deceptie. De licentiekosten maakt dat steeds meer TV stations afhaken en steeds meer verdwijnen de formule 1 beelden achter decoders en betaalde netwerken.

Ik kijk inmiddels al dermate weinig TV dat ikzelf allang geen TV abonnement meer zou afsluiten als mijn vrouw geen TV fan zou zijn. Dus nog eens extra te gaan betalen voor uitsluitend de Formule 1 en wellicht de MotoGP, nee.

En dan nu het nieuwe kwalificatiesysteem.

Het verwonderde mij echt dat teams zich lieten verrassen door deze nieuwe 90 seconden regels. Het is toch de bedoeling dat men een vastgestelde tijd krijgt om te bewijzen hoe hard men kan rijden? Is er dan ook nog een banden-keuze-regel dan kun je ook op je klompen aanvoelen dat de teams gaan rekenen. Kan ik met deze banden harder, ja, maar moet ik er ook mee starten?

Er worden steeds meer spelletjes gespeeld die thuis voor de TV kijker niet meer te volgen zijn. Ben je dan tevens afhankelijk van buitenlandse zenders dan lees je later pas op verstappen.nl waarom er niet meer gereden werd. Ik kan dus net zo goed op bed blijven liggen denk ik dan.

Ik heb bij mezelf gezien dat mijn fanatieke circuit bezoek gedurende tijd kan omslaan in totale desinteresse in de sport. Als we het internet moeten afspeuren wie een wedstrijd uitzend dan wordt de interesse steeds minder, zeker als we inmiddels de uitslag al kennen.

Leuk het succes van Max, maar of en wanneer we op het puntje van de bank zitten is nog niet zeker.

— Henk Mutsaers

Formule 1 vs Gezondheid
In de formule 1 is het geringste verschil er de oorzaak van dat je net niet wint. Net niet winnen is echter verliezen. Gaan we de topprestaties in de Formule 1 vergelijken met hoe de gemiddelde Nederlander omgaat met het tunen van zijn lichaam op gezondheid gebied dan wordt het duidelijk wat er misgaat op gezondheid gebied. lees verder