Is de mobiele telefoon ook in de auto jouw levenslijn?

handsfree bellen auto Je bent taxichauffeur, koerier, service monteur of … ? In al deze gevallen is de smartphone je levenslijn voor je werk. Die kun je dus niet eenvoudig uitzetten tijdens het autorijden. Gelukkig is de mobiele telefoon eenvoudig op te nemen in moderne auto’s via bediening aan het stuur zoals je ook andere zaken bedient tijdens het rijden. Maar blijft dat ook zo in de toekomst … ?

Mobiel Bellen in de Auto

Als koerier zie ik het dagelijks, mensen die zitten te sms’n, WhatsApp of nog erger, Facebook zitten te kijken. Ze doen dit zoveel mogelijk uit het zicht van andere weggebruikers zodat men niet kan zien, maar als je hoger zit kun je exact zien wat men aan het doen is. Bovendien, je herkent deze weggebruikers aan hun gedrag. Slingeren en onnodige afstand bewaren. Ze houden het verkeer op en zijn een gevaar op de weg. Het toenemende aantal verkeerd ongelukken en doden zijn daar een macaber gevolg van. Handhaven, wie wanneer en hoe. Het is dweilen met de kraan open. Of zijn er andere mogelijkheden?

bellen in de auto levenslijn
De regels voor bellen in de auto staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De regels gelden in of op motorvoertuigen (auto’s), bromfietsen, snorfietsen of gehandicaptenvoertuigen met een motor.

Zelf ben ik momenteel afhankelijk van een Windows Nokia smartphone. Persoonlijk mag er dat “smart” wel van afgelaten worden. SMS berichten kan ik handsfree afspelen en beantwoorden, zeer nuttig zou dit kunnen zijn. Ware het niet dat Windows er zelf voor zorgt dat men het laatste restje marktaandeel gaat verliezen als men geen andere talen ondersteund. Handsfree communiceren in het Engels gaat echter prima! Jammer maar ik woon niet in Engeland!

Stem bediening van je telefoon is belangrijk als je voor je werk afhankelijk bent van de telefoon om nieuwe opdrachten te krijgen en of vertragingen te melden via SMS aan je opdrachtgever. Contacten zoeken en de laatste 10 oproepen terugbellen kan allemaal prima handsfree, stembediening zou nog handiger zijn.

Minister Schultz in gesprek met telecombedrijven over automodus smartphones meldde nu.nl vandaag 28-11-2016

“Schultz denkt dat er effectievere oplossingen dan een breder verbod zijn: “Ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven.”

Hoe men dit in gedachten heeft gezien het feit dat het mobiel bereikbaar zijn voor veel beroepen een levenslijn is voor het uitvoeren van de werkzaamheden is mij nog niet duidelijk? Als men daar uberhaubt wel aan denkt?

— Henk Mutsaers