Inflatie, het leven wordt elk jaar duurder, maar hoeveel? Zijn de overheids inflatiecijfers betrouwbaar?

de echte inflatie de Chapwood IndexInflatie, het leven wordt elk jaar duurder, maar hoeveel? Zijn de overheids inflatiecijfers betrouwbaar?  Hoe kan de inflatie zo laag zijn als mijn wekelijkse pilsje in 19 jaar meer als 100% duurder is geworden in het uitgaansleven? Klopt dat wel met wat de overheid ons aan lage inflatiecijfers voor tovert? Om aan die lage inflatie cijfers te komen moeten andere zaken enorm goedkoper zijn geworden? Toch? We gingen eens zelf op onderzoek uit op internet of dit allemaal wel waar is?

Wat is inflatie?

de Chapwood index toont wat de inflatiecijfers echt zijn
Even zoeken dus op; “Wat is inflatie?”. Inflatie is het “verschijnsel” dat met het verloop van jaren met een gelijk aantal euro’s steeds minder gekocht kan worden. Vervolgens gezocht op; “Wat betekend “verschijnsel?”. “Iets wat zich voordoet” en “Verbuiging”. O ja nu snap ik het precies.

Even zoeken op dit moderne woord; “betekenis quantitative easing” Dan komen we op: “Kwantitatieve versoepeling of vrijer vertaald kwantitatieve geldverruiming”. Inflatie is dus geen verschijnsel in onze moderne tijd of iets wat zich voordoet maar een bewuste ingreep in de waarde van ons geld. Zo pompen de centrale banken nu elke maand 30 miljard in onze economie en al enkele jaren daarvoor maar liefst 60 miljard per maand, om de economie te stimuleren en … ons spaargeld en pensioen te slopen. Een sigaar uit eigen doos dus. Geld creëren vanuit het niets, gebakken lucht noemen ze dat ook wel. En, leuk voor onze overheid want de overheidsschulden worden zo zonder iets te bezuinigen een stuk lager elk jaar, … volautomatisch. Toch lekker want dan stijgen onze belastingen minder, …. dat laatste heb ik helaas nog niet gezien. Maar we wachten af ………………. {!)

Het inflatie spook

Inflatie, het minder waard worden van je verdiende geld, het ruilmiddel voor je arbeid. De historische Nederlandse inflatie is gebaseerd op de consumentenprijsindex (CPI) Dit zijn de officiële inflatiecijfers voor Nederland van de afgelopen 56 jaar. Daar zijn inflatiecijfers bij van minder als 1 procent en als hoogste 4,1 procent.

Weer even verder gezocht via startpage.com op: “consumentenprijsindex”.

De CPI geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten die Nederlandse huishoudens aanschaffen voor consumptie. Het wordt veel gebruikt door het bedrijfsleven en de overheid, onder andere bij loononderhandelingen, de indexering van huren en lijfrenten en voor de aanpassing van belastingtabellen. De inflatie wordt gemeten als de procentuele stijging van de CPI in een bepaalde periode ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar”.

pfff, ….
Best wel belangrijk dus om te weten wat de inflatie is op allerlei dagelijkse zaken en kosten.

Maar hier vinden we een belangrijke zin; “Wanneer het mandje van de CPI niet meer aansluit bij het bestedingspatroon van de consument, kiest het CBS een recenter basisjaar. Dat heet een basisverlegging.”

Dus dat consumentenmandje is niet altijd het zelfde, er veranderd steeds weer wat. Dat kan 30 jaar geleden zijn want toen kochten we geen laptops en iPads etc. Maar de meeste grote posten veranderen nooit in dat mandje (?) De dagelijkse kosten om te leven, energie, eten, woonlasten, kleding, transport, belasting, ziektekosten etc.

Dus weer even terug naar startpage.com met “consumentenprijsindex verschil basis mandje”.

Je kan dan klikken op o.a.. dit CBS pdf file.

We kunnen hier lezen: De CPI (Consumenten Prijs Index) meet de prijsontwikkeling van (bijna) alle goederen en diensten die de consument aanschaft. In het rapport kwam ik al gelijk iets tegen met de naam “wegingsfactor”. Wegen doen wij als consument natuurlijk niets, geld op is onze enige factor. Op is op. Ook kom ik het woord classificatie tegen. Zou het kunnen dat er in dit geheel mogelijkheden zijn ingebouwd om met de resultaten te goochelen? Verder lees ik groepen, klassen en subklassen.Oh, … en er blijken ook nog uitgaven uitgesloten te worden blijkt in de afsluitende conclusie. Verder zijn er steekproeven en waarneem methoden en eigenlijk ben ik toen maar gestopt met verder lezen. Relevantie en publicatie beleid zag ik nog snel voorbij komen, …

Hoe kan het anders, de Chapwood Index

De Chapwood-index weerspiegelt de werkelijke stijging van de kosten van levensonderhoud in Amerika. Twee keer per jaar bijgewerkt en uitgebracht, rapporteert het de niet-gecorrigeerde werkelijke kosten- en prijsfluctuatie van de 500 belangrijkste items waarop Amerikanen hun dollars en belasting betalen in de 50 grootste steden in de Verenigde Staten.

Dat gebeurd dus door de consumenten zelf zonder een wegingsfactor, zonder enige classificatie, geen verschillende klassen, subklassen, steekproeven en relevantie. Puur dus, dit komt er binnen en dat gaat weer uit de portemonnee. Bijgehouden door de experts zelf.

Natuurlijk kwam ik ook een website artikel tegen dat de Chapwood index een bogus was, een valse onware index methode.

Dit zijn de items in het mandje van de Chapwood

Over de Chapwood Index vergeleken met andere inflatie meet methoden: “Hoewel veel mensen hebben geprobeerd om met verschillende methoden te komen om de kosten van levensonderhoud beter weer te geven, hebben ze een kritische factor vermeden: geen enkele van deze onafhankelijke meet methoden houdt rekening met de verschillende kosten van levensverhogingen die zich geografisch voordoen. De flagrante waarheid is dat de kosten op verschillende gebieden anders stijgen en dalen, en het idee van een one-size-fits-all kosten van levensonderhoud om de meting te verhogen kan net zo gebrekkig zijn als de CPI zelf”.

DE LAAGSTE INFLATIE STIJGING DIE IK TEGENKWAM IN DE CHAPWOOD INDEX BEDROEG een 6,4% HOGERE INFLATIE !! Boven de 10% stijging was meer de regel dan de uitzondering.

Ik kom zelf uit de tijd dat je als zogenaamde eenverdiener de kost kon verdienen en het inkomen van het tweede inkomen nog niet meegeteld werd voor het verkrijgen van een hypotheek. Nu zijn er tweeverdieners die de eindjes aan elkaar moeten knopen, eisen zij nu het dubbele, meer luxe of is alles gewoon duurder gewerden. Wat denk je zelf?

Dit onderzoek ben ik begonnen omdat een makelaar mij vertelde dat er veel gebakken lucht in mijn huis zit. Ehhh, …. dat gaan we dan eens onderzoeken. Nu was ik al overtuigd dat ons financieel stelsel niet meer was dan een illegaal piramide spel. Als mensen zonder dat er arbeid is die ten grondslag ligt van geld verdienen op de beurs, handelen in geld dus dan is de basis van geld als ruilmiddel voor arbeid totaal onbetrouwbaar. Nu is mijn conclusie dat wanneer ik de inflatiecijfers zou indexeren in mijn huisprijs niemand dat meer wil en kan betalen. Ook hier hol ik dus achteruit met mijn bezitting inplaats van een goede investering, gelukkig staan de prijzen nu wat hoger anders was de achteruitgang helemaal niet te overzien. En dan gaat de overheid de huizenbezitters nog extra belasten, helaas is huren per saldo nog duurder dus een huis kopen is nog de minst slechte keus.

Conclusie:

Ook op het inflatiecijfers gebied is de overheid een onbetrouwbare partij.
Komt je dit bekend voor?

— Henk Mutsaers 25-01-2018

Lees ook: DE ROL VAN GELD IN DE GESCHIEDENIS