Ik heb er weer vijf maanden straf bij gekregen. (De slavenarbeid gaat nog even door)

Ik heb er weer vijf maanden straf bij gekregen.

aow Ik dacht dat ik aardig geïnformeerd was, dagelijks volg ik vele alternatieve media en elke dag minstens drie uurtjes BNR nieuwsradio. Hoe komt het dan dat ik pas op 1 juli heb gehoord van iemand dat de pensioenleeftijd opnieuw verhoogd is? Dat ik dus geen 7 maanden langer moet werken maar een heel jaar! Vijf maanden erbij. (#u#)

Opnieuw mijn toekomstplan bijstellen
De slavenarbeid gaat nog even door!

gedachtenvoer
Toekomst plannen
Juist afgelopen maand had ik voor mijzelf de balans opgemaakt om te gaan stoppen op mijn 65 ste en de resterende maanden een koopsompolis te gebruiken om die zeven maanden te overbruggen. Ik heb namelijk al heel lang het plan om dan elke ochtend van zes tot tien het ochtend programma te gaan presenteren bij onze locale omroep. Daarnaast moet ik tot mijn 69 ste parttime wat bij verdienen wil ik nog wat zydeco festivals kunnen blijven bezoeken in Europa. Mijn vrouw krijgt pas AOW als ik negenenzestig en-een-half jaar ben.

En wat zegt onze altijd weer betrouwbare overheid?
“Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. De exacte AOW-leeftijd is daarom nu nog niet bekend. U weet 5 jaar van te voren wanneer u AOW krijgt”.

Vijf jaar van te voren lees ik op de website van “onze” rijksoverheid weet ik dus wanneer ik vrij gelaten ga worden. Ik ben net in mei 63 geworden dus dat is al een belofte van niets. Ik ben in ieder geval wel blij dat ik niet ben gaan stemmen op ….. en dus niet medeplichtig ben aan al die “mooie” beslissingen die ze nemen.

Juist vanochtend (1 juli) sprak ik nog een bouwvakker die nog maar een jaartje door probeerde te werken met zijn krakende botten om de resterende tijd maar op eigen kosten verlof te nemen want hij is nog volledig goedgekeurd om te werken al voelt dat in de praktijk heel anders aan.

“Voor oudere werknemers is het volgens Ulenbelt net of de finish tijdens de wedstrijd steeds wordt verlegd”. Dat is de spijker met de hamer precies op de kop geslagen. Vrij vertaald dus: “De onbetrouwbare overheid“. Een overheid die niet vijf jaar van tevoren de spelregels bepaald maar in de helft van de speelduur nog even de spelregels veranderd. “In 2012 is afgesproken dat een wijziging van de AOW-leeftijd een invoertermijn moet hebben van vijf jaar “zodat mensen erop kunnen anticiperen”, aldus Kamerlid Schouten.

Alweer vele jaren geleden stelde ik een eBoek samen over het pensioen en de AOW. Een artikel daarin stelde dat de pensioenleeftijd mogelijk gaat stijgen naar 74 jaar. Dat klonk toen zelfs voor mij heel onrealistisch. Maar jonge mensen moeten daar nu toch ernstig rekening mee gaan houden.

Mijn plan zag er in theorie leuk uit, ik wilde namelijk al op eigen kosten twee jaar eerder stoppen, in mei van dit jaar dus. Ondanks veel werken en lange dagen maken was er (weer) een bedrijf die de verplichtingen niet nakwam. Weg toekomstplan, bijna een heel jaar voor niets gewerkt. Natuurlijk ben ik medeschuldig, maar tijdens de crisis was er niet zoveel keuze en bij veel bedrijven waar ik als ZZPer gewerkt heb was er wel eens een probleem met de betalingen.

Lang leve het ondernemerschap, lang leve onze betrouwbare overheid.

— Henk Mutsaers