Ik ben een echte gezondheid: Doe-Het-Zelver.


gezondheid diy doe het zelver Ik lees veel over gezondheid, probeer allerlei zaken uit, lees de verpakkingen van “voedingsmiddelen” en “probeer” te begrijpen wat die abracadabra taal betekend. Ik laat mijn gezondheid jaarlijks preventief testen, ben mij bewust van de giga invloed van negatieve gedachten en ik volg het “volkstuin dieet” zoveel mogelijk eigen gekweekte groenten. Kortom ik ben een gezondheid doe-het-zelver.

Is de dokter er speciaal voor luie mensen?

gezondheid doe het zelver

We gaan maar weer eens een bommetje werpen met deze subtitel. De zoveelste insteek van hetzelfde uitgekauwde thema (voor mij althans). Lui zijn betekend letterlijk: geen zin hebben om je in te spannen. Mensen nemen alle tijd om zich te oriënteren op de aankoop van een huis, een auto, nieuwe TV, smartphone, etc, etc. Maar als ze zich niet goed voelen gaan ze het wel even snel aan de dokter vragen.

Doe-Het-Zelvers zijn zeldzaam op het gebied van gezondheid

Zichzelf oriënteren op het “waarom” van een gezondheid probleem, boeken lezen, het internet afstruinen en vooral, je niet met een kluitje het riet in laten sturen, dus gedegen speurwerk. Dat is wat een ieder normaal vindt bij de aankoop van waardevolle zaken. Maar op het gebied van gezondheid, … pfff dat is toch wel allemaal taaie kost, te ingewikkeld, te veel moeite en ….

Die dokter: Nou en, daar betalen we toch voor!

Succes, de dokter die een opleiding heeft genoten in chemische medicijn geneeskunde en minimaal onderricht heeft genoten van de basis, de absolute minimale behoeften van elk lichaam, gezonde voeding, goede vetten, vitaminen en mineralen (!) Sommige mensen kunnen ze werkelijk alles wijsmaken, daar zijn dus dokters voor, die voor elke kwaaltje wel een pilletje kunnen voorschrijven.

Succes dus met je gezondheid. Als de dokter je gezondheid gaat bijsturen zonder ook maar een enkele blik te werpen naar de fundering, je zou ten minste op je klompen kunnen aanvoelen dat hier iets niet klopt. Zonder eerst te kijken naar de voedingsstatus van je lichaam. Koop jij ook zomaar een huis in Amsterdam zonder een gedegen onderzoek naar de toestand van de (palen) fundering, of ga je voor dat koopje in Groningen boven die gasbel? Toch gaan er elke dag bij de dokter mensen naar buiten met een pilletje zonder dat er naar de voedingsstatus werd gekeken.

Wat dom zeg!

Iedereen zal toch inmiddels wel weten dat banken met hun woekerpolissen niet te vertrouwen waren, hoe komt het dat er nog steeds mensen zijn die vertrouwen hebben in dokters, in chemotherapie, in medicijnen, in voedselfabrikanten, in genetisch gemodificeerde voeding, in … de overheid die dit alles heeft laten gebeuren (!)

Boontje komt om zijn loontje

De tweedeling in de gezondheidszorg is al lang een feit. De doe-het-zelvers die weten dat ze, geen scheve schaats rijden in het leven, en beduidend minder gezondheidsrisico’s lopen hebben een polis afgesloten met een hoog eigen risico en betalen in mindere mate mee aan de collectieve verzekering. Heb je eenmaal “de pech” om te kampen met gezondheidsproblemen dan ondervinden meer en meer mensen dat de potjes leeg raken of al zijn. Wat nu?

De weg terug zal een heleboel inspanning vergen, luie mensen kunnen het daar wel vergeten, alle zeilen zullen bijgezet moeten worden en er dient geput te worden uit een onuitputtelijke hoeveelheid motivatie.

Dan was het voor die doe-het-zelvers toch wel een makkie. Die hadden de tijd om zich stap voor stap te oriënteren op gezond leven. Het vak; Gezondheid, dat node ontbreekt bij elke opleiding. De doe-het-zelvers die vonden al de motivatie om biologische voeding te kopen of een spotgoedkope volkstuin te beheren. Die hebben hun geld na het opzeggen van de krant met al hun ongefundeerde bangmakerij geïnvesteerd in belangrijke zaken. Die hebben hun belangrijkste bezit in eigen hand gehouden: GEZONDHEID.

Ik kan mij ook voorstellen dat er mensen zijn die denken, man maak je niet zo druk. “Ik moet toch zelf weten hoe ik leef” Inderdaad, maar laat me dan ook niet meebetalen aan jouw ongezonde keuzes! Bovendien zou ik nog graag wat goede kennisen op deze interactieve manier wakker willen schudden voordat ze straks op een kruispunt staan en gedreven door pure angst de verkeerde beslissing nemen.

— Henk Mutsaers

Noot: Doe-het-zelf (DHZ) of klussen is een benaming voor een creatieve of constructieve activiteit die door de consument zelf wordt gedaan, in tegenstelling tot werk dat door een vakman wordt gedaan. Doe-het-zelven is in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw populair geworden bij een breder publiek.

Noot (2) Bij het gebrek aan een gedegen vakman en om de kosten te beperken is het zeer verstandig om doe-het-zelver te worden. – HM

Wijsheid wordt je niet in de schoot geworpen. Je zult haar zelf moeten ontdekken na een reis die niemand voor jou kan maken of jou kan besparen. — Barbara Ann Kipfer