Hoe voorkom je enzymdeficiëntie? – De oorzaak van vele menselijke ziekten?

boek david wolfe superfoods Superfoods zijn krachtige, geconcentreerde voedingsmiddelen met een ontzagwekkend vermogen ons lichaam te voeden en te herstellen. Als krachtige en duurzame bron van goede eiwitten, vitaminen, mineralen, enzymen, antioxidanten, vetten en oliën, essentiële aminozuren en vetzuren en andere voedingsstoffen vormen superfoods een uniek en veelbelovend stuk van de voedingspuzzel.

Succesboeken ISBN: 9789079872503
De oorzaak van vele menselijke ziekten?

Bron: Wake Up World
Door: Raluca Schachter
Vertaling: Henk Mutsaers

superfoods

“De levensduur is omgekeerd evenredig aan de mate van uitputting van het enzym- vermogen van een organisme. Het toegenomen gebruik van moderne voeding bevordert een uitputting van het enzympotentieel” ( The Enzyme Nutrition Axiom formulated by dr Edward Howell).

Vitaminen, mineralen en verschillende soorten (super)nutriënten staan vaak in de schijnwerpers van de voedingswaardearena. Enzymen, daar wordt echter niet zoveel over gesproken. Ze zijn echter essentieel en de meeste mensen inclusief kinderen zijn deficiënt. In feite zijn we de enige soort op aarde die probeert te leven zonder voedingsenzymen! We doen het slecht in deze. Wat is er gebeurd en waarom zijn enzymen zo noodzakelijk voor de gezondheid?

Waarom zijn enzymen essentieel — En waar zijn ze gebleven?
Enzymen zijn stoffen die het leven mogelijk maken en die te vinden zijn in natuurlijke, “levende” voedingsmiddelen en bovendien ook in je lichaam. Enzymen zijn het “werkvolk” van je lichaam. Zonder deze werkkrachten vinden er geen chemische reacties plaats en kunnen hormonen, mineralen en vitaminen hun werk niet uitvoeren. Er wordt aangenomen dat er honderdduizenden enzymen in het lichaam zijn, verschillende enzymen voeren verschillende functies uit. Zonder hen kan het leven niet bestaan.

Een aantal activiteiten van enzymen zijn:
* Voeding verteren tot een grootte dat het kan worden opgenomen in het bloed
* Voedingsbouwstoffen in het weefsel van spieren, botten, organen, klieren, enz.
* Voedingsstoffen opslaan in de lever en spieren als reservebrandstof
* Bloed stremmen (stollen)
* IJzer binden aan de rode bloedcellen
* Kooldioxide uit de longen elimineren
* Het bevorderen van oxidatie
* Afvalmateriaal binden in het bloed en gereedmaken voor de afvoer
* Eiwit veranderen in suiker of vet
* Vet veranderen in koolhydraten.

Je kunt alle grondstoffen die nodig zijn voor een goede gezondheid – vitamines, mineralen, intrinsieke factoren, eiwitten, koolhydraten, vetten, aminozuren, enz. hebben, maar enzymen zijn nodig voor je lichaam om alle grondstoffen te gebruiken in zijn levensondersteunende activiteiten van het metabolisme. De kritische rol van enzymen in het behoud van gezondheid en welzijn werd drastisch aangetoond in een experiment nu bekend als: ‘The Pottenger Cat Studies’, dat werd uitgevoerd door Francis Pottenger, MD, in 1946. Pottenger wilde weten of rauw vlees en rauwe melk, wanneer gewijzigd door hoge temperaturen, een impact hadden op de groei en ontwikkeling. Gedurende de tien jaar van de studie werden negenhonderd katten bestudeerd. De resultaten van deze studie waren schitterend: consumptie van rauw vlees en rauwe melk versus verwarmd en gekookt vlees en melk kunnen de gezondheid van katten negatief beïnvloeden over meer dan vier generaties! Na slechts een enkele generatie katten die werden gevoed met gekookt voedsel ontwikkelde deze al degeneratieve ziekten.

Bij de geboorte ontvangen we een beperkte hoeveelheid enzymen. Gedurende ons leven, als enzymen hun functie uitvoeren, worden ze vernietigd en verwijderd uit het lichaam. De gewoonte om het eten te koken (vooral bij hoge temperaturen en zelfs boven 48,7 Celsius), het eten daarvan en bewerkt met chemicaliën, het gebruik van drugs, alcohol en junkfood doen alle een beroep op de enzymen uit onze beperkte voorraad. Frequente verkoudheid en koorts en blootstelling aan extreme temperaturen breken ook het aanbod verder af.

Er zijn drie groepen enzymen:
* Metabolische enzymen, die ons lichaam aansturen
* Spijsverteringsenzymen, die het voedsel verteren, de meeste worden geproduceerd door de alvleesklier
* Voedingsenzymen verkregen uit rauwe voedingsmiddelen die de vertering van voedsel beginnen.

Onze lichamen worden beheerd door metabolische enzymen. Elk orgaan en weefsel heeft voor zijn eigen specifieke metabolische enzymen een gespecialiseerd werk te doen. Aangezien een goede gezondheid afhankelijk is van al deze metabolische enzymen doen ze uitstekend werk maar we moeten er zeker van zijn dat er niets interfereert om er genoeg aan te maken. Een tekort zou problemen kunnen betekenen, serieuze problemen. Het plan van de natuur vraagt voedingsenzymen al dat werk te doen en niet slechts een deel van het werk. Vergelijk het eens met je bankrekening: als die niet voortdurend aangevuld wordt kan die hierdoor gevaarlijk “ontoereikend” worden. Dus… wanneer opgenomen zullen de enzymen in rauwe voedingsmiddelen of aanvullende enzymen resulteren in een aanzienlijk betere mate van vertering en verlaging van de aanslag op het organisme.

De warmte bij het koken vernietigt enzymen en dwingt de alvleesklier tot het produceren van meer enzymen. Op deze manier is het lichaam niet in staat om voldoende hoeveelheden metabolische enzymen te produceren om het lichaam te onderhouden en ziektes te bestrijden.

GEZONDHEIDSCONDITIES IN VERBAND MET ENZYMDEFICIENTIE

Volgens Dr Edward Howell, een bekend pionier op het gebied van het enzymonderzoek, leidt enzymdeficiëntie tot een verkorte levensduur, ziekte en verminderde weerstand tegen ziekte.

In het kort: hoe minder je aanbod van enzymen is, des te korter je leven!
Dat is een vrij goed argument en bovendien zeer waarheidsgetrouw! De realiteit is: een lichaam in een verzwakte, enzymdeficiënte staat is een belangrijk doelwit voor kanker, obesitas, artritis, allergieën, hart- en vaatziekten en andere degeneratieve problemen. De klieren en de belangrijkste organen, inclusief de hersenen lijden het meest onder de onnatuurlijke spijsverteringsaanslag op het metabolische enzympotentieel. De alvleesklier zwelt aan om te voldoen aan de grote vraag naar sappen terwijl andere klieren zich ook abnormaal proberen aan te passen, en de hersenen daadwerkelijk krimpen door al de gekookte en overgeraffineerde voeding.

HOE GARANDEER JE DE JUISTE HOEVEELHEID ENZYMEN IN JE DIEET?

Enzymrijke onbewerkte voeding
Het is van vitaal belang voor de gezondheid en levensduur dat de enzymen worden aangevuld in het lichaam uit de voeding. De meeste onbewerkte rauwe voeding bevat een aantal enzymen maar de hoogste hoeveelheden bevinden zich in deze levensmiddelen: olijven van de boom, ruwe honing, spruiten, druiven, verse dadels en vijgen, bananen, avocado’s, papaja, ananas, kiwi, mango’s, gekiemde, inhibitorvrije rauwe granen en noten. Rauwe zuivelproducten en gefermenteerde levensmiddelen zijn ook een geweldige manier om meer enzymen toe te voegen aan het dieet. Onbewerkte appelazijn bevat eveneens veel enzymen, deze kiezen met een hoge kwaliteit olijfolie en kruiden voor dressings kan een van je gezondste keuzes zijn.

Het eten van rauw vet met hun volledige aanvulling van lipase (een vet verterend voedselenzym dat in overvloed wordt aangetroffen in alle rauwe levensmiddelen van dierlijke of plantaardige vetten) is ook een geweldige manier om voorraden aan te vullen zoals het eten van rauw vlees en vis. Door de moderne levensstijl en de verzwakte menselijke conditie, zoals een slechte vertering, kan het natuurlijk moeilijk en potentieel schadelijk zijn een totaal rauw dieet gedurende lange perioden vast te houden.

ENZYMRIJKE VOEDING BEREIDEN

Alle enzymen worden gedeactiveerd (vernietigd) op een natte hittetemperatuur van 47,7 C en een droge hitte temperatuur van 65,5 C. We hebben eigenlijk een ingebouwd mechanisme voor het wel of niet bepalen van voedsel dat we eten of het nog steeds enzymen bevat: boven 47.2 C zullen voedsel en vloeistoffen aanbranden!

De gezondste en gemakkelijkste manier van koken is eigenlijk het gebruik van een slow cooker (crock pot), de moderne versie van het koken op hete kooltjes boven een gat in een grond zoals gebruikt door onze voorouders! Op deze manier zal het voedsel niet aanbranden en de totale voedingsstoffen uitgeput raken, plus het is zo veel lekkerder en niet zo droog! Gebruik alleen lage temperaturen voor het koken op een kookplaat en probeer altijd om een aantal van de gezonde, niet zo hittebestendig ruwe vetten pas aan het einde toe te voegen om de voedingswaarde te behouden (zoals ongeraffineerde extra vierge olijfolie).

VOORVERTEREN

De Eskimo’s consumeren rauwe vis die is voorverteerd. Aan dit voorverteerde voedsel wordt hun uithoudingsvermogen toegeschreven. Het kweken van zuivel werd veel gebruikt door mensen voor onze industrialisatie. Het verbetert de enzymen in melk, room, boter en kaas. Gefermenteerde groenten zoals zuurkool, ingemaakte wortelen, bieten, komkommers, enz. bevatten ook een goede bron van enzymen. Vleeswaren die goed gerijpt of gemarineerd zijn geven ook minder aanwezige druk op het spijsverteringsstelsel als gevolg van deze “voorvergisting”. Kiemen en onderdompelen in warm zuur water is ook een vorm van “voorverteren” van granen, noten en peulvruchten waardoor de voedingsstoffen gemakkelijker worden geassimileerd en gemetaboliseerd. Dit is een eeuwenoude aanpak beoefend in de meeste traditionele culturen. Weken en kiemen start het ontkiemen wat de enzymatische activiteit verhoogt in voedingsmiddelen en inactiveert stoffen die de voeding conserveren. Als deze niet uitgeschakeld worden zullen ze een grote druk uitoefenen op het spijsverteringsstelsel. Weken neutraliseert ook fytinezuur, een component van plantaardige vezels gevonden in de zemelen en de rompen van granen, peulvruchten, noten en zaden die opname van mineralen verminderen.

Kiemen is eigenlijk zeer eenvoudig en leuk om te doen! Probeer eerst met eenvoudig te kiemen peulvruchten, zoals linzen en mungbonen en granen zoals quinoa en amaranth. Je kunt veel details vinden op websites als Sprout People en Kiemgroenten.nl.

Over aanvulling?
Om actief te zijn zullen enzymen alleen functioneren binnen de grenzen van bepaalde pH-waarden (zuurgraad). Voor dierlijk gebaseerde enzymen zoals pancreatine, deze zijn alleen actief binnen een pH-gebied van ongeveer 7,5 tot 9,0 (basisch). Maar bepaalde plantaardige formules zijn actief tussen 3,0 tot 9,0 pH. Dit betekent dat ze zeer effectief de spijsvertering bevorderen, ook voor personen die zeer abnormale pH- waarde hebben in hun spijsverteringsstelsel. Onder laboratoriumomstandigheden kunnen sommige van deze aanvullende enzymen meer dan een miljoen maal hun eigen gewicht verteren in gekookt voedsel.

Als algemene regel geldt, dat het zinvol en zeer gunstig is voor de gezondheid van iemand om voor een constante hoeveelheid rauw voedsel te zorgen in het dieet. Rauw voedsel werkt voor je stofwisseling en niet ertegen, terwijl aanvulling met enzymen wanneer alleen gekookt voedsel word geserveerd bij een maaltijd of niet genoeg enzymen worden geleverd door rauw voedsel nodig is.

Zorg voor een lijst van alle enzymrijke voedingsmiddelen die in dit artikel genoemd worden en ga manieren vinden om een aantal van hen toe te voegen aan de dagelijkse maaltijd.