Hoe ga je om met de stress en de angst na alweer zo’n aanslag zoals in #Brussel?


wees een lkicht voor anderen Vandaag had ik een gesprek naar aanleiding van de aanslagen in Brussel; “Ik wil het eigenlijk helemaal niet weten allemaal”, was de reactie. Ik begrijp dat best, mensen weten het geen plaats te geven, hebben geen grip, voelen zich machteloos. Maar ik wil het wel weten en ook kijken waar ik wel invloed op heb.

Angst is een slechte raadgever

Er komen namelijk nog meer van deze aanslagen, daar kun je de klok op gelijk zetten en hoe dichterbij, hoe meer indruk ze achter laten. De aanslagen gebeuren tegenwoordig elke maand en soms elke week wel ergens in de wereld. Daar zit een agenda achter en zelfs al geloof je dat niet dan kan ik je nog een goede reden geven die je wel begrijpt. Mensen die steeds weer opnieuw in hun basis bestaansrecht getroffen worden door geweld en daarbij vrienden en familie verliezen komen op een punt dat het niets meer uitmaakt, die zien geen andere mogelijkheid meer dan ook geweld toe te passen. Geweld lokt geweld uit, maar dat is eveneens andersom van toepassing.

schijn je licht
Ook al zie je om je heen nare zaken gebeuren dan kan jij nog wel een goede daad doen zodat jij je de dag kan afsluiten met een goed gevoel.

Je weet dat ook onze regering oorlog voert. Ik zou een klote gevoel hebben als ik op deze partijen gestemd zou hebben, dan heb ik immers het mandaat gegeven, dan ben ik mede verantwoordelijk!

Daarom wil ik alles weten, ik wil precies weten hoe de vork in de steel zit zodat IK voor mijzelf een goede beslissing kan nemen.

Als je praat, herhaal je slechts wat je allang weet.
Maar als je luistert, zou je iets nieuws kunnen leren.
— Dalai Lama

Ik weet dat er valse vlag aanslagen zijn, niet omdat ik er eens een keer iets over gelezen heb maar omdat ik er al meer als vijftien jaar alles over lees. Ik ken de kenmerken waardoor ik bij bepaalde aanwijzingen al voel dat het niet goed zit bij alweer zo’n aanslag.

En bij elk gesprek wat ik daar over voer en elk artikel wat ik er over schrijf geeft het een goed gevoel dat ik mogelijk mensen bewust maak van de situatie in de wereld.

Jij en ik zijn namelijk niet machteloos, we gaan 6 april weer stemmen, en ook al is het geen bindend referendum schijt de politiek in zijn broek bij een NEE van ons. Ze gaan dan immers af als een gieter bij hun vriendjes in de wereld. Ze staan voor aap als politieke “leiders”.

Met doemdenken kom je niet verder, met doen-denken wel.
— Jom Klepper

Zorg dus dat je naast het lezen van al dat negatieve nieuws leuke dingen doet die jou motiveren en zin in het leven geven. Zend je positieve gedachten de wereld in. Bij je volgende ontmoeting zie je ook sneller de positieve zaken bij die ander!

De enige manier om je vijand uit te schakelen, is hem tot vriend te maken.
— Abraham Lincoln

Geloof niet wat de media je de hele dag proberen wijs te maken. Islamitische mensen zijn niet slecht, zorg dat zij ook een menswaardig leven kunnen leiden — in hun eigen land, met hun eigen cultuur, waar ze zich thuis voelen, dan is er niets loos. Wij sturen F16 bommenwerpers met toestemming van 37% van de Nederlandse bevolking. Wat verwacht je dan?

Kom in actie, als eerste kun je informatie inwinnen over alles wat er speelt in de wereld. Je kan stemmen met je portemonnee, niet gaan stemmen op een oorlog-voerende-regering. Duidelijk een standpunt innemen anders heb je nooit meer een recht van spreken.

Ik had 22-03 geen machteloos gevoel, eerder strijdbaar van minuut tot minuut alert schakelend van TV naar de radio, internationale media, Twitter en het internet op zoek naar vreemde zaken die niet kloppen. Mijn pagina werd soms wel vijf keer per uur geüpdatet. Uiteindelijk bleek een ouder artikel, 15 zaken om een valse vlag aanslag te herkennen in twee dagen 6.000 keer bekeken te zijn en door geplaatst op Earth Matters. Een goed gevoel, ik heb mijn steentje bijgedragen.

Vertrouw op de loop der dingen, zoals de kale bomen in de winter vol vertrouwen
wachten op de lente die hun bladknoppen doet ontluiken.
— Olaf Hoenson

Er moet een einde komen aan deze waanzin en dat gaat NOOIT gebeuren als iedereen denkt daar niets aan te kunnen doen. Iedereen die iets doet waarvan men weet dat het niet deugt is maar voor een ding bang, dat het aan het licht komt. Weet dus wat je moet doen als je zelf in een vreemde situatie terecht komt. Denk er eens over na; “wat zou ik doen als ….. “.

leven in angst
Emoties coördineren ons gedrag en fysiologische toestand tijdens overleving-specifieke gebeurtenissen en plezierige interacties. Perceptie van deze emotionele teweeggebracht lichamelijke veranderingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het genereren van bewust gevoelde emoties. lees verder

Dit zijn de links die op bijna elke pagina onderaan te vinden zijn, maar waarvan velen niet verder gekeken hebben … Als je zelf je zoektocht start kom je namelijk ook de lichtpuntjes tegen. Het is aan jou om daar een lichtbundel van te maken.

— Henk Mutsaers