Hoe eerlijk is de energiebelasting?

hoe eerlijk is de energie belasting Als je denkt aan energie belasting denk je gelijk aan belasting berekend over je persoonlijke energiegebruik. De verbruiker betaald, of-te-wel de vervuiler betaald. Maar wat als je zelf al voor een deel schone energie produceert, betaal je dan ook minder belasting en hoeveel?

Ik wek nu inmiddels met 15 panelen sinds vier jaar energie op, sinds twee jaar een warmtepomp en de gasmeter verzegeld. Verleden jaar kwamen daar nog eens 5 zonnepanelen bij. Dat levert in ieder geval minder energiebelasting op en slechts een maal vastrecht / netwerk betaling voor de stroom en niet meer voor het gas. Mijn energie belasting op stroom ging echter in 2017 gewoon 65 euro omhoog?

hoe eerlijk is de energiebelasting

energie belasting
Mijn energie verbruik in 2017: De belasting plus Btw is bijna even hoog als mijn verbruik.

Ik voldoe toch inmiddels bijna helemaal aan jullie eisen?

Met de Vortex Energy Saver kan de nieuwe bewoner [het huis staat te koop] op energie neutraal komen. Energie neutraal, nul op de meter betekend echter niet nul in de portemonnee. Dat je bij energie levering, is meer terug leveren dan je zelf gebruik via de salderingsregeling, belasting betaald dan is daar is nog wat voor te zeggen. De (r)overheid, rupsje nooit genoeg zou toch de energie transitie gaan stimuleren?

Hoe zit dat in Frankrijk?
Van een elektriciteitsrekening van ?100, wordt ongeveer ? 6 ingehouden door de lokale autoriteiten. Dit wordt de TCFE genoemd, belasting op het elektriciteitsverbruik. Een derde van deze lokale belasting gaat naar het departement; twee derde naar de gemeente, die zelf mag beslissen hoe hoog de heffing is. Deze belasting wordt in heel Frankrijk ingehouden. De opbrengst wordt gebruikt om de elektriciteitsnetten of straatverlichting te onderhouden. meer info | De landelijke belasting is daar 34% . De kWh prijs was in 2010 nog 10.89 ct de kWh en steeg tot 15,03 ct per kWh in 2016. Ook al is het nu nog niet zonder subsidie intressant om in zonneenergie te investeren, de snel stijgende prijzen maken dit zeker intressant voor de lange termijn vooral ook gezien het aantal zon uren. meer info

De Rijksoverheid stimuleert 1,5% energiebesparing per jaar om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Zo maakt de overheid afspraken met de industrie en sectoren. En zijn er voor huiseigenaren diverse leningen en subsidies.

Maar ik heb alles zelf betaald, ten tijde van …. jammer er was op dat moment geen subsidie! Ik wil echter geen subsidie ik wil blijvend beloond worden voor mijn investering. Nu betaal ik dus belasting over schone energie. De saldering teruglever mogelijkheid zit verrekend in de netwerkkosten.

Dit lees ik bij “onze” overheid; “De overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Daarom heft de overheid belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Door de belasting wordt de totaalprijs van energie hoger. Een hogere energieprijs kan mensen stimuleren minder energie te gebruiken”.

Beste overheid, u hoeft mij niet te stimuleren om minder geld uit te geven. Die motivatie is mij van nature in gegeven vooral door ons belastingklimaat in het algemeen. Maar waar blijft mijn beloning als ik inmiddels aan bijna al uw voorwaarden heb voldaan? Dan gaat de belasting dus nog verder omhoog.

Reeds na de leeftijd van 2 jaar gaan kinderen het verschil leren tussen straffen en belonen. De wetenschap weet al lang dat belonen beter werkt dan straffen. Marko Jusup van de Hokkaido University in Japan en Zhen Wang van de Northwestern Polytechnical University in China hebben een “sociaal dilemma experiment.” uitgevoerd. Het resultaat, mensen die in een stabiele sociale omgeving leven en beloond worden voor hun gedrag laten de beste samenleving zien.

Niet echt een verrassing, dat zou een ieder wel op zijn klompen aan kunnen voelen. We zouden dus onze politici symbolisch eens boeren klompen kunnen schenken. Duidelijkheid is niet iets waar men zich in Den Haag schuldig aan maakt. Neem eens een wet aan die langer als vier jaar geldig is zodat mensen durven te investeren om een rendement van 30 jaar te kunnen behalen. Nu staat al weer een aantal jaren de salderingsregeling in de etalage om leeg geroofd te worden door rupsje nooit genoeg.

Op gaslicht.com vonden we deze informatie inlichtingen pagina over de energiebelasting met antwoorden op:

* Welk deel van de energierekening is belasting?
* Forse verhoging energiebelasting gas
* In 2018 en 2019 opnieuw verhoging energiebelasting
* Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie
* Vermindering energiebelasting
https://www.gaslicht.com/energie-informatie/energiebelasting

“De provincie Noord-Holland investeert ruim tien miljoen euro in het duurzaam maken van bestaande woningen. Het geld wordt vooral ingezet om het voor particuliere woningeigenaren makkelijker te maken hun huis te isoleren of zelf duurzame energie op te wekken“, dit meldt de Optimist

Daarna komt de belasting dus dit geld weer terughalen, zouden ze daarmee de circulaire economie bedoelen?

— Henk Mutsaers