Het wordt leeg in de winkelstraten, wereldwijd, … en niet vanwege het internet.


opheffingsuitverkoop LEGE WINKELSTRATEN, .. NIET VANWEGE INTERNET
Maar het gaat nog steeds goed met de economie, zeggen de media. Nog slechts 5 maanden geleden melde RTL: “Economie komt op gang: omzet winkels blijft stijgen “. Welke winkels vraag ik mij dan af? In Den Bosch stortte deze week een winkelpand in vanwege de verbouwing, wereldwijd zien we dit symbolisch in elke grote stad gebeuren.

Hoe groter de ketens zijn, hoe harder ze met donderend geraas in elkaar storten en vele inpandige onderverhuurders mee sleurend in de val. Wat er in de afgelopen tijd al ten ondergegaan is zijn niet de minste namen zoals recentelijk V&D, (62 warenhuizen) Unlimited Sport (307 winkels in de Benelux), La Ligna (52 winkels), Foto Klein (34 winkels), Macintosh (550 winkels in de Benelux), BAS groep (150 winkels), Ardenberg BV (49 winkels in Nederland en België), Miss Etam (195 winkels), Schoenenreus (206 winkels), Mexx (315 winkels in de EU), Halfords (130 winkels), Free Record Shop (187 winkels totaal), Henk ter Hoor (166 winkels totaal), OAD reizen (150 winkels), De Harendse Smid (43 winkels), iCenter (34 winkels), Block (20 winkels), E-Plaza (52 winkels), Piet Kerkhof (18 winkels), Sabon (51 winkels), en nog een serie kleintjes zoals Paradigit (12 winkels) en recent Perry Sport, Time Out, en Aktie Sport.

winkels sluiten wereldwijd zoals Walmart
Een internationale trend?

Net als de dinosaurusssen uitgestorven zijn zien we nu het wereldbeeld veranderen in elke grote stad. Bekende namen bij de wereldshoppers zijn ook niet meer veilig voor de malaise. Walmart, Nordstrom, Macy’s, Staples, Whole Foods, allen dreigen uitgeroeid te worden.

Sears verloor 580 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2015 en er gaan minstens 50 winkels sluiten. Voor wie wel eens in de States is geweest. De winkels daar zijn maar al te vaak Giga groot.

Sports Authority, daarvoor is het faillissement in Maart aangevraagd. 200 winkels gaan dicht, maar mogelijk 450.

Kohl’s was een snel groeiende keten sinds jaren en jaren, nu sluiten ze 18 winkels in 2016.

Target sluit 13 winkels in de VS.

Best Buy, 30 winkels gesloten in 2015 en meer zullen er volgen in 2016

Office Depot gaat 400 winkels sluiten in 2016

Wal-Mart een shop formule waarbij de winkelgrote niet veel onderdoet voor de giga parkeerplaatsen. 269 stores sluiten dit jaar wereldwijd.

K Mart, 24 sluitingen de komende maanden.

J.C. Penney 47 winkels sluiten dit jaar 40 zijn al gesloten in 2015.

Macy’s 36 winkels gaan dicht (2.500 personeelsleden minder)

The Gap 175 winkels sluiten in Noord Amerika

Aeropostale, 84 winkels worden gesloten

Finish Line (zeer wrang gezien hun naam) kondigde 150 sluitingen aan in de komende jaren.

Deze trend is duidelijk al een tijd aan de gang bij de grote winkelketens, warenhuizen en megastores. De kleine winkeliers staan al jaren het water aan de lippen vanwege de torenhoge huurprijzen. Velen zijn al jaren geleden ten onder gegaan of uit de centra weggetrokken.

Voor kleine steden in Amerika kan het sluiten van slechts een enkele superstore zeer cru zijn qua werkgelegenheid en het verkrijgbaar zijn van goederen in de regio. Vertrekt bijvoorbeeld Wal Mart dan zijn ook de dagelijkse boodschappen niet meer verkrijgbaar.

Zo staat de economie er in werkelijkheid voor:

economische cijfers 2016

In 2000 zag je een kleine dip met de eerste ineenstorting van dot com hype. Daarna volgde — de sky is the limit periode — met geleend geld. In 2008 moesten alle zeilen bijgezet worden om de hele zaak inclusief de banken niet te laten instorten. Nu het vlees van de botten af is en we nog helemaal niet hersteld waren zijn er geen reserve potjes meer om op terug te vallen. Ook de kwantitatieve verruimingen van vele miljarden hebben dus totaal niets geholpen.

We kunnen niet anders concluderen dat de economie naar de knoppen aan het gaan is, op naar de Nieuwe Wereld Orde die moet gaan voortkomen uit de nieuwe “Great Recession”. Of wordt het toch onze grote redding als we aan massa opstaan?

Ik hoor de oorlogstrommels al een paar jaar roffelen en vele miljoenen hebben dit al aan de lijve ondervonden in de Oekraïne en in het midden oosten. Met de geplande vluchtelingenstromen probeert men ook hier chaos te gaan kweken. Hoeveel mensen zouden er weten hoe de vork in de steel zit?

Gaan we onwetend ten onder of in iedergeval nog een keertje onze stem laten horen op 6 April … en hopelijk met een donders geraas onze politiek op hun bek laten gaan. Baat het niet dan schaadt het wel, namelijk het aangezicht van de politieke maffia.

— Henk Mutsaers