Herrie-café kopt BN deStem en de gemeente wil El Diablo al sluiten, maar …


BN deStem: “De muren trillen en het geluid op de televisie in de woonkamer is nauwelijks te verstaan. Carla Aarts ondervindt sinds augustus 2011, toen café El Diablo zich naast haar woning in de Brandestraat vestigde, regelmatig geluidsoverlast”.

herrie cafe El Diablo sluiten vanwege geluidshinder
“De eigenaren van El Diablo geven aan geen commentaar te willen geven”.

herriecafe deStem

Toch weet deStem te melden dat; “Zij zijn erg geschrokken van de geluidshinder en geven aan alles te zullen doen om verdere overlast te voorkomen”.

Als vaste klant zou ik daar toch wel mijn licht over willen laten schijnen.

Ten eerste: Toen ik (lang geleden) een huis kocht wist ik dat er een cafe tegenover mij zat en is het nooit in mij opgekomen daarover te klagen. Het cafe zat daar immers al lang voordat ik daar kwam wonen. Last gehad? Niet echt als je van muziek houdt zoals ik dan val je op een prettige manier in slaap! Als je in een buurt zoals de Brandestraat komt wonen dan weet je dat dit al sinds vele decennia een uitgaansgebied is. Het huis wat je daar koopt zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet zo duur zijn als op andere plaatsen. Je weet dus waaraan jebegint als bewoner van de Brandestraat. En ja … als iedereen aan blok klaagt dan zou er iets aan de hand … kunnen zijn .. maar de klachten komen steeds van één en dezelfde persoon zo heb ik begrepen. (noot: Ik heb dat een jaar geleden al vernomen via een ambtenaar)

Ten tweede: Bij de vorige eigenaren werd er reeds een geluidwerende want geplaatst die na de eerste klachten verder is aangepast. Bovendien was er een aanbod gedaan om ook aan de burenzijde een geluidwerende want te plaatsen. Tijdens de daaropvolgende geluidsmetingen met 120 dB, vergelijkbaar met het werken met pneumatische hamers (erg onaangenaam) werd alles in orde bevonden. Hoe kan het dan dat zoals deStem rapporteert nu ineens; “De muren trillen en het geluid op de televisie in de woonkamer nauwelijks te verstaan is?”. Overdrijven en stemmingmakerij is ook een kunst.

De vraag is of er een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan worden gegarandeerd voor omwonenden. Gaat het om een stedelijke omgeving waar bewoners meer geluid hebben te dulden dan in een rustige woonwijk? Wijkt de situatie van de afstand van 30 m die wordt aanbevolen in de VNG-brochure ‘Bedrijven en milieuzonering’ tussen een muziekcafé en woningen? In dat geval grijp je weer terug naar het akoestische onderzoek. Dit heb je namelijk nodig om het aspect geluid te motiveren. – lees meer (omgevingsjuristen)

Is BN deStem ook bij andere mensen langs geweest
om hun reactie te peilen voor objectieve verslaggeving?

herriecafe el diablo startpage

Ten derde: Bij het versneld invoeren van het rookverbod was “herriecafe” El Diablo het eerste cafe dat voorzien was van een rookruimte, super geïsoleerd en bovendien hangen er geen geluidsboxen in deze ruimte. Geen van de klanten hoeft dus noodgedwongen de straat op om te roken wat een aanzienlijke hoeveelheid overlast bespaart!

Ten vierde: Bekijken we de economische situatie dan zijn er al vele horeca zaken gesneuveld in deze economisch mindere tijden. Boete op boete stapelen op een goedgekeurde horecazaak, wat is het nut daarvan? Moeten de Bergenaren straks allemaal thuis hun feestjes houden in niet geluid-geïsoleerde huizen? Het horeca aanbod is door de jaren heen al behoorlijk geslonken.

Wat mij in deze zaak nog het meest verbaasd is de opstelling van de gemeente die, zo heb ik begrepen, gelijk tot sluiting wilden overgaan. Telt dan een geluidskeuring niet meer mee na aanpassing van het horeca pand wat een ongetwijfeld een behoorlijke investering heeft gevergd? Bovendien gaat geen enkel rechter de wijze van handelen van de Gemeente Geertruidenberg goedkeuren waar men drie bekeuringen heeft “opgespaard” waardoor men ernstig in gebreke is gebleven zowel naar de klager als naar de veronderstelde veroorzaker.

Om in carnavals termen te spreken: Zijn “onze” volksvertegenwoordigers helemaal van de “pot” gerukt! Ze krijgen van mij een dikke onvoldoende!

Interview locale omroep SLOG met AV consult geluidsburo Eric Schipperen

Lees ook: Wat is geluidshinder?

— Henk Mutsaers

P.S. Vrijdagavond hoorde ik het nieuws en binnen een uurtje was het idee geboren om op een ludieke manier hierop te reageren. Het is komend weekend carnaval dus een liedje kan dan veel aandacht genereren. De tekst is al geschreven diezelfde avond. Het idee is simpel, sympathisanten vragen we een kleine bijdrage van 5 euro om een profecioneel nummer te maken wat nu gratis te downloaden is vanaf deze site. Wellicht nemen we dan live nog een YouTube video op in het herriecafe. Achter de bar staat een pot om te doneren. Doe jij ook mee? Alvast bedankt! [songtekst] [ Dinsdagavond zouden we de primeur hebben op de SLOG tijdens de Allaaaf 11 bij Bennie, maar Omroep Brabant was Bennie net voor ]

herriecafe el diablo

‚t Herriecafé downloaden

Ut Herriecafé
Wa motte doarmee
Gewoon sluiten die hut
NEE … dus weg meej die tr…. (piep)
Wat motte wij meej dieje zot
Ze kan veur mij part mooi op de pot

Ik kom in un caféeke in dun Berg
Hedde gij gehoord, wa is da erug
Ze hebben doar un hele kleine kier
En de buurvrouw heej da ontdekt meej de’r gemier
Doar stoat nu al un stukske in de Stem
En zelfs de gemeente, …. ja die trapt al op de rem

refrein

Ut Herriecafé
Wa motte doarmee
Gewoon sluiten die hut
NEE … dus weg meej die tr…. (piep)
Wat motte wij meej dieje zot
Ze kan veur mij part mooi op de pot

En de gemeente zeej; “Ja die motte sluiten”
Wa motte wij dan, dan stoan wij buiten
Da’s wel gezellig zo meej al die rokers
En ge “hoor” ons nie, want wij zijn toch geen stokers
Ik wor un bietje moei van da gezwam
Veur ons is het genoeg nu, ja het hek is van de dam

Refrein:

Accapella

Nee Carla Nee Carla nie vandoag
Nee Carla Nee, al hoorde ons zo graag
Vandoag valt er verder niet zo veul te klagen
Vur un verzoekske mot-te un ander maar goan vrage
Misschien doen we ut morgen, maor da’s nog maar de vraag
Dus nee Carla, heus Carla, echt Carla, nee Carla absoluut nie vandaog

PS het herrie cafe is inmiddels in 2017 dicht gegaan