Heksenjacht in horeca om rook beleid, houden we straks nog (gezellige) kroegen over?

Heksenjacht rook beleid horeca

de asbakken weg uit de horeca Gezellig in ‘t cafe toch … ?
Iemand die een asbak van het terras binnen afgegeven heeft en dus even op de bar staat. Een roker die niet buiten staat maar op de drempel omdat het koud is. Het zijn beiden in de praktijk al “misstanden” geweest die tot een bekeuring hebben geleid voor de horeca ondernemer. Hebben we straks nog kasteleins die al deze bekeuringen kunnen overleven? lees verder

roken in de horeca
Heksenjacht om rook beleid, houden we straks nog (gezellige) kroegen over?

De beleidshandhavers stellen doodleuk dat de horeca ondernemer maar wat beter op moet letten. Een eenpitter kan echter niet overal tegelijk zijn en tijdens de steeds zeldzamere drukke evenementen wordt de bezetting ook minimaal gehouden om zo onder de streep nog wat geld te kunnen verdienen. Het zal de beleidshandhavers allemaal worst zijn, ze gluren stiekem door het raam, de heksenjacht op de kastelein is geopend. Van gewoon genieten van een gezellige avond wordt er de hele avond op de tenen gelopen, hopend dat er niets mis gaat in de zaak, dat er niemand stiekem in de hal staat te roken buiten het zicht van de ondernemer, dat er geen deejay of band is die het geluid even te hard heeft staan? Dat is tegenwoordig het ritme, de arbeidsvreugde van de horeca uitbater. Gelukkig zijn er tegenwoordig weinig lastige klanten meer te vinden die iets te veel gedronken hebben, daar heeft de crisis al voor gezorgd, er is bij veel mensen gewoon geen geld meer om eens ouderwets uit de ban te springen. En de kroegen worden leger en leger. De beleidshandhavers zijn waarschijnlijk leentje buur gaan spelen bij de belastingdienst; “Leuker kunnen wij het niet maken!”

Komt ons sociale leven ook in een crisis terecht?

Dat het in de horeca niet overal goed gaat mag duidelijk zijn. Tussen 2001 en 2014 is het aantal cafés afgenomen van ruim 11.000 naar 7.200 in Nederland. De traditionele kroegentocht tijdens carnaval wordt in sommige plaatsen al een kort rondje.

Met de invoering van de Euro ging in 15 jaar het pilsje in de kroeg van 2 gulden naar 2 euro of meer (4,40 gulden). Niet dat de uitbaters zo inhalig zijn maar alles is in die 15 jaar duurder geworden en de belasting en gemeente leges stijgen mee want rupsje nooit genoeg is steeds weer van de partij.

Dat het ook anders kan zagen we al een paar jaar in Duitsland waar we tijdens een festival gewoon pilsjes konden kopen voor 1.30 euro en de taxi ons naar het hotel 10 kilometer verderop bracht voor 10 euro, een bedrag wat Uber zeker niet goedkoper zal kunnen aanbieden.

Als deejay is het soms beter om je drive in show in de rookruimte op te bouwen, daar zitten vaak meer mensen als op het “feest”. Helaas gaat dit weer niet vanwege de geluidsoverlast!

heksenjacht rookbeleid horeca

Vroeger in onze jeugd gingen veel mensen naar een café of discotheek om gezellig met vrienden bij te kletsen. Velen hebben zo ook hun partner ontmoet. Tegenwoordig gebeurd het dat je in je eigen plaats mensen in geen jaren meer tegenkomt als waren ze van de aardbodem verdwenen. Ons sociale leven heeft duidelijk te leiden onder de crisis en die mooie regels die het voor de niet rokers mogelijk zou moeten maken om ook een horecazaak te bezoeken. Zouden de kasteleins niet eenvoudig zelf mogen kiezen met een bord buiten op de deur: “Deze horecazaak is rookvrij”. Ik weet al wel dat ik ondanks mijn gezonde leefstijl gezellig bij de rokers ga zitten. Vroeger was dat een probleem en voelde je aan je ogen wel dat er geen gezonde atmosfeer binnen hing maar met de moderne luchtverfrissers is dat echt een ding van het verleden. De beleidshandhavers maken ook weinig vrienden onder de niet rokers.

De oplossing kan wel eens simpeler zijn dan gedacht.

Bij het roken op een NS staion krijgt ook de NS niet de boete maar de overtreder zelf, de roker. Kan dat in de horeca niet op de zelfde wijze …. en proef ik hier rechtsongelijkheid?

— Henk Mutsaers

Hoi Henk, Je moet de grote lijnen volgen. Terwijl de hele atmosfeer vol hangt met ultrafijnstof van de loodvrije benzine wordt er een heksenjacht op rokers ontketend. Dit zijn grove afleidingsmanoeuvres Ook de jacht op de growshops is daar onderdeel van. Hennep is ook een bedreiging voor de olie al meer dan 100 jaar. Vandaag zag ik dit bericht: Luchtvervuiling in Nederland bestaat nauwelijks meer Als ze geen ultrafijnstof en gassen meten dan is er niets meer loos. Er gaat zo ongelofelijk veel geld om in de loodvrije benzine en deze autos. Dan maar de schuld geven en de aandacht afleiden met iets anders. De diesels bv. het roken, de growshops. Als je ultrafijnstof weghaalt dan stort ook het zorg en farmaceutisch kartel in. En is de macht weer bij het volk.
Groet, Dick. Lees ook: de levens- en ontdekkingsreis van een milieuvluchteling