Griekenland, door de ogen van een inwoner

gedachtenvoer Lange tijd heeft Jacky voor mij artikelen gecorrigeerd.

Ze komt uit Nederland en woont op Kreta. Ik merk dat velen hier in Nederland totaal niet weten wat er zich afspeelt in Griekenland. Vandaar dat ik haar in een mailtje vroeg hoe de situatie nu is. Ik ben er zelf ook geweest aan aantal jaren geleden en reeds toen liepen er mensen te bedelen! – HM

De situatie in Griekenland door de ogen van …

griekenland crisis

Wij werken zeven dagen per week

We hebben hier drukke maanden achter de rug met ons tuinbouwbedrijf. Heel veel groenten plukken en tweemaal per week op de markt staan. Wij werken zeven dagen per week. Gelukkig is nu de zomerstop in zicht.

Een bijdrage schrijven over de situatie hier in Griekenland…. dat valt niet mee.
Er is hier zoveel aan de hand en de sfeer is op het moment zo chaotisch dat het niet eenvoudig is om alles overzichtelijk op een rijtje te krijgen. Gelukkig kijken wij thuis geen televisie maar van anderen hoor ik dat de hele week op TV de kijkers gebombardeerd werden met propaganda om toch vooral ‘ja’ te gaan stemmen op het referendum (de televisiezenders zijn in handen van een aantal rijke magnaten). Er werd een verkeerde uitleg gegeven over de vraag waar het referendum om gaat: niet of Griekenland in de euro moet blijven maar of men nog door wil gaan met het strenge besparingsbeleid. De banken werden gesloten omdat de Europese bank de geldkraan vorige week dichtdraaide maar men liet het zo uitkomen alsof de Griekse regering daarvoor verantwoordelijk was.

Veel mensen zijn in de war en weten niet wat te zullen stemmen.
Zondag, als de uitslag van het referendum bekend gemaakt wordt, hopen we meer te weten. Maar waarschijnlijk wordt de uitslag zo’n 50/50. Dus wat is dan het resultaat?? Concreet is het belangrijk voor de mensen of maandag de banken weer open zullen gaan. Want velen zitten nu in de problemen doordat het betalingsverkeer stil ligt en de betaalautomaten nog maar weinig tot geen contant geld geven.

Waar ik me persoonlijk echt bezorgd om maak is of de regering het wel zal halen.
Als deze regering onverhoopt aftreedt dan zitten we pas echt in de problemen. Voor mij en voor vele anderen betekende Syriza een gevoel van hoop. Tsipras en Varoufakis en hun collega’s vormden een nieuwe club van jonge, enthousiaste mensen die het helemaal anders zouden gaan doen. Zij stonden aan de kant van het volk en zouden die elite daar in Brussel weleens even laten zien dat het huidige beleid geen toekomst heeft. Zij zouden hulp en steun bieden aan de zwakste groepen in de maatschappij.

Helaas zijn ze daar in die korte tijd (nog) niet in geslaagd. Ze moesten constant onderhandelen en verbleven geregeld in het buitenland daarvoor, dus hielden ze geen tijd over voor andere zaken. Daarnaast zijn de geldvoorraden van de ministeries leeg (leeggehaald door voorgaande regeringen) en konden ze dus weinig uitrichten. In de media worden ze compleet zwart gemaakt, want een linkse regering is een bedreiging voor het huidige systeem. Je hoort nu geluiden vanuit Duitsland dat ze willen dat Tsipras aftreedt en dat er een technocraat voor in de plaats komt. Eentje die in de pas loopt en doet wat Brussel/het IMF/de Troika wil.

Hoe democratisch is dat??

Velen wordt zo langzamerhand duidelijk dat er in Europa nog weinig sprake is van democratie.
Een wettig gekozen Griekse regering probeert met grote inzet een oplossing te vinden voor de humanitaire crisis in dit land. Tegelijkertijd houden onwettig geplaatste functionarissen in Brussel of in Duitsland -waarvan we niet weten waarom ze eigenlijk de macht hebben om over Griekenland te beslissen- die oplossing tegen. Er wordt door dergelijke functionarissen alleen maar gekeken naar cijfertjes en totaal niet naar de menselijke kant van het verhaal.

Een ding dat Syriza heeft gedaan is een onderzoekscommissie instellen naar de oorzaken van deze crisis. In de voorlopige resultaten werd o.a. duidelijk dat het geld dat door Europa naar Griekenland werd gestuurd (zgn. bailout) grotendeels niet in Griekenland terecht is gekomen, maar voor 90 % bij Franse en Duitse banken, om deze overeind te houden.

Hier in Griekenland wisten we dat natuurlijk al, maar in het buitenland werd dit vaak over het hoofd gezien en bleef men maar hameren op: Griekenland moet terugbetalen. Dan vraag ik: Wie moeten er dan terugbetalen? De Griekse gepensioneerden, werklozen en daklozen? Of de Franse en Duitse banken die dat geld hebben ontvangen?

In veel gezinnen is zowel vader als moeder al jarenlang werkloos -een bijstandsuitkering is er niet- en leven twee of drie generaties van het karig pensioentje van opa of oma. Banen zijn er al helemaal niet want bedrijven sluiten of ontslaan alleen nog werknemers. Van de jongeren is meer dan de helft werkloos. Heel veel net-afgestudeerden zijn al naar het buitenland vertrokken. Zij zien hier geen toekomst meer.

Het is echt bar en boos en het ergste is dus dat de hoop die men in januari kreeg nu weer dreigt te vervagen. Als Tsipras en Varoufakis uit beeld verdwijnen dan weet ik echt niet wie dit land nog van een verdere ondergang kan redden…

Een paar verhelderende Nederlandstalige artikelen op internet over de situatie in Griekenland:

Journalisten die echt willen informeren

Waarom de Grieken moeten bloeden?

Onthullend portret van het echte Griekenland

Waarom we anders over de crisis en de Grieken zouden moeten denken?

Griekenland Trojka eist Tripas aftreden

Stigliz: Europa heeft de Griekse crisis zelf veroorzaakt

Griekse minister- impasse veroorzaakt door chantage met banksluitingen

Solidair

Hartelijke groeten, Jacky

GREECE en GRACE

‘Goh, jij bent behoorlijk ziek zeg. We gaan er alles aan doen om je beter te maken!’

‘Maar ik heb helemaal geen geld om je te betalen!’

‘Dat geeft niet hoor. We zullen er voor zorgen dat je het makkelijk kunt lenen.’

‘Oh! Nou fijn, bedankt!’

Enige tijd later??.

‘Sorry het is niet gelukt. We willen je nog wel blijven helpen, daar niet van, maar dan moet je ons langzamerhand wel wat gaan terug betalen!’

‘Maar dat lukt me niet. Schrijf me dan maar af!’

‘Zo gemakkelijk gaat dat niet! We zullen dan de schuld op je kinderen moeten verhalen!’

Zo wordt er dus aan Griekenland gedokterd en lees verder

Update 08-07-2015 Maandagmorgen was ik op de volkstuin en vroeg met koffiedrinken wat de aanwezigen dachten over Griekenland naar aanleiding van bovenstaande stukje van Jacky. Ik hoorde de gebruikelijke onzin als, ze moeten alles terug betalen, waar is dat geld wel niet gebleven, dat krijg je als je met je 45 ste met pensioen kan. Kortom: De hersenspoelmachine (TV) heeft zijn werk voortreffelijk gedaan!

Wat er in Griekenland gebeurd maakt deel uit van een vooropgezet PLAN, hoe komt het dat JIJ dat nog niet weet? Een zeer ernstige zaak dat jij zo DOM gehouden wordt! Wij met zijn allen zijn immers de volgende slachtoffers als we geen aktie ondernemen. NEE zeggen nu het nog kan, en dat begint met stemmen. Iedere keer als je gaat stemmen geef je goedkeuring aan het beleid (uit het verleden). Misschien is het je niet ontgaan dat in Nederland ons hele sociale stelsel in zeer rap tempo wordt afgebroken. Het beste sociale stelsel van de wereld werd dit genoemd, … werd … want ik hoor overal om me heen schrijnende gevallen van mensen die tussen wal en schip geraken. Hoe komt het dat ik dat allemaal weet en jij niet? Je eigen hachje redden is je eigen verantwoordelijkheid. De tijd van instanties die wel even te hulp schieten is voorbij, het geld is ook hier op. De gemeenste kregen de taken van de overheid en minder geld om dat te regelen bovendien hadden ze nog geen ervaring en de juiste mensen. Ik zeg je dat dit bewust zo gedaan wordt volgens het PLAN. Mag ik je misschien slecht voorgelicht noemen, .. of gewoon dom?

Iemand vertelde die ochtend dat we moeilijk opkunnen tegen de Chinese arbiedsmarkt waar men super goedkoop produceert. “Als jij die producten koopt, zo stelde ik, dan keur jij met jouw portemonnee dit slaven beleid goed. Als jij in de supermarkt al die chemische rommel koopt dat vindt je het prima dat bedrijven als Unilever je gezondheid ten gronde richten, als jij bij de dokter die gevaarlijke chemische medicijnen neemt dan vindt je het risico aanvaardbaar dat je wellicht tot de 40.000 mensen gaat horen die jaarlijks ernstige bijwerkingen krijgen waarvan velen met gillende sirenes richting ziekenhuis worden afgevoerd en 3.000 mensen overlijden. Bijwerkingen en foutieve medische handelingen, maar … hoe onnodig als je zelf verantwoordelijkheid had genomen voor je eigen gezondheid en je niet met een pilletje het bos in had laten sturen. Praat eens met oudere mensen hoe die voor zichzelf zorgden met natuurlijke middeltjes!”

En dat dat PLAN waar ik je over vertelde, het PLAN om de Europese economie?n ten gronde te richten, dat PLAN waar wij allen slachtoffer van worden als we niet aan massa opstaan en net als de Griekse bevolking Nee DURVEN te zeggen. Zet die TV eens uit en ga op internet eens op zoek naar informatie op de alternatieve media [hier] en [hier] maar neem vooral kennis van deze info over de economische huurmoordenaars en neem kennis van het PLAN: John Perkins schrijver van het boek: “Confessions of an Economic Hit Man” over Griekenland – HM