Gezondheid is gewoon leren van andermans fouten, omkeren en opnieuw beginnen.

 

afval bak Vele jaren geleden kreeg ik een mailtje van Ron Fonteine (leefbewust), hij stuurde mij de link naar een online eBoek van Bioloog Paul Stitt. Ik heb het voor zijn en mijn website vertaald en een beknopte versie is opgenomen in “Zoektocht naar Gezondheid“. Maar de ontdekkingstocht bracht meer puzzelstukjes bij elkaar.

Bij Anugama Tobias kreeg ik een wat vergeeld krantenknipsel te lezen uit de Telegraaf van naar schatting 1988. Het artikel ging over agressie bij criminelen en de intelligentie bij kinderen. Bij beide groepen werden opmerkelijke verbeteringen zichtbaar als men de voeding aanpaste. Het was een onderzoek van criminoloog Stephan J. Schoenthaler. Om toestemming te krijgen het vertaalde artikel in mijn eBoek te publiceren zocht ik contact met de weduwe van Paul Stitt, Barbara Reed wonend in Virginia. Nu we ze toch spraken werd gelijk een interview gepland voor gezondheidsradio 19-10-2010. Barbara had zelf een boek geschreven; “Food and Behavior” waarbij ze tijdens het interview de naam van Schoenthaler liet vallen. Ze was aangenaam verrast dat ik kennis genomen had van zijn onderzoek in het verre Nederland. Fast forward naar 2016 waar ik een mailtje ontving van een Nederlandse dame Ellis, die in Frankrijk woont. Ze reageerde op het artikel dat ik over natuurlijke beschermmiddelen bij een nucleaire ramp samen had samengesteld. Ze wees me op de site van Dr. Andrew Saul en het artikel over vitamine C. Op die zelfde site vond ik een interview met Paul en Barbara Stitt Reed. Hieronder enkele interessante bevindingen uit dat interview.

gezondheid omkeren

Interview Paul & Barbara Stitt Reed

Barbara diende 20 jaar als reclasseringsambtenaar. In 1971 ontwikkelde ze een programma naar de relatie tussen voeding, gedrag en intelligentie. Een vijf jaar durende studie toonde dat maar liefst ruim 80 procent van de mensen die deelnamen niet meer terugvielen in hun ongewenste gedrag en niet meer met het gerechtssysteem in aanraking kwamen. Veertien wetenschappelijke studies hebben sindsdien aangetoond dat gedrag inderdaad door voeding wordt beïnvloed. De artikelen hierover verschenen in the Wall Street Journal, Science News, en The London Times. Barbara verscheen op CBS Weekend News, Good Morning America, the McNeil-Lehrer Report, en getuigde voor the Senate Select committee on Nutrition and Human Needs. In 1982 trouwde ze met Bioloog Paul Stitt.

Paul A. Stitt heeft een studie als M.S. in Biochemistry aan de University of Wisconsin, Madison, Wisconsin. Hij heeft onderzoek uitgevoerd voor Tenneco Chemicals en de Quaker Oats Company, houder van vijf patenten die gepubliceerd zijn in agricultural journals en het Journal of the American Dietetic Association. Ook Paul verscheen op TV in de Phil Donahue Show en CBS 48 Hours.

In 1997 starten zij samen een geheel vers lunch programma voor studenten op Appleton, WI, Alternative High School. Het resultaat, vroegtijdige schoolverlaters, geen. Van school verwijderd, niemand, Drugs gebruik, niemand. Wapens, niemand, Zelfmoord, niemand.

Noot: De vraag is dan, wie gaat ze dat nadoen?

Vraag Doctor Yourself: Hoe is je interesse in echte voeding begonnen?

Barbara; “Toen ik 33 jaar was leed ik aan borderline, diabetes, artritis aan mijn handen en wervelkolom en een kanker aan mijn linker wang. Ik had bloedarmoede tot op het punt van transfusies voor 24 uur, had keelontsteking 3 keer per winter, de diagnose epilepsie, ernstige stemmingswisselingen, depressie, vermoeidheid en hoofdpijn. Ik kreeg te horen dat ik vroegtijdige menopauze had en dat laatste bracht mijn zoektocht op gang. Ik vond een boek van Gayelord Hauser genaamd Look Younger. (Straus & Giroux, 1950. ISBN: 0374190720) Ik vond zijn adviezen geweldig en binnen drie maanden waren ALLE van de bovenstaande kwalen verdwenen en ik ben niet ziek meer geweest in 41 jaar”.

Paul; “Beginnend op school ontdekte ik de hoofd interesse van voedingsbedrijven om voeding zo samen te stellen dat mensen niet kunnen stoppen met eten. Ze stellen de voeding zo samen dat mensen meer en meer willen blijven eten. Goede voeding samenstellen is moeilijker en vooral duurder. Om 100 procent van de optimale hoeveelheid voedingsstoffen in 1000 calorieën te krijgen is een hele uitdaging. Maar dat is wel exact wat nodig is. Het voorkomen van obesitas is een grote uitdaging voor de sedentaire personen”. [ sedentair, weinig bewegen ]

Doctor Yourself NEWS: Kunt u ons een aantal belangrijke gebeurtenissen vertellen die leidden tot jullie huwelijk, misschien wel een van de beste anti-junk-food verhalen ooit?

Barbara; “In 1980 was ik spreker in Fond du Lac, WI bij de Natural Foods Association en Paul was de volgende spreker. Mijn werk als een reclasseringsambtenaar in Ohio, het corrigeren van gedrag door het dieet aan te passen was op de voorpagina de Wall Street Journal gekomen op 2 juni in 1977 en ik werd uitgenodigd voor lezingen in de gehele VS en Canada. Paul hield ervan wat ik deed en gaf me een Sunny Millet Bread, ik vond het goed lekker en voedzaam, ik belde hem op met de vraag of hij het naar mij kon verzenden. Later maakte hij aantekeningen van mijn werk in zijn boek; “Beating the Food Giants”. Toen we elkaar weer ontmoeten in augustus 1981 kreeg ik een kopie van het boek en later een hele doos die ik cadeau gaf aan vrienden en relaties. In 1982 zijn we getrouwd.

Doctor Yourself NEWS: Barbara kun je een aantal positieve en negatieve ervaringen vertellen uit de tijd dat je als reclasseringsambtenaar werkte?

Barbara; ” Het corrigeren van het dieet was mijn nummer #1 gereedschap. Voeding werkte zo goed dat we de mensen gedurende vijf jaar bleven volgen waarvan 89% niet meer in de problemen kwam.

Een 19 jarige vrouw kreeg een proeftijd voor diefstal. Ze had al een leer achterstand vanaf de tweede klas ondanks de vele hulp die ze kreeg. Ik teste haar en zag hoge niveaus loodvergiftiging in het lichaam, plus … ze leefde op kunstmatige zoetstoffen. We corrigeerden haar dieet en een detox voor de loodvergiftiging. Binnen 5 maanden was haar IQ 26 punten gestegen, ze vond haar energie terug en voor de eerste keer in haar leven vond ze werk. Dit probleem zou nooit ontdekt zijn binnen de gebruikelijke werkwijzen van het proeftijd departement.

Een andere heer was gearresteerd voor bedreiging met een vuurwapen. Hij had zijn eigen familie bedreigt te doden en de familie van zijn vriendin. Hij bleek vergiftigd te zijn met aluminium in zijn lichaam. Na dit probleem gecorrigeerd te hebben samen met een gezonder dieet groeide hij uit tot de aardigste persoon denkbaar.

Zo waren er honderden en honderden zaken. Een jongeman die met een 57 Magnum een moord probeerde te begaan. Zowel hij als zijn vriendin leefden op junk-food. Hij was zeer humeurig geworden en had een persoonlijkheid verwisseling ondergaan en leed aan hypoglycemie. Met dat alles opgelost via een verantwoord dieet hingen er een paar jaar later kunstwerken in het gebouw waar men hem eerder beschuldigd had van poging tot moord”.

Doctor Yourself NEWS: Vertel ons ook wat over je recente werk.

Barbara; “Door het succes dat we hadden in de rechtbanken, werkend met uitsluitend dieet aanpassingen gingen we werken met studenten om problemen daar te voorkomen. Door daar onbewerkte voeding te serveren verbeterde het gedrag van de studenten en bovendien verbeterde hun leervermogen, een winnende combinatie. Wel demonstreerden bovendien het verschil als er een speciale junk-food-dag werd toegepast elke acht weken. Binnen twee uur waren de leraren de controle / regie over de klas kwijt. Sommige studenten werd hyper, anderen lusteloos, weer anderen boos en gewelddadig. De hartslag van de 2e en 4e klassers verdubbeld op de junk food dag! We verplichten dit aan de kinderen om ze te laten begrijpen dat wat ze voelden en hoe zij zich gedroegen alles te maken had met wat ze in hun mond stopten. We zijn nu (2004) in ons 11de jaar en de resultaten hebben zich elk jaar weer herhaald”.

Barbara: “Voed je kinderen vers onbewerkt fruit, groenten, peulvruchten, volkoren brood en granen, noten, zaden, [zuiver gefilterd ] water, en laat ze bewegen – zodat ze gezond zijn en een lange productieve levensduur hebben. De kunstmatig gekleurde, gesuikerde ontbijtgranen, frisdrank, snoep en producten gemaakt met verrijkte witte bloem en suiker zullen allen ertoe leiden dat de kinderen ziek zijn, en niet in staat zijn zich te gedragen en te leren. Obesitas, diabetes, hart-en vaatziekten en gedragsproblemen zijn ongebreideld onder onze jeugd. Dit is echt crimineel”.

De persoon achter de website Doctor Yourself is

Andrew Saul en auteur van het boek; “FIRE YOUR DOCTOR! [ Ontsla je dokter ]

Noot: Even hardop mijn gedachten hierover …

Bekijk eens voor jezelf hoe jouw voedingsbalans eruit ziet. Hoeveel procent van jouw voeding is onbewerkt? Dan heb ik het dus over biologische voeding, al het andere schaar ik onder bewerkte voeding. Dat percentage zie ik ook als het kansgetal om gezond te blijven. Eet je 10% biologisch dan heb je voor de overige 90% de factor geluk nodig voor je levensplanning, of zullen we maar zeggen, voor je leven, een plan zit daar dus niet achter. Ik heb ook een plan, 100 jaar worden in goede gezondheid, wat daarna komt is een bonus. Ik geloof in mijn plan, omdat ik geleerd heb van andermans fouten, omdat ik tijdig omgekeerd ben, van koers veranderd. Preventief mijn gezondheid testen op gifstoffen die mogelijk zaken kunnen blokkeren, kijken of er optimale vitamine en mineralen niveaus gehaald worden. Het is allemaal heel simpel. Ga je echter met een ziekte naar de dokter dan ben je nog minder als een proefkonijn. Bij proefdieren worden de resultaten tenminste nog tegen het licht gehouden, bij tegenvallende resultaten van de moderne medicijnmannen (protocollen volgende dokters) krijg je gewoon een ander medicijn mee.

Onderzoeken? Ja als je bij de drogist verschillende vrij verkrijgbare medicijnen hebt gekocht en je met gillende sirenes bent afgevoerd naar het ziekenhuis, dan wordt er wel gekeken naar de resultaten, maar vervolgens optimale voeding samenstellen, vergeet het maar. Dat is zoals het gaat, dat is dus je eigen verantwoording. Daarom laat ik mijn gezondheid ieder jaar preventief testen, kijken of ik niet van de koers afgeweken ben. Dit in tegenstelling van de overgrote meerderheid die al lang op een doodlopende weg terecht zijn gekomen en waar een enkeling geluk heeft getroffen. Doneren aan de hartstichting, het KWS etc, etc vergroot die geluksfactor totaal niet. Medicijnen zullen nooit de oplossing gaan vormen voor een betere gezondheid, slechts het pijnlijk voort laten sukkelen van een verloren “leven”.

— Henk Mutsaers

Boek / artikel; Food and Behavior

Gezondheidsradio interview Barbara Stitt 19-10-2010 interview begint op 30.30 min.

Wijsheid wordt je niet in de schoot geworpen. Je zult haar zelf moeten ontdekken na een reis
die niemand voor jou kan maken of jou kan besparen. — Barbara Ann Kipfer


De vijf blauwe zones waar onderzoekers de langstlevende mensen op aarde ontdekten, zijn:


Sardinië, Italië (een klein eiland voor de kust van Italië, met name een gebied dat de Nuoro-provincie wordt genoemd)
Ikaria, Griekenland
Okinawa, Japan
Nicoya, Costa Rica
Loma Linda, Californië (een gebied waar de religieuze groep de Zevende-dags Adventisten heet)

Buettner waarschuwt dat als je de gemiddelde levensstijl in de VS hebt, met een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en een schema vol verantwoordelijkheden dat weinig tijd overhoudt voor lichaamsbeweging of ontspanning, je misschien nooit je maximale levensduur bereikt en je leven zou verkorten door zoveel als een decennium [10 jaar of minder]. Door veranderingen aan te brengen in uw dieet, uw trainingsroutine, houding en kijk op de wereld, concluderen de onderzoekers dat iedereen hun kansen op het krijgen van dat extra decennium van een gezond, gelukkig leven kan vergroten. [noot: in de moderne westerse maatschappij slikken de helft al een of meerdere medicijnen voor de helft van hun leven, een teken van ongezond leven] lees verder