Geluidsoverlast, last …. of speelt er nog iets anders mee?

dB(A) meter Geluidsoverlast, of speelt er nog iets anders mee?

Een ding is duidelijk, geluidsoverlast heeft totaal NIETS te maken met decibellen.

Toch worden we daar op afgerekend door de wetgever. — versus — Verdraagzaamheid of tolerantie die een deugd is waar onze roerige wereld veel behoefte aan heeft.

geluidsoverlast

In Nederland leven we in een zeer dichtbevolkt land.

Bij de bouw van nieuwe huizen kan rekening gehouden worden met de overdracht van geluid. Om bestaande huizen aan te passen is vaak onmogelijk en / of kostbaar.

Dit zijn de geluidsgrenzen voor particulieren woningen, gemeten aan de gevel: gemiddeld piekbelasting
overdag (07.00 – 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
‘s avonds (18.00 – 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
‘s nachts (23.00 – 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A)

Waar kun je nu deze dB(A) norm mee vergelijken?

30 dB(A) is erg stil vergelijkbaar met een bibliotheek of wat vogels bij zonopkomst.
50 dB(A) is vergelijkbaar met gemiddeld modern autoverkeer op 30 meter afstand
70 dB(A) is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een stofzuiger
110 is zeer luid zoals bij een rock concert of …. een krijsende baby

Duidelijk is het dat geluidoverlast niet als overlast wordt ervaren door de bezoekers van het rockconcert en ook niet door de moeder van de krijsende baby.

En zo kun je nog veel meer vergelijkingen vinden op deze website
http://lichtbeeldgeluid.nl/geluid/akoestiek/hoe-hard-klinkt-een-decibel/

WANNEER ERVAAR JE ECHTER GELUID ALS OVERLAST?

Al 43 jaar ben ik werkzaam als deejay in zowel discotheken als met mijn drive in show en daar heb ik de nodige staaltjes meegemaakt van overlast. Sommige bedrijven hadden alles uit de kast getrokken qua isolatie om mogelijke overlast tot nul te beperken. Bij een geluidsmeting van een discotheek waar ik werkte moesten ze wachten met de meting omdat er een tractor passeerde op verre afstand. Zouden we daar een spelletje gespeeld hebben welke plaat er binnen op vol vermogen gedraaid werd dan zou niemand dat dus kunnen raden. Op een tuinfeest in Breda kwam de politie al om half elf ‘s avonds het feest stop leggen. Draaiden we die avond harder als anders? Nee maar er was die avond en belangrijke EU voetbalwedstrijd en Nederland had verloren.

Een inwoner bij mij in de straat klaagde steen en been over de vele touringcarbussen die rond middernacht huiswaarts keerden bij een partycentrum. Toen we een jaartje later daar zelf een feest hadden liep dezelfde persoon luidkeels op straat te zingen. Hij had er totaal geen erg in dat hij mogelijk overlast veroorzaakte en was ook niet van plan zijn gedrag aan te passen toen ik hem daar op aansprak.

Zo moest ik ook verschillende feesten draaien in een restaurant waar men een geluidsbegrenzer had geplaatst die de stroom uitschakelde van de geluidsinstallatie. Een knipperende lamp aan het plafond was de dringende waarschuwing dat de muziek zachter moest. Tijdens het zingen van een liedje moest ik regelmatig ophouden totdat de lamp weer doofde want als het geluid uitviel duurde het ruim vijf minuten voordat de muziekcomputer weer opgestart was. Een bekende artiest was na zijn eerste opmerking; “Goedenavond dames en heren al ‘uitgeschakeld'” en toen de familie van zo’n vijftig personen later meezong op ‘You’ll Never Walk Alone’ sloeg de installatie al uit op uitsluitend de zang van het publiek. Een onwerkbare situatie en bepaald niet mijn favoriete stek om een ‘gezellig’ feest te gaan draaien. De tegenstelling beleefde ik zeer recent waar de opdrachtgeefster mij vroeg om harder te gaan draaien zodat mensen niet teveel gaan zitten praten en gaan dansen. Het werd een topavond met werkelijk de hele avond de vloer vol met feestende mensen.

Maar … ik kan me ook voorstellen dat als je met migraine op bed ligt en alle geluid als hinderlijk wordt ervaren. Dan zou ik echter niet gaan klagen over het geluid maar op zoek gaan naar de oorzaak van de migraine want dat is namelijk beslist niet normaal. Zelf heb ik ook jaren schuin tegenover een café gewoond waar met de regelmaat een band speelde, en ‘s zomers met de ramen en deuren wagenwijd open. Ik heb dit echter nooit als hinderlijk ervaren, ik hou van muziek en plezier en zo val je plezierig in slaap. Ik heb echter slechts zeldzaam last van — de slaap niet kunnen vatten — maar wellicht komt dit ook wel door mijn gezonde leefstijl?

Burengerucht kan ook leiden tot moord en doodslag.
Hoeveel mensen zouden er spijt van hebben dat ze niet een beetje meer verdraagzaam zouden zijn geweest vraag ik mij af? Burenruzies kunnen namelijk gierend uit de hand lopen. In het geval van horecabedrijven heeft de ‘aanstichter’ van het kwaad dit zelfs niet eens meer zelf in de hand als de klanten zich er mee gaan bemoeien. Zo’n dertig jaar geleden waren het de klanten van enkele kroegen in Werkendam die vroeger moesten gaan sluiten vanwege de zondagsrust om half twaalf. Zij gingen massaal hun feest voortzetten bij de burgemeester in zijn tuin. Het is altijd beter je beleid aan te passen aan de omliggende plaatsen zodat niet iedereen in de auto kruipt om het feest verder te zetten in de naaste gemeente.

Waar ligt de oorzaak van overlast?
Een ding is duidelijk, geluidsoverlast heeft totaal NIETS te maken met decibellen. Toch worden we daar op afgerekend door de wetgever. En vergeet niet, op enig ander moment zal jij die overlast veroorzaken bij die ander. Een klein klusje bij de buren is hinderlijk als jij TV zit te kijken, maar eens zal je zelf ergens een spijker in moeten slaan en ben jij de aanstichter van overlast. Heb je dan een verstoorde relatie met de buren dan kun je zelf ook totaal niets meer doen. Wist je dat een druppelende kraan en een mug meer worden ervaren als geluidshinder dan onweer, een huilende baby en een vliegtuig? Wat wij stilte noemen is simpelweg het ontbreken van hinderlijk geluid.

Op vakantie vorig jaar in Frankrijk werden ‘s nachts de dierengeluiden weerkaatst door de heuvels zodat je ze vele malen hoorde echoën. Heb je daar problemen mee dan zou ik het niet overwegen om daar te gaan wonen. Bij het circuit van Zandvoort werd een bungalowpark gebouwd. Ben ik dan een liefhebber van rust dan boek ik daar geen vakantie. Ben je geen liefhebber van het uitgaansleven dan moet je dus ook niet in zo’n buurt gaan wonen want ook in een restaurant wordt feest gegeven en eens zullen deze mensen huiswaarts keren en elkaar goedenacht wensen, …. bij jou voor de deur na twaalf.

Een ruisende zee kan bij mensen heel rustgevend zijn terwijl die wellicht op sommige momenten meer herrie maakt dan de nabije snelweg. Geluid wordt door iedereen anders ervaren. Wordt het een probleem voor je dan gaat het je eigen gezondheid aantasten, stress, hoge bloeddruk en met je verwachtingspatroon ligt de volgende overlast al op de loer en hoe ver ben je dan nog verwijderd van een chronische ziekte of hartinfarct? De vraag blijft dan, moeten al die andere mensen veranderen of ga je een zelf een oplossing zoeken?

Ga je verhuizen naar een (hopelijk) rustige buurt, zelf aan het feest deelnemen of simpelweg slapen met je favoriete muziekje? Ik zie veel mensen hun naaste buren uitnodigen als ze een feest organiseren en briefjes uitdelen in de buurt met de mededeling van het feest. Nog nooit politie bezoek gehad op deze avonden.

Conclusie: Is er iets wat JIJ ervaart als overlast, ga dan iets leuks doen. Je ergeren is slecht voor je eigen gezondheid en klagen … of zelfs de politie bellen zou wel eens de aanleiding kunnen zijn van vele problemen waar je (achteraf) nog spijt van krijgt.

— Henk Mutsaers

Verdraagzaamheid of tolerantie is een deugd waar onze roerige wereld veel behoefte aan heeft. Maar we moeten wel onderscheid maken tussen het begrip tolerantie en iets tolereren. Onze welwillende verdraagzaamheid jegens iemand geeft hem of haar niet het recht om verkeerd te handelen.

Lees ook: Is dit geluid of herrie.
http://www.ai.rug.nl/~tjeerd/docs/HerriePsychologieMagazineSeptember2012.pdf

Luister ook naar de uitzending van gezondheidradio van 26-03-2013
| het item van Geertruidenberg start op 25.00 minuten |

Noot: Hoeveel mensen hebben er grip op hun eigen leven? Antidepressiva — verborgen emoties — migraine. Deze mensen zullen waarschijnlijk sneller geluidsoverlast ervaren. Maar voor die problemen zijn allemaal oplossingen voorhanden. Bij antidepressiva dient de gehele gezondheid tegen het licht gehouden en hersteld te worden, de opgesloten emoties kan o.a. met de methode van Dr. Bradley Nelson en voor migraine kreeg ik deze mail in mijn inbox.

Ik heb een doel voor ogen. 100 mensen van hun Migraine afhelpen voor 1 juni 2013. Helpt jij mij ook mijn droom te realiseren? Ken je iemand die aan Migraine lijdt en wilt je deze persoon graag helpen? Breng hem/haar gerust op de hoogte van mijn doel. Wie goed doet, goed ontmoet!

Hartelijk dank, Indra Radjkoemar
Ayurvedic Practitioner
Website: www.shivani-ayurveda.nl

In hetr Orfield Laboratorium in Minneapolis (USA) testen ze met een ruimte waar het heel erg stil is. De ruimte absorbeert 99,99 procent van al het geluid. En daardoor heeft niemand het langer dan 45 minuten in die
kamer uitgehouden.