Gefeliciteerd … dat je dit allemaal overleefd hebt in jouw ruige jeugd!

een schreeuw laten Dat je dit allemaal hebt overleefd?

Gefeliciteerd want jullie zijn allemaal geboren in de ruige dertiger, veertiger, vijftiger, zestiger en zeventiger jaren. (en nog een klein beetje van de tachtiger jaren) Ten eerste, je hebt het overleefd dat je geboren bent uit moeders die rookten als een schoorsteen en niet vies waren van een drankje (teveel) op zijn tijd terwijl ze zwanger waren! Ze namen aspirine dronken heel vroeger uit tinnen bekers en water uit de loden waterleiding.

gedachtenvoer

Gefeliciteerd … dat je dit allemaal overleefd hebt in jouw ruige jeugd!

Na dit trauma werden je spulletjes geverfd met kleurrijke lood dragende verf opgefleurd. Er waren geen kindersluitingen op die gevaarlijke medicijnen van je ouders en ook die fel gekleurde schoonmaakmiddelen kon je mooi gebruiken voor je eigen laboratorium experimenten.

Wanneer je op je fiets rond krostte had je natuurlijk geen helm nodig en risico lopen als je met een onbekende meereed, wist jij veel? Als kind mocht je overal in de auto gaan zitten waar jij het leuk vond, veiligheidsgordels en airbags waren er immers nog niet. Geweldig leuk, achterin de laadruimte van een bestelbus en dan onverwacht door een bocht. Je kon gewoon water drinken uit de tuinslang. Je kon een flesje drinken delen met al je vriendjes en niemand werd er ziek van.

Je at af en toe een stukje keek, witte brood, echte boter, suiker drankjes en niemand had overgewicht want …. je speelde altijd buiten. Je ging thuis weg in de morgen naar school en speelde daarna buiten totdat de straatlantarens aangingen of je werd binnen geroepen. (als ze je vinden konden) Niemand wist waar je precies uithing of waar je altijd was en je was steeds oké!

Je was dagen bezig een cross skelter te bouwen uit afval en slooponderdelen en je eigen circuit aan te leggen met liefst een steile helling daarbij en … oeps remmen die waren te moeilijk om na te bouwen! Nadat je een paar keer uit de bocht was gevolgen wist je precies hoe hard je naar beneden kon gaan.

Je had geen playstation, geen computer, geen TV op je kamer en velen zelfs totaal geen TV in huis. Geen mobiele telefoon om sms berichten te sturen, Whats App en geen internet, … maar je had vrienden en ging eenvoudig naar buiten en vond ze.

Je viel wel eens uit en boom, brak wel eens wat, een gat in je kop. Je bril stond wel eens scheef op je kop (of elke week) maar dat werd gratis weer rechtgezet. Je speelde met wormen ging kikkervisjes vangen en dronk wel eens uit de sloot. Je speelde spelletjes als hockey met eigen gemaakte hockeysticks en schoot met pijl en boog en niemand kreeg een pijl in zijn oog al had men er ons voor gewaarschuwd.

Je reed al vroeg op de fiets overal heen, zelfs een ritje naar de grote stad twintig kilometer verderop of met je maatjes gaan spelen in het bos. Er waren vele lokale verenigingen waar je je best voor moest doen om erbij te mogen, ze hadden immers aanbod genoeg. Zo leerde je omgaan met teleurstellingen. En als je iets uitgespookt had wat niet door de beugel kon kreeg je huisarrest.

En deze generatie heeft een heleboel harde werkers, probleem oplossers, risico dragers en uitvinders opgeleverd. De afgelopen vijftig jaar vond er een explosie plaats van innovaties en nieuwe ideeën. Jij kreeg de vrijheid, faalde, kreeg succes en verantwoordelijkheid en je leerde hoe je hier allemaal mee om moest gaan.

En jij bent één van hen!

Gefeliciteerd. Je wilt dit wellicht delen met anderen die het geluk hebben gehad als kind op te groeien voordat rechters, de overheid en andere instellingen regels gingen bedenken voor onze bestwil. En vertel het ook aan je kinderen hoe moedig jullie allemaal konden en mochten opgroeien.

Vertaling en uitwerking naar een tekst die ik tegenkwam op de Engelse sociale media. — Henk Mutsaers