Frisdranken met toegevoegde suikers verhogen de kans op endometriumkanker

Frisdranken en de toenemende kans op kanker

frisdranken kanker Vrouwen die regelmatig cola met toegevoegde suikers drinken, lopen een groter risico op het ontwikkelen van endometriumkanker. Het risico begint al toe te nemen voor vrouwen die meer dan één blikje of flesje cola per week drinken, maar het risico stijgt dramatisch naar een verhoogd risico van 78 procent voor vrouwen die acht of meer blikjes of flesjes per dag drinken.

what doctors don't tell you frisdranken en kanker

Frisdranken met toegevoegde suikers verhogen de kans op endometriumkanker

Bron: WDDTY
Vertaling: Frank Bleeker

DISCLAIMER:
Dit is een vertaling van een Amerikaans artikel. Hoewel veel van wat betoogd wordt van toepassing is op de wereldwijde situatie, dienen we ons te realiseren dat sommige van de genoemde voorbeelden vooral betrekking hebben op omstandigheden in de Verenigde Staten.

De frisdranken lijken de kansen op het ontwikkelen van oestrogeenafhankelijke type 1 endometriumkanker, dat het meest voorkomende soort kanker is te verhogen, maar niet de type 2 kanker. De cola’s die het risico verhogen zijn Coca Cola, Pepsi Cola en andere cola’s met suiker, de cafeïnevrije Coke, Pepsi en andere cola’s, andere koolzuurhoudende frisdranken waaraan suiker is toegevoegd en limonades en andere niet-koolzuurhoudende vruchtendrankjes, aldus onderzoekers van de Universiteit van Minnesota.

Het risico is direct gerelateerd aan de hoeveelheid die wordt gedronken, ontdekten de onderzoekers na het interviewen van 23.039 vrouwen in de postmenopauzale fase. Vergeleken met vrouwen die nooit cola dronken zagen degenen die tussen de 1,7 en 60,5 drankjes per week dronken, het risico stijgen.

Bron:
Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 2013; doi: 10.1158/1055-9965.EPI-13-0636 – http://cebp.aacrjournals.org/content/early/recent).

Lees ook:
Wat Angelina niet wist over kanker

Wat is kanker?

Medische thermografie