Frankrijk een mooi land, wel jammer dat er zoveel Fransen wonen …


Frankrijk een mooi land Heb je dat ook wel eens gehoord? Ik wel, wat zouden die mensen daarmee bedoelen? Vinden ze de Fransen eigenwijs, arrogant, patriottisch (“Vive La France / Leve Frankrijk) … of is dit om te camoufleren dat ze geen enkel woord Frans machtig zijn? Hoe anders is mijn ervaring. En, … ik kan het ook omdraaien, Nederland een mooi land, wel jammer dat er zoveel Nederlanders wonen!

Ik kom er nu al een aantal jaartjes op vakantie in Frankrijk en ben er zeer veel geweest als koerier voor mijn werk. Nog nooit een enkele nare ervaring meegemaakt en ook heb ik er al verschillende vrienden die ook bij mij thuis komen. En die Franse taal, die ben ik al een paar jaar aan het leren al is mijn vocabulaire tres limité. Maar dat gaat best wel goed komen als we er elke dag mee bezig gaan.

Jammer dat er zoveel Fransen leven
Wat mij persoonlijk echter wel aanspreekt bij die Fransen is hun mentaliteit. Ze verdedigen hun opgebouwde rechten en schuwen het niet om deze rechten met hand en tand te verdedigen. Staken lijkt wel in het DNA te zitten en veel politici laten het wel uit hun hoofd om onpopulaire maatregelen te nemen. Dat heeft inmiddels hardliner Emmanuel “Bilderberg” Macron ook al wel aan den lijve ondervonden, en … laat je niet van de wijs brengen door de gekleurde berichtgeving hierover in “onze” media.

Hoe anders is ons landje waar rust en onthaasten het grote verschil is met de Fransen alsof het genieten van het leven gelimiteerd is tot de schaarse vacance. J’aime la vie, houden van het leven, is dat niet te beperkt hier?

Hier in ons kikkerlandje hebben we politici die houden van het poldermodel, afspraakjes maken onder elkaar en consensus zien te bereiken in achterkamertjes zodat ze, na het oplaten van wat proefballonnetjes, kunnen testen via de reacties op de sociale media hoe ver men kan gaan met het doorvoeren van onpopulaire maatregelen. Zo zijn de Nederlanders qua belastingen na hun pensioen nogal een stukje slechter af ten opzichte van Frankrijk waar men de eerste 6.000 euro inkomsten 0 procent belast wordt, van 6.000 tot 12.000 een 5,5 procent en daarna tot 26.000 euro 14 procent waar je in ons landje gelijk 18,64 procent in de portemonnee voelt. De wegenbelasting zit in Frankrijk de brandstof die even duur kost als hier. De ziektekosten? Frankrijk staat volgens de WHO (World Health Organization) bekend als het land met het beste zorgverzekeringsstelsel.

En dan kennen we nog de Nederlandse arbeidsmarkt met veel onderbetaalde ZZPers. Parttime en deeltijdwerkers, Flexwerkers allemaal benamingen die geen recht doen aan de werknemer maar die veelal een deel van het ondernemersrisico verplaatst hebben naar de werknemer. Hoeveel mensen zijn er al wel niet in de knel gekomen door onze moderne arbeidsmarkt, in de knel, geplet of verpletterd? Ook met de pensioenleeftijd kennen we grote verschillen in Europa waar Nederland wel het braafste kindje van de klas is.

Pensioenleeftijden in Europa

Al met al hebben de Nederlanders wel een beetje de Hollandse kaas van het brood laten eten met al dat gepolder. Hadden we niet een beetje in actie moeten gekomen gelijk de Fransen? Onze opgebouwde rechten verdedigen? En de volgende maatregelen komen er weer aan, dat is op de klompen aan te voelen. Al die afbetaalde hypotheken schreeuwen om hogere belastingtarieven, daar kunnen ze immers de hoge premies en bonussen mee betalen van de uitverkorenen. En wie hebben er allemaal gestemd op de politici die deze zaken hebben geregeld? Is dan de vraag niet gerechtigd;

Nederland een mooi land; “Wel jammer dat hier zoveel Nederlanders wonen”.

— Henk Mutsaers