FDA Database: 93% van Food Additieven (E nummers) zijn nooit goed onderzocht

Zijn al die E nummers wel veilig ?

e nummers voeding additieven Hoeveel mensen vinden het ondenkbaar dat er giftige stoffen in onze voeding verwerkt mogen worden? Gek eigenlijk dat je over zulke zaken na moet denken! Meer en meer feiten komen nu aan het licht, voor mij dé nummer één reden te starten met een volkstuin … alweer 5 jaar geleden.

FDA Database: 93% van Food Additieven (E nummers) zijn nooit goed onderzocht

Door: Barbara Minton
Vertaling: Henk Mutsaers
Bron: 93 additives not properly studied

e nummers
Als het FDA (Voeding en Medicijnen organisatie) een mandaat heeft om de volksgezondheid te beschermen door de veiligheid van de voedselketen te bewaken, waarom staat dan deze zelfde organisatie toe dat een duizelingwekkende hoeveelheid additieven ons voedsel op een onnatuurlijk manier veranderen? Veel van deze additieven hebben ernstige gevolgen voor de gezondheid waarvoor deze instantie wordt verondersteld ons tegen te beschermen.

Sinds de komst van commercieel bewerkt voedsel in de vijftiger jaren hebben veel — niet-voedende stoffen— hun weg gevonden in de voedingsketen om de houdbaarheid te verlengen, het uiterlijk te verbeteren en de smaak aan te passen en dat alles met spotgoedkope ingrediënten. In toenemende mate hebben deze additieven de plaats ingenomen van echte — maar aan bederf onderhevige — voedselingrediënten. Met het toenemende gebruik van deze additieven konden voedsel producenten hogere winsten maken ten koste van … de algemene volksgezondheid.

Op de dag van vandaag zijn er duizenden voedingen additieven toegestaan op de markt door het FDA (en vergelijkbare instanties in andere landen), echter, een studie uit 2013 vond dat bijna 80% gebrekkige of onvoldoende informatie leverden ten aanzien van veilig gebruik en maximale dosering om veilig te eten!

Het Voedingscentrum: “E-nummers, of toevoegingen, zijn stoffen die voedingsmiddelen verbeteren. Voorbeelden van toevoegingen zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen.

Veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer. Het is een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt.

Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd”.

Noot: Hoeveel van al die verschillende producten / additieven belanden ongewild gelijktijdig op iemand zijn bord? (overdosis) En, … is de interactie tussen al die duizenden ingrediënten ook getest? Het antwoord is een simpele NEE. Gek hé, dat zoveel mensen heden ten dage ergens een allergie voor hebben.

In de eigen database van het FDA werd geconstateerd dat: 93% van levensmiddelenadditieven missen reproductieve of ontwikkelingstoxiciteit gegevens. Van het totaal door de FDA gereguleerde additieven, zowel direct als indirect toegepast heeft bijna tweederde geen publiekelijk toegankelijke gegevensinformatie. Het rapport concludeerde dat in de afwezigheid van toxicologische gegevens over de meerderheid van de chemicaliën die toegevoegd zijn aan levensmiddelen de veiligheid bij mensen vraagtekens kan oproepen.

Om de nalatigheid van het FDA te verklaren, sommigen noemen een decennia-oude maas in de wet die bedrijven in staat stelt om de GRAS status te overleggen (Generally Recognized As Safe / algemeen erkend als veilig), die aan de additieven die ze willen gebruiken schijnveiligheid toekennen, zonder enige FDA toezicht. Maar als het FDA oprecht bezorgt was om de algemene volksgezondheid dan was deze maas in de wet al heel lang gesloten.

Hetzelfde excuus geldt voor de bedrijven die regelmatig nieuwe toevoegingen introduceren zonder ooit het FDA te informeren, dus deze regulerende instantie weet hier totaal niets van (?) Maar deze zelfde instantie (het FDA) heeft wel de producenten van rauwe melk opgespoord over het gehele land en hun business verboden, ze zonden het FBI naar alternatieve kanker klinieken die natuurlijke methoden en producten toepasten en ze sloten een fabrikant van vlierbessen extract. Het moge duidelijk zijn dat het FDA met het oor tegen de want alle zaken in de gaten houdt.

Bescherm jezelf: Veel gebruikte gevaarlijke voeding additieven (E nummers)

wat zit er in ons etenDus als het FDA (en voedingscentrum) niet gewillig zijn om hun taak waar te nemen — ons te beschermen — is het enige alternatief om onszelf te beschermen. De beste manier om dit te doen is elk voedingsmiddel onder de loep te nemen (letterlijk vanwege de kleine letters) voordat je het koopt. (noot: Koop het handige boekje: Wat zit er in uw eten) Doe je onderzoek en beslis of je een bepaalde stof wel in je lichaam wilt hebben?


Hieronder een korte lijst met de meest gebruikte gevaarlijke toevoegingen

BHT E 321 en BHA E 320 – Dit zijn conserveermiddelen voor vetten en oliën. Ze worden gevonden in granen, plantaardige olie, chips, popcorn en andere verpakte levensmiddelen. Studies hebben uitgewezen dat BHT en BHA kanker bij ratten kan veroorzaken.

Azodicarbonamide E 900 / E 999 – Een chemische stof die gebruikt wordt in de rubber- en kunststofindustrie om schoenzolen en yogamatten te produceren. Het wordt ook gebruikt als een conditioner deeg in lage kwaliteit brood, andere gebakken goederen, en in de broodjes gebruikt in verschillende fastfoodketens. Azodicarbonamide is ook gevonden kankerverwekkend te zijn bij knaagdieren.

MSG E 621 — MSG is een excitotoxin dat maakt dat super goedkope voeding toch nog goed smaakt. Het zit in veel saladedressings, chips, hotdogs, soep in blik en tonijn, diepgevroren maaltijden, voorbereidde jus en nog veel meer. Het doodt gevoelige neuronen in de hersenen. Volgens natuurlijke gezondheid autoriteit Russell Blocklock MD, is er een verband tussen plotselinge hartdood en excitotoxische schade veroorzaakt door MSG en kunstmatige zoetstoffen.

Acesulfame-K E 950 – Dit additief is de vervanger van het giftige aspartaam in producten zoals snoep, drank, kauwgom en zowat alles wat zoet is. En zoals meestal het geval is, het is zo dodelijk als wat het moet vervangen. Acesulfaam-K is een kaliumzout bevattende methyleenchloride, een bekend carcinogeen. Het kent ook lever- en nierbeschadiging, en problemen met het gezichtsvermogen.

Natriumnitraat E 251 Natriumnitraat is een conserveermiddel gebruikt in conventioneel geproduceerde spek, ham, hotdogs, lunch vlees, en andere vleeswaren. Nitraten worden omgezet kankerverwekkende stoffen genoemd nitrosaminen.

Blauw 1 and Blauw 2 E 133 – Dit zijn voedsel kleurstoffen die gebruikt worden in dranken, snoep en gebak. Blauw 2 wordt ook gebruikt in het voedsel van huisdieren. Beide zijn bevonden hyperactief te zijn en mogelijk veroorzaken ze hersentumoren bij muizen.

e nummers loesjeRood 3 E 124 – Een andere kleurstof die gebruikt wordt in gebottelde kersen, fruit cocktail, snoepjes en gebakken producten. Veroorzaken schildklier tumoren bij ratten en misschien bij de mens ook?

Geel 6 E 107 — Nog een ander levensmiddelen kleurstof die is gevonden in augurken, peperoncini worstjes en gelatine, gebak, suikergoed en kan bijnier en nieren tumoren veroorzaken.

We kunnen alleen maar raden wat de agenda van het FDA is. Maar als je eenmaal begint met het lezen van de etiketten, wees dan niet verbaasd als het een moet gevende gewoonte wordt!

Lees ook

Lijst met E nummers

Microbioom “oermens” tweemaal zo divers