Er kruipt een beestje in mijn eten!

 

Er kruipt een beestje in mijn eten!

beestje in mijn eten Biologisch eten

Ik zat lekker te eten toen ik ergens een klein beestje zag kruipen op mijn bord. Wat zou jij doen? ……. Vroeger zou ik mijn bord terzijde hebben geschoven. Nu heb ik het beestje uit het eten gewipt met mijn mes en ben lekker verder gegaan met de gedachte dit is voor mij. Ga jij maar ergens anders je kostje bij elkaar sprokkelen. Het nadeel van biologisch eten is dus dat de beetjes het ook lusten!

gedachtenvoer

Bio-logisch tuinieren

Nu ik al een paar jaar biologisch aan het tuinieren ben op de volkstuin weet ik dat beestjes een onderdeel vormen van de natuur. Als een beestje op mijn bord zit — waarschijnlijk met de pluk sla mee gekomen — dan is mijn voedsel tenminste vrij van vergif.

Gek he dat ik me niet kan herinneren zoiets al eens meegemaakt te hebben met de groentes uit de supermarkt. Wat voor bewerking gaat daaraan onder andere vooraf zodat we geen beestjes vinden in die groenten?

“Voedsel dat blootgesteld wordt aan gammastralen of röntgenstralen kan langer bewaard worden. Ook worden micro-organismen vernietigd, voorkomt het ‘uitlopen’ (van b.v. aardappels) en vertraagt het rijpingsproces. Sommige vleessoorten, kip en groenten zijn bestraald. Het probleem van bestraling is dat essentiële voedingsstoffen, vooral anti-oxidanten en in vet oplosbare vitaminen worden vernietigd. De verpakking van een product vermeldt niet of het bestraald is of niet.”

“Een aantal voedingsmiddelen wordt bestraald met een radioactieve bron. Het gaat onder meer om aardappelen, champignons, uien, look, aardbeien, garnalen, gedroogde kruiden en specerijen. In Nederland mogen de volgende producten bestraald worden: kruiden en specerijen, garnalen, vlees van pluimvee, graanvlokken, peulvruchten, gedroogde groenten, kikkerdelen (tillen), gedroogde zuidvruchten en diepvriesmaaltijden voor dieetpatiënten.”

Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Doorstralen

Toch wel blij met de volkstuin en date ene beestje deze week!

— Henk Mutsaers