Energie wordt vanaf 2018 fors duurder, een energie zuinig huis is dus een slimme investering.

energie tip In de zestiger jaren werd in heel Nederland het gasnet uitgerold, ruim 6.000 kilometer om de vijf miljoen omgebouwde of nieuwe gastoestellen te kunnen voorzien van goedkope energie.

Er zijn nog wel vragen over het risico van bodemdaling in 1962 maar daar stapt men gauw overheen. De focus ligt op de te verwachte aardgasbaten. Reeds in 1968 is de laatste gemeente aangesloten op het gasnet. Energie besparen gaat dubbel tellen vanaf 2018, de energie kosten en de extra energiebelasting.

Energie wordt vanaf 2018 fors duurder,
een energie zuinig huis is dus een slimme investering.

Ook de nieuwe energietransitie kan dus razendsnel verlopen.

Als je ziet hoe snel gas indertijd uitgerold werd dan kun je ook wel inschatten hoe snel er weer een einde gaat komen aan het verwarmen en koken op gas. Het is niet zozeer de beschikbaarheid maar de extra belastingen die rupsje-nooit-genoeg de overheid je uit de zak gaat trekken. De energietransitie moet versneld gaan plaatsvinden en wie gaat dat betalen? Jij (maar niet ik) De vereniging Eigen Huis verwacht het komende jaar al 260 euro stijging. Ik zag dat al lang aankomen en had reeds mijn maatregelen genomen. Niet alweer een nieuwe keuken maar isolatie, nog meer isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp maakte mijn energiebudget al snel (r)overheid bestendig. Nog een zeer kleine stap (Vortex Energy Saver) en de nieuwe giftige energiebelasting beker kan ik met een glimlach doorgeven aan een ander.


Uit het?regeerakkoord?van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie blijkt dat de gemiddelde energiebelasting weer toeneemt in 2018.?Zo gaan huishoudens 3 eurocent meer energiebelasting betalen per verbruikte kubieke meter aardgas. De belasting over stroom zal dalen met 0,72 eurocent.? Maar wat zie ik op mijn afrekening?

Jaar Verbruik Terug geleverd zonneenergie 2016 6115 kWh 1700 kWh 4415 kWh 2017 6372 kWh 1688 kWh 4684 kWh   verschil netto + 269 kWh

stroomverbruik en belasting 2018

Mijn stroomverbruik was in 2016 ? 293,29 en ? 259,97 in 2017
De belasting was in 2016 ? 177,43 en afgelopen jaar 2017 ? 239.15
Tel daarbij de Btw op en de belasting is al meer als mijn stroomverbruik


Maar die ander is wel de koper van ons huis, want de plannen zijn onverwacht veranderd. We gaan naar Frankrijk om ook de voedingsketen te verouderwetsen het tegenover gestelde van moderniseren. Terug naar eerlijke ouderwetse, de seizoenen volgende biologische voeding gekweekt op rijke landbouwgrond.

We zijn dus op zoek naar slimme kopers, of eigenlijk slechts een enkele slimme koper. Maar vooral ook naar een slimmere makelaar. Iemand die al zijn intrede heeft gemaakt in het tijdperk van duurder wordende woonlasten in de vorm van energiekosten. En dat staat echt te gebeuren met ingang van 2018.

Geld dat je niet elke maand opnieuw hoeft uit te geven is de eerste verdienste. Dat wordt dus gelijk al minder tijd ruilen voor geld. Een ouder huis energiezuinig maken is niet zomaar 1-2-3 gefikst, daar zijn vele klussen aan vooraf gegaan over de jaren. Isolatie op zolder, tussen plafonds, slaapkamers, plat dak en de buitenmuren. Maar van dat alles zie je bitter weinig in de bezichtiging, alleen de energierekening geeft inzicht. Ik heb al een paar bezichtigen zelf gedaan maar nog niemand vroeg wat de energiekosten waren? Dat vindt ik eigenlijk wel raar. We kijken naar de lusten van een pand maar niet naar de lasten, niet erg Nederlands toch?