Einde vrije meningsuiting weer een stukje ingeperkt

vrije meningsuiting verder aan banden

Het einde van vrije-meningsuiting komt steeds meer in zicht!
Kranten hebben al jaren rubrieken als; “U zegt” (de telegraaf) etc. Rubrieken die de schijn moeten hoog houden dat uw mening telt. Echter – mijn mening – kwam daar nooit in terecht vanwege de censuur. En dat is echt al tien jaar geleden dat ik de laatste poging deed. …

Het einde van vrije-meningsuiting komt steeds meer in zicht!


Dus wat deed ik, ik kopieerde een korte alinea uit het betreffende bericht waarop ik wilde reageren, zette dat op mijn eigen site en schreef daar een uitgebreide – niet gecensureerde – reactie op. Vervolgens kwam er in 2013 een trend op gang vanuit Ierland waarbij het zelfs via de persvrijheid niet meer mogelijk werd om een korte alinea aan te halen met bronvermelding op je eigen site. De boetes waren niet mis dus verdwenen er zo’n slordige 800 tot 1000 artikelen van mijn site (uitdaging . net ) !

vrije meningsuiting
In 2012 ging die site passief verder, er verschenen geen nieuwe artikelen meer. Dat werd dus verhuist naar gedachtenvoer. Ik ging gelijk nadenken hoe nu verder, ga ik weer reacties van lezers opnemen en zo ja hoe? Uit ervaring weet ik dat al die reacties een berg werk opleveren. Je kan dat natuurlijk automatiseren, maar ik voelde al aan dat ik geen zaken op mijn website wilde die niet stroken met mijn gedachtengoed. Je kan dan zeggen: “Maar dat is ook censuur”. Ja in wezen wel, dan moet ik ook elke niet gewenste reactie plaatsen en onderbouwen met mijn reactie …. oeps nog meer werk. (tijdgebrek)

Er werd dus gekozen voor geen reactie opties, ook al kunnen mensen mij gewoon bereiken en plaats ik ook enkele reacties die inhoudelijk iets toevoegen, het blijft minder interactie opleveren. De barrière is voor de meesten mensen te hoog.

Gisteren las ik het bericht: “Uitspraak Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens; Websites verantwoordelijk voor reacties anonieme bezoekers.

Dat betekend dat de teugels weer verder aangehaald gaan worden en ik voorzie dat er vele reactie mogelijkheden gaan sneuvelen. Dat wordt weer op afgeschermde flora met insiders communiceren.

De teugels van vrije meningsuiting worden weer verder aangehaald.
Het internet wordt weer een stukje minder vrij!

Nu het met grote internationale verdragen niet lukte (SOPA & ACTA) gaat het wellicht wat langzamer maar het doel wordt wel stap voor stap bereikt.

Bijna dertig jaar geleden sprak ik met iemand uit de voormalige DDR die gewoontegetrouw om zich heen keek of hij vrijuit kon spreken in het openbaar.

— Henk Mutsaers

free speech