Een stukje historie over “ons huis” wat nu te koop staat in Geertruidenberg – long read

huis kopen in geertruidenbergEen stukje historie over “ons huis” [Funda] wat nu te koop staat in Geertruidenberg – long read  Tijdens de open huizendag deed ik enkele rondleidingen in het huis. Een reactie van een koppel; “Wat leuk dat je nu wat meer details verneemt over het huis, anders als bij een rondleiding door de makelaar”. Mensen willen ook graag de achtergrond weten, zeker van zo’n historisch pand. Vandaar dat ik de achtergronden in deze “long read’ op ga schrijven voor de geïnteresseerden.

In 1958 verhuisden mijn moeder, ik, mijn jongere broer en oudere zus naar de Koestraat 26. Het was een winkelpand waar eerst een schoenwinkel in gevestigd was van de familie Otten. De winkel werd daarna verbouwd tot baby en kleuter kleding, lingerie en fournituren. Achter de winkel was de paskamer, een klein magazijn en de huiskamer van 3 bij 3.50 meter. De keuken en bijkeuken in de aanbouw waren steenkoud met de halfsteense muren en nul isolatie. Een olie kachel in de winkel, kolenkachels in de huiskamer en keuken zorgden voor de “verwarming”. In de bijkeuken was een douchebak gemaakt en douchen was geen feest in de winter zonder verwarming in die ruimte.

huis kopen koestraat 26 Geertruidenberg
Op de bovenverdieping was er een kleine slaapkamer voor mijn zus van twee bij twee meter. Ik sliep op dezelfde grote kamer aan de voorzijde met mijn moeder. Mijn kleine broertje op de andere slaapkamer / magazijn. Er was een oude bedstede als magazijn in gebruik en ook onder ons bed was het magazijnruimte. In de winter gingen we naar bed met een kruik als de bloemen op de ruiten stonden van de kou. Op de grote zolder was geen vloer aanwezig en je keek tussen de pannen door zo naar buiten. Met stuifsneeuw moest mijn moeder de sneeuw opscheppen anders lekte het als de dooi inviel.

Dat was een van de eerste projecten die mijn moeder dan ook liet uitvoeren. Het dak vernieuwen. De ronde spanten waren in prima conditie en zoals gebruikelijk in die tijd werd de zolder dicht gemaakt met eterniet platen onder de pannen. Eterniet platen zijn asbesthoudend en hebben een hele lange levensduur. Prima materiaal, zolang je er maar niets aan doet, weet ik als geen ander.

Sinds 1994 mogen asbesthoudende materialen niet meer toegepast worden vanwege de gevaren bij de verwerking. Voor dit bouwjaar moet je er vanuit gaan dat in een op de drie huizen asbesthoudende materialen verwerkt zitten als er ooit iets verbouwd is. Meer info over asbest in je huis.

Ik ben twee jaar werkzaam geweest als asbest saneerder en een jaar als DTA – Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering. Tijdens het monteren van de zonnepanelen in 2016 heb ik de dakbedekking nog geïnspecteerd en in nieuwstaat aangetroffen. Zolang de platen niet blootstaan aan directe weersinvloeden zijn ze onverwoestbaar. En even voor de duidelijkheid, ik maak mij geen enkele zorg om die platen, wel om de gifstoffen, pesticiden, nanotechnologie en e nummers die we rechtstreeks in grote hoeveelheden binnen krijgen via de voeding. Knoop dat maar eens goed in je oren! Daarom had ik een volkstuin, echte voeding kweken. Over deze onderwerpen schrijf ik veelvuldig op deze website.

Onze klusjesman had met hardboardplaten de lange gang voorzien van een strakke betimmering vanwege de salpeter plekken onderaan de muur, niet onbekend voor oude huizen waar dit optrekt vanuit de fundering. In de huiskamer waren de muren bespannen met jutte doek en daarover behang, wel erg kwetsbaar want we hebben er regelmatig doorheen gestoten. `

Een andere klus die uitgevoerd werd was een nieuwe riolering onder het hele huis door. De oude riolering was verzakt en lekte. Alles stond op zijn kop van voor tot achter. Ook het plat dak werd vernieuwd in die tijd met mastiek en grint.

In 1975 werden wij eigenaar van het huis. Mijn moeder ging met pensioen, de winkel werd gesaneerd de verdiensten waren teruggevallen tot onder het minimumloon door de concurrentie uit de grote stad, zowel mijn zus als broer hadden geen interesse in het huis. Dat zou een hele klus worden die mijn schoonvader zou gaan uitvoeren. Hij was een kleine aannemer en het werk ging dan ook tussen andere projecten door. Zelf had ik LTS timmeren gedaan al werkte ik toen als woningstoffeerder. Ik kon dus ook zelf aan de slag.

Ik begon met slopen van de tussenmuren in het achterhuis. Met dat werk kon ik al een eerste aanvang maken toen de winkel nog open was en we net verhuist waren. Al de oude houten vloeren gingen er ook uit. In de badkamer werd een klampmuur gemetseld (Stenen op zijn kant) zodat de tegels daar vorstvrij op gezet konden worden. Alle elektrische leidingen werden vervangen en van de oude opbouw leidingen werden ze nu in de muren gefreesd. De gehele achtergevel werd nieuw op gemetseld, vijf meter nieuwe zijgevel en bij een andere muur de borstwering ruim een meter opgetrokken zodat er een hogere stahoogte gecreëerd werd op de bovenverdieping. In de achterste slaapkamer werd isolatie aangebracht vanwege het geluid. Ik zou daar mijn studio maken. De isolatie was dus niet ten behoeve van warmte want dat was toen nog niet gebruikelijk. In het plafond werd een retourwaterleiding gelegd met een pomp zodat we altijd warm water hadden in de keuken en badkamer. De leiding was niet geïsoleerd en de pomp werkte 24/7. De stroom koste vrijwel niets in vergelijking met nu. Later zou ik een tijdklok monteren op het systeem.

Een vloer op zolder timmeren en een scheidingswand met de buren was mijn eerste klus die ik zelf deed. Opperman spelen voor de metselploeg, schoonhouden van de bouw, elektrische leidingen leggen en vele hand en spant diensten om de kosten te drukken. Mijn zwager runde een schildersbedrijf en deed al het schilderwerk. Zelf kon ik de meubels kopen via het bedrijf waar ik werkte en mijn vrouw werkte bij Bauknecht waar de apparatuur gekocht werd. Best allemaal voordelen bij elkaar opgeteld.

Toen de klus klaar was in 1977 hadden we tezamen met de aankoop van het huis slechts fl 115.000 gulden uitgegeven. Ga je dat bedrag omrekenen naar het prijspeil van 2016 dan kom je op € 129 360.44. Daar had ik echter wel veel werk zelf voor verricht om de kosten zo laag te houden. Bovendien hadden we samen fl. 70.000,00 gulden gespaard zodat we slechts een hypotheek nodig hadden van fl 40.000,00 gulden wat wij echter nog een heel bedrag vonden. We konden mede dankzij ons werk in de horeca, mijn vrouw achter de bar en ik de disco leuke dingen blijven doen.

Daarmee was ons huis echter nog niet af, want de huiskamer was best donker en voldeed wettelijk niet aan de minimum licht oppervlakte. Een vriend merkte op; “Waarom maak je geen raam naar de hal want het zonlicht schijnt daar heel de middag door het dakraam op het zuiden. Goed idee, mijn zwager had nog een mooi licht getint glas in loodraam staan en het kozijn heb ik zelf op maat gemaakt en geplaatst. Van de buurman kregen we toestemming om in de zijgevel op het zuiden een bovenlicht raam te maken. De gemeente gaf echter geen toestemming omdat de muur brandwerend moest zijn. Op de Duitse TV zagen we echter nieuwe glassoorten die een, twee of zelfs drie uur brandwerend waren, opnieuw naar de gemeente en deze verbouwing kon ook doorgaan.

Het volgende project diende zich aan na zo’n 10 jaar, een nieuwe keuken en isolerende maatregelen in de keuken (plafond). Thermopane glas ramen in de badkamer, keuken en kamer. Daarvoor konden we een kleine hypotheek krijgen via het werk van fl 10.000,00 gulden. De oude keuken verhuisde naar de berging, … als opbergruimte waar hij tot op de dag van vandaag dienst doet.

Op een dag kwamen we terug van vakantie en de hele huiskamer stond op zijn kop. Gebeld met de oppas die de planten water kwam geven bleek dat de dakgoot over was gelopen bij een heftige regenbui. De afvoer was gedeeltelijk geblokkeerd door bladeren van de boom bij de buurman en gezien er drie daken uitkomen op die ene afvoer was het midden in de huiskamer gaan “regenen” Er lag op dat moment net een schrijven van de verzekering in de postbus en de ijverige oppas had die geopend en gebeld. Toen we terugkwamen lag er al een schrijven dat alles geregeld was. De dakafvoer werd voorzien van een bladervanger en een overloop net iets lager als de bovenzijde van de dakgoot. Later hebben we nog eens een lekkage gehad in de keuken tijdens extreme regen omdat de afvoerpijp alles niet kon verwerken. Daar is nu ook een grotere diameter geplaatst. De goot verwerkt immers niet alleen het water van mijn twee daken maar ook een deel van de buren, zo werkt dat soms met een oud huis.

achter buiten de trap naar het dakterras

In 1983 kwam er gezinsuitbreiding, een dochter. Er werd een oud ledikantje opgeknapt en commode getimmerd. Enkele jaren later moest dat weer een tiener look krijgen en weer een paar jaar later had dochter lief haar zinnen gezet op mijn studioruimte. In haar oude slaapkamer werd een zwevende houten vloer op rubberblokken geplaatst en op die vloer rondom wanden en een plafond zodat er een ruimte in een ruimte ontstond met rondom twee maal vijf centimeter isolatie en twee maal tien centimeter in het plafond, dubbele deuren en dubbele ramen. Een speciale ombouw om de verwarming zodat de ruimte geluiddicht zou worden. Dit alles had ik geleerd van de afdeling isoleerders op mijn werk (PNEM / EPZ / Essent)

Omdat we buiten niet zoveel ruimte hadden zouden we een dakterras gaan maken op het platte dak, lekker heel de dag zon. De dakdekker erbij gehaald hoe we dat technisch moesten aanpakken en AZB hout besteld wat ze ook gebruiken voor steigers in de haven. Bij de sloop van Amercentrale 1 / 2/ 3 konden we een gegalvaniseerde trap krijgen en wat relingwerk. Het dakterras werd afgewerkt met kunstoog golfplaten rondom voor de privacy. Best een hele klus weer maar dit leverde wel 25 vierkante meter leefruimte op.

de sauna op zolder

Tijdens onze vakanties in Denemarken en later in Zweden was ik een sauna fan geworden en werd er besloten een te timmeren op de grote zolder tegelijkertijd werd ook de isolatie ter hand genomen. Tempex platen en purschuim bij de ronde balken met als afwerking gipsplaten om zo ook weer een stilstaande luchtruimte te creëren. De sauna heb ik natuurlijk zelf weer getimmerd daarbij de natuurlijke daklijnen volgend. Het kleine vier pans dakraam werd vervangen voor een groter raam van negen pannen grootte dat paste bij de oud Hollandse pannen, dit raam kwam uit een klooster en kon ik regelen via een goede relatie. Een douch met koud water maakte de klus compleet, en oh ja, de zolder was weer eens helemaal opgeruimd. De sauna wordt nu sinds 1995 wekelijks een of twee keer gebruikt. Goed voor de gezondheid.

Buiten de zes jaarse verfklussen aan de voor en achtergevel bleef het een tijdje stil op klus gebied. tot 2011 toen ik bij kennissen leerde van een kleine houtkachel uit Duitsland van het merk Weso. De fabrikant was er toen al 10 jaar mee gestopt om deze speksteen kachels te produceren maar via internet konden we er een kopen nabij Osnabrück. De schoorsteen kon ik in nieuwstaat overnemen van de buren die daar een openhaard mee hadden gestookt, … ongeveer tien keer. Bij de buren dus ontmanteld en hier weer opgebouwd volgens voorschriften die je op internet wel kan vinden. Handig die YouTube filmpjes.

In 2012 starte de volgende klus. Ik had al wel eens gelezen waarom er in Duitsland meer dan bij ons al heel lang geleden aan de buitenzijde werd geïsoleerd. Daar zijn we dus toen ook aan begonnen. Via internet hadden we de best isolerende materialen gevonden in de vorm van PIR platen omdat we maximaal 4 centimeter overal konden verwerken. De gehele eensteens aanbouw werd aan drie zijden aangepakt. De zijde bij de buren was niet mogelijk omdat daar een schuur was geplaatst met 10 centimeter tussenruimte. de achtergevel en het deel van de zijgevel boven het plat dak bij de buren. Een stukadoor werkte het geheel vervolgens netjes af

In 2014 werden de eerste 16 zonnepanelen geplaatst na grondig onderzoek welke de beste waren. We kwamen uit op de Panasonic HIT panelen die een dubbele laag hebben voor een hoog en laagstaande zon, 25 jaar garantie en bovendien een bedrijf dat al meer als 80 jaar bestaat, wel handig voor eventuele garantie. Van dezelfde firma kwam in 2015 de warmtepomp, de gasmeter werd verzegeld en een tweede setje van vijf zonnepanelen werd in 2016 gelegd. Energie verbruik 24 euro netto inclusief belasting en vastrecht 54 euro per maand en zoals we dit jaar ontdekten kan dat verbruik met 35% verminderd worden met de Vortex Energy Saver.

Als ik het zo allemaal even opschrijf hebben we best een hele reis gemaakt met ons huis. Daarmee is het echter niet af want de nieuwe bewoners zullen ongetwijfeld nieuwe wensen hebben ten aanzien van de douch, keuken, toilet, …

help jij meeVeel zaken zijn echter afhankelijk van persoonlijke smaak. De tegelvloer in het gehele huis, de onverslijtbare kurkvloer op de achterste slaapkamer, het laminaat op de overloop, de parketvloer op de voorste slaapkamer. Wel allemaal duurzaam. Kortom we zoeken eigenlijk dus een koper met een vergelijkbare smaak. Maar zeker een koper die weet wat de waarde is van een lage energierekening. Zeker iemand ie kan rekenen en weet dat wat wij allemaal aan isolatie en energiebesparende maatregelen doorgevoerd hebben die verplicht gaan worden na verloop van tijd. Tijd die nu al aan je zijde is als je de voordelen op hun waarde weet in te schatten.

— Henk Mutsaers

huis kopen