Een Nieuwe Crisis of Een Nieuwe Kans? – Welke koers ga jij uitzetten?

Welke koers ga “jij” uitzetten ?

welke koers ga jij uitzetten Geld maakt dat de wereld blijft draaien … Dat is het aloude gezegde of wellicht een mythe die sommige mensen maar al te graag in stand willen houden. De mensen die gebaat zijn bij geld als verdienmodel, de banken met hun rente waardoor onze op schulden gebaseerde economie constant moet blijven groeien. Ook de jongens op de beurs verdienen hun geld met geld.

Geld maakt dat de wereld blijft draaien …

Als je geld met geld kan verdienen betekend dat er ergens in het systeem iemand de dupe is van dit verdienmodel. Als je uitgaat van het basisprincipe van geld zou het niet meer moeten zijn als een simpel ruilmiddel. Ik werk een uur en krijg voor die geleverde energie een tevoren bepaald bedrag uitbetaald. Op een later tijdstip, een uur, een week, jaar of later tijdens het pensioen zou dat uurbedrag, deze energie nog dezelfde waarde moeten vertegenwoordigen.

nieuwe kans
Ons huidige geldsysteem is in de basis dus zo lek als een mandje!

Als iemand met geld meer geld kan verdienen dan is daar aan de basis geen energie voor geleverd en daar gaat dus het systeem al mank. Er liften te veel mensen mee die geen of minder energie leveren aan het systeem waardoor het zijn waardevastheid verliest. Er zijn allerlei hefboom constructies opgetuigd waardoor geldstromen automatisch naar partijen gaan die daar geen enkele energie voor leveren. Hefboomconstructies zoals rente en belastingen. Deze laatste heeft het zelfs al in de naam, het voelt als een belasting, een last, een zware last zelfs.

Bij elkaar opgeteld vervliegt als het ware bijna zeventig procent van al onze geleverde energie. Anderen profiteren van de geleverde energie van een ander zonder daar een noemenswaardige prestatie tegenover te stellen. Het is niet voor niets dat je overal in de wereld allerlei LETS, barter, ruil en handel netwerken ziet ontluiken. Lokaal wel-eens-waar, maar met de introductie van een rente vrije munteenheid zouden deze netwerken zomaar een groter geheel kunnen gaan vormen.

Maar dat moet je wel -zien-, het voorstellingsvermogen hebben dat je deelneemt aan de ontwikkeling van een netwerk wat in de basis ongelimiteerde mogelijkheden kan hebben naar de toekomst toe. Een netwerk dat gevormd wordt door doeners, denkers in mogelijkheden. Mensen die niet zeuren maar ergens de schouders onder zetten. Wist jij bij alles wat je ging ondernemen al wat er ging gebeuren na die eerste stappen? Maar kun jij je misschien voorstellen dat er momenteel mogelijkheden zijn en komen die onze hele economie op zijn kop gaan zetten?

De robotisering maakt dat steeds meer monotone arbeid overbodig gaat worden … in een sneltreinvaart. 3D printing zou wel eens kunnen betekenen dat de lage lonen landen hun glans gaan verliezen, overbodig worden als men vele zaken lokaal kan produceren tegen een nog lagere prijs omdat de transportkosten wegvallen. Ook lokaal geproduceerde hoogwaardige voeding zal met de bewustwording van mensen voorrang gaan krijgen als mensen gaan ZIEN dat anderen schijnbaar moeiteloos veel gezonder blijven. Mensen die je nooit ziet bij de dokter, de apotheek, en kritisch shoppen bij de supermarkt, vaste klant zijn bij de natuurwinkel en weer een ouderwetse volkstuin hebben.

Al de zaken beschreven in bovenstaande blok gaan echter niet zomaar gebeuren, het zal zeker niet gebeuren door bedrijven die dit als een bedreiging zien en zich daar nu al voor aan het wapenen zijn (TTIP). Deze beweging zal ook niet geïnitieerd worden door de overheid die braaf aan de lijn lopen bij deze bedrijven en -voor- hebben gestemd bij de totstandkoming van dit verderfelijke internationale TTIP verdrag.

Maar wat zullen ze aan zo’n verdrag hebben als we allerlei zaken weer zelf kleinschalig ter hand gaan nemen, lokaal, samenwerkend, met een lokale munt, ruilhandel en vervolgens samenwerkend met andere ruilkringen grotere zaken ter hand nemend.

Elk bedrijf, hoe groot dan ook is afhankelijk van ons, de klanten. Als wij besluiten dat we hun producten niet meer willen zijn ze totaal machteloos. Als ik actief werk aan mijn volkstuin zeg ik in feite tegen Unilever dat ik geen trek meer heb in hun ziekmakende fabrieksvoeding, hoe meer van die slimme mensen er komen die niet eerst gaan werken om met dertig procent van de overgebleven centen tweederangs maagvulling-producten aanschaffen, hoe meer mensen er achter gaan komen dat die geleverde arbeid in feite duurkoop is en dat zelfproductie vele malen meer oplevert onder de streep aan levenskwaliteit, levensvreugde en gezondheid. Maar … dat moet je zien, daar moet je in geloven, dat moet je doen!

Onderstaande video geeft een duidelijk inzicht in de eindigheid van ons huidige piramide spel, “Ons” (?) valuta systeem.

— Henk Mutsaers