Economische levensduur Apple computer. Beste Apple, waar kan ik mijn portemonnee leegschudden?


apple economische levensduur Tegenwoordig dien ik mijn Apple computer al te vervangen … nog voordat hij stuk gaat.

De advertenties moeten ons laten geloven dat we een goede keuze gemaakt hebben door te kiezen voor een solide computer. Daar betaal je ook wel wat voor. In mijn geval een Apple Mac book pro [eind 2012] met OS X Mountain Lion.

Beste Apple, waar kan ik mijn portemonnee leegschudden?

apple economische levensduur
Mijn aankoop in 2012 was de vijfde Mac computer, de eerste twee doen het nog steeds maar zijn natuurlijk niet meer bruikbaar voor de nieuwe veeleisende toepassingen. Maar de oude muziekprogramma’s zou ik gewoon nog kunnen gebruiken als ik dat wil. En heel zeldzaam gaan ze nog wel eens even aan om iets ouds op te zoeken, meestal een zelf gemaakt muziekje, jingle of een bewerkte foto.

De twee computers die daarna kwamen waren minder gelukkig, een Mac Book en de iMac hebben beiden de zes jaar niet gehaald. Niet meer te repareren. Je kan dan nog denken; “Ik heb de iMac wel intensief gebruikt”. Maar ja er zijn zoveel apparaten waar ik het niet normaal zou vinden als zes jaar de economische levensduur zou zijn. Jij en ik, we kunnen ons geld nu eenmaal maar een enkele keer uitgeven.

Ik schrijf nu november 2016 waar ik best gelukkig was met mijn Macbook Pro. Hij koste wel een smak geld 1500 euro. Hij was extra dun waardoor de UTP stekker voor de internet verbinding er niet meer inpaste, ook de CD / DVD speler paste er niet meer in evenals een geluidskaart. Die moesten dus extern extra aangeschaft worden.

Nu kregen we echter de melding dat de zes jaar geleden aangeschafte Traktor S4 muziek controler met de komst van het nieuwste besturingssysteem OS X Siera niet meer ondersteund wordt. Ook mijn geluidskaar werkte onder El Capitan sinds de meest recente update niet meer naar behoren. Wat bleek, deze werd door OS X Yosemite voor het laatst ondersteund.

Geen probleem dacht ik, koop ik een externe SSD Disc en dan installeer ik daar OS X Yosemite op. Dat had ik ergens gelezen in een artikel om dat zo te doen waarbij ik bij het opstarten een keuze kan maken met welk besturingssysteem ik wil werken afhankelijk van wat ik ga doen. Mooi, even naar de shop en 89 euro verder was ik de eigenaar van een snelle SSD drive die ik nodig had voor mijn muziekcontroler. Op naar de online Apple App store, ….. om te ontdekken dat er nergens meer een mogelijkheid was om een ouder besturingssysteem te downloaded. [Daar heb ik toch recht op, gewoon voor betaald indertijd]

Vroeger was dat geen probleem, dan kreeg je er gewoon een dvd bij met daarop je programma. Als er dan een probleem ontstond kon je het gewoon weer opnieuw installeren [een keer meegemaakt]. Als je dat nu dus hebt zit je in de problemen. Dus een bericht via de website naar Apple gestuurd. Daar onderkende men het probleem en de geboden oplossing was om OS X Siera te downloaden. In mooie woorden; “Zoek het maar lekker uit, dikke pech” of investeer nog maar eens een kleine 1.000 euro voor nieuwe randapperatuur. Ho meneer Apple, is de economische levensduur tegenwoordig maar krap vier jaar meer.

apple helpdesk

Elke keer als meneer Apple weer eens een nieuwe versie aankondigt van het OS X besturingssysteem [gratis] mag ik aan de andere kant weer geld uitgeven voor de updates van de andere software. Maar het komt zo wel eens uit dat er tijden zijn dat het geld niet aan de boom groeit.

Ja maar, bij tijdmachine kun je toch de oude versie wel vinden. Helaas, als je regelmatig een update maakt zijn die oude versies al lang overschreven. U wordt bedankt meneer Apple, de trouwe fan heeft ineens andere gedachten over dat mooie dunne laptopje. Voor de portemonnee wordt het in de toekomt beter zelf een systeem samen te stellen die wel te repareren en aan te passen is. Flightcase eromheen en hopla veel geld bespaart. Mijn tip voor anderen is dus. Bewaar een kopie van je oude besturingssysteem installer want bij Apple kan je niet meer aankloppen, ze gooien de deur voor je neus dicht. Weg met de Apple economische levensduur, consumeren, consumeren tot … ? Tot het geld op is.

12-11-2016 Op Internet bij Apple op de developers site twee versies van Yosemite gevonden. 10.3 en 10.3 full version. Installeren lukt echter niet. Het systeem geeft aan dat ik versie 10.10 moet hebben. Zoeken op internet en Bingo, ik kon hem nog ergend vinden. Downloaden gaat hier langzaam en kost vier uur. Ok, nu dan installeren op de extrene SSD disc, tien minuten wacdhten en … U kunt dit programma niet installeren. Het is een te oude versie.(!)
Ja maar meneer Apple, ik had mijn copmputer gekocht met een veel ouder systeem, ik heb daar voor BETAALD. Nu moet ik dus toch nog zeker 1.000 euro opnieuw gaan investeren voor Jan met de korte achternaam.

Update 15-11-2016: Ontving op zondag (!) een mail van Apple, of mijn probleem opgelost was en een telefoonnummer wat ik kon bellen. Applecare (dacht ik) is toch een betaalde dienst. Nee ik mocht dus bellen. Vriendelijke jonge, hij kon mijn een downloadlink sturen waar ik een ouder OSX systeem zou kunnen downloaden. Nee dus, dezelfde versie als ik nu heb. Alle oudere setups zijn en blijven geblokkeerd bij Apple (app store). Je moet dus ten alle tijden zelf een werkende stick moeten maken van je huidige besturingssysteem wil je ooit nog terug kunnen na een update.

Ik heb de extrene SSD schijn nu werkzaam na eerst de schijf in het juiste format te formateren (Let op. je moet dan eerst de partitie beveiliging tijdelijk uitschakelen via de terminal functie en vervolgens formateren in GUID anders kan je niet opstarten met een ander OSX van die schijf. De handleiding is wel te vinden op internet). Nu gaan we morgen testen of alle muziek programma’s vanaf deze versie werken en de extrene geluidskaart het wil blijven doen zonder haperingen. De extrene drive zal uitsluitend voor muziek toepassingen gebruikt worden. Ik hou je op de hoogte of het gelukt is El Capitan 10.11.6 Ouder is niet te verkrijgen meer bij Apple.

P.S. Bedankt voor de behulpzame reacties (meer als 7 uitgebreid gedocumenteerd)

— Henk Mutsaers