Dokter Google houdt nog steeds de gemoederen bezig in … dokters land

dokter google Wat zou jij doen als …

Met alle artikelen die ik schreef over dokters heb ik nog nooit het genoegen gehad van een dokter om mij te vragen waarom ik die uitgesproken mening over hun beroep had. Nee ze klagen net als nu anno 2014 weer bij de Belgische overheid of die maatregelen wil nemen tegen de websites met niet wetenschappelijk onderbouwde informatie!

dokter Google

Dokter Google houdt nog steeds de gemoederen bezig in … dokters land

Waar halen ze het lef vandaan durf ik gerust hardop te stellen. Het is de ketel die de pot verwijt zwart te zien. Reeds sinds 2007 schrijf ik na het lezen van een artikel op het British Medical Journal dat meer als de helft van alle medicijnen die de dokter toepast onderbouwd kunnen worden met wetenschappelijk bewijs wat dit jaar in februari gewoon ook nog eens op- het acht uur journaal verteld werd. Meer als 50% van al de patiënten in de dokterspraktijk zijn dus niets meer of minder dan proefkonijnen! En deze mensen klagen over dokter Google (?)

Steeds weer hoor ik van mensen, als ze ten einde raad een oplossing gaan zoeken in de natuurgeneeskunde dat dit ronduit afgeraden, belachelijk gemaakt wordt of zelfs tegengewerkt. (bescherming van het eigen inkomen)

En dan te weten dat wij VERPLICHT zijn om ons te verzekeren voor de huisarts. Belachelijk!

Nogmaals, dit schrijf ik altijd. Er zijn goede huisartsen die weten hoe het moet, maar gevangen zitten in het web van dwingende voorschriften en richtlijnen.

Je bent echter wel als patient verantwoordelijk om een goeie te zoeken. De rest dump je gewoon, en vergeet ook niet om dat gewoon te vertellen aan die arts!

Dit schreef ik er al over Dokter Google in 2008

Aan de hand van 26 case studies uit de New England journal of medicine werd de conclusie getrokken dat er 15 keer een juiste diagnose werd gesteld door een simpele Google zoekactie. Hun conclusie: Nu de toegang tot Internet standaard wordt is het web ook een belangrijk stukje gereedschap geworden voor dokters. Het gebruik van Internet is een duidelijke hulp om bij moeilijke zaken de diagnose te stellen.

Dit schreef ik er vervolgens over in 2011:

Ik kan dan ook langzamerhand weinig respect opbrengen voor de dokters die klaarblijkelijk niet verder kijken dan hun neus lang is en zich niet verder ontwikkelen waar voedingsleer in onze moderne tijden met al die giftige fabrieksvoeding een onontbeerlijke eerste optie zou moeten zijn. Heb je als dokter dit niet tenminste een klein beetje in je pakket dan ben je in mijn ogen totaal ongeschikt voor je werk of het moet zijn dat er intensieve samenwerking bestaat met een specialist op dit gebied. Punt!

Over dokters heb ik door de jaren heen een behoorlijke mening

Maar ook een positief artikel over een dokter

De eed van Hippocrates is een eed waarin (huis) artsen en dokters zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven. De eed is vernoemd naar de Griekse arts Hippocrates.

22-04-08 Lokale omroep Geertruidenberg
Deze week had ik een interview met een opmerkelijke arts die geld verdienen in dienst van de farmaceutische industrie inruilde voor genezen.

Dokter, kun je nog wel trots gaan op deze titel?

De dokters titel straalt vertrouwen uit.
Vooral de ouderen mensen hebben een blind vertrouwen in de dokter. Voor de beter geïnformeerde consument / patiënt wordt het woord dokter al lang niet meer geassocieerd met geneeskundige. Persoonlijk vraag ik mij echt wel eens af hoe een dokter zich moet voelen opgesloten te zijn in het keurslijf van de farmaceutische industrie?

Wordt het niet tijd dat de dokter strenger gecontroleerd gaat worden als de verkeersdeelnemers?

— Henk Mutsaers