Digibeet: Tweedeling informatie / kennismaatschappij

Save as PDF 

opgesloten Digibeet

Als nooit tevoren nemen wij deel aan de informatiemaatschappij ook wel de kenniseconomie genoemd. Nog nooit in de geschiedenis is de toegankelijkheid tot waardevolle informatie zo groot geweest. De digitale burger kan met een beetje inzicht en gezond verstand een schat aan gegevens via internet vinden. En toch zijn er radeloze mensen die totaal verstoken blijven van al deze ‚levensreddende’ kennis!

De digibeet in de moderne samenleving

Digibeet is de samentrekking van de woorden digitaal en analfabeet, iemand die niet thuis is in de digitale wereld. Dit kan zijn omdat men totaal geen computer kan bedienen of afkerig is van deze technologie. Het kan ook zijn dat men wel gebruik maakt van de moderne technologie maar dat het denkpatroon/voorstellingsvermogen een beperking vormt om in de juiste/andere richting te gaan zoeken.

digibeet
Vorige week ontvingen we het bericht: De noodkreet van een lyme patiënt met daarin; “Als mijn laatste wens alvorens ik mijn leven zal beëindigen wegens een mensonterend geworden leven alleen nog maar gevuld met onvoorstelbaar lijden veroorzaakt door de chronische ziekte van lyme”

Ik ontving de mail via de Stichting De Rechten van de Patiënt, die ik dezelfde dag nog een mail terug gestuurd heb met het verzoek om aanvullende informatie aan Barbara te sturen. Vanuit verschillende kanten kreeg ik oplossingen aangereikt wat in de lijn der verwachting lag. Ook had ik zelf al snel waardevolle informatie boven tafel via de zoekingangen op internet.

Verschillende berichten had ik dezelfde dag nog aan het artikel toegevoegd en een poging ondernomen om de gegevens van betreffende persoon te achterhalen. Zo’n zestal nieuwe berichten ontving ik naar aanleiding van mijn nieuwsbrief:

Dag Henk,
Ik heb het artikel gelezen over de Lyme patiënt Barbara Pronk. Ik ben zelf ondertussen 20 jaar werkzaam op alternatief gebied. Ik wil voor Barbara mijn uiterste best doen om te kijken of ik iets voor haar zou kunnen betekenen. Ik wil haar aanbieden om haar gratis te behandelen en wanneer ze werkelijk baat heeft bij de behandelingen om dan een financiële vergoeding naar draagkracht af te spreken. Ik heb ondertussen op het internet gezocht of ik haar telefoon nummer kon vinden, maar dat was helaas niet mogelijk. Nu is mijn vraag of jij meer gegevens van Babara Pronk hebt, zodat ik met haar in contact kan komen. Indien mogelijk hoor ik graag van je. Tevens hartelijk bedankt voor alle artikelen die mij interesseren, iedere week opnieuw.

Met vriendelijke groet,
Dimphy Clements
www.dimphy-clements.com

Dag
Ik las de noodkreet van een lymepatiënt Babara Pronk. Nu heb ik zelf lyme gekregen in 2012 op 4 plaatsen waarvan 1 in mijn hoofd. Dit heb ik gezamenlijk opgelost met mijn natuur geneesarts de Laat in Budel. Hij is gespecialiseerd op Lyme. Hierbij de site http://www.laat-natuurgeneeskunde.nl/ Het is een goed idee op daar te beginnen. Ik ben de lyme geheel kwijt en dol gelukkig. Ik begrijp zeer goed hoe ze zich voelt en de medische wereld heeft er echt geen oplossingen voor.

Een daarvan zat in mijn hoofd. Daardoor draaide alles om mijn heen de gehele dag door en zelfs als mijn ogen dicht waren. Opdat moment wilde ik eigenlijk als dit veel langer aanhoud gewoon dood. Wat ik nog net kon was op mijn handen en voeten van mijn bed naar de toilet en terug. Je had het gevoel dat je hersenen nog in bed lagen en jij al bij de toilet en dan zo”n 10 minuten later zitten je hersenen weer terug in je hoofd en zo ging het maar door als je dus wilde bewegen of moest bewegen als je bijvoorbeeld naar de toilet moest. Als Barbara nog meer vragen heeft kan ze altijd bij mij terecht.
Esmiralda

Beste Henk, de dame met de ziekte van Lyme, hoeft echt niet zo te lijden. Frequentietherapie is in staat deze ziekte volledig te genezen. Meerdere behandelingen zijn echter wel nodig. M.v.g. Traudy http://www.agape.be/inhoud.htm

Dag Henk,
Bijdrage voor Barbara Pronk, “noodkreet van een lymepatient” Dit gaat mij erg aan het hart. Ik raad haar aan een lezing te volgen of contact op te nemen met dokter Frits van der Blom. Hij geeft door het hele land lezingen op de de gezondverstandavonden (zie www.gezondverstandavonden.nl) of zie ook http://www.lichtvanzelf.nl/agenda. De lezing over dit onderwerp heet: ziekte van Lyme en desinformatie. Als u dit aan Barbara wilt doorgeven, heel graag. Hopelijk helpt haar dit verder.
Alvast bedankt. Agnes

Hoe is het mogelijk dat het internet vol staat met mensen die hun ervaring delen en hulp aanbieden terwijl een werkelijk radeloze patiënt tezamen met hun directe omgeving deze informatie niet gevonden krijgt vraag je jezelf soms wel eens af? Hoe is het bovendien mogelijk dat al de kranten, TV/radio programma’s, gezondheid magazines etc niets doen met al die informatie om dit aan te bieden aan hun luisteraars / lezers en daar zelfstandig ouderwetse journalistiek op los laten? Zo blijven digibeten verstoken van levensreddende informatie.

Een van de grootste problemen blijft echter dat mensen zo geconditioneerd zijn in hun opvoeding, door de maatschappij, de reguliere geneeskunde en de media dat ze zelfs niet geloven dat er ook maar iets te vinden is in de wereld wat ‚hun’ zou kunnen helpen.

Onbereikbaar voor rede en logica of zo geconditioneerd dat men zelfs geen poging onderneemt om zelfstandig op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. Zo zitten werkelijk miljoenen mensen gevangen in een keurslijf en nemen braaf een vaccine, chemotherapie en al die giftige medicijnen omdat de dokter dat nu eenmaal zegt, omdat de patiënt zo geconditioneerd is.

Moeten we deze mensen dan zomaar opgeven als we als we in gesprek raken met ze. Nee natuurlijk niet, maar we moeten ook (proberen) te begrijpen dat we niet altijd door kunnen breken door de muur van onbegrip aan de zijde van het ‚slachtoffer’. Geduld is een schone zaak maar in vele gevallen ontbreekt de tijd simpelweg als je mensen andere/verkeerde keuzes ziet maken. Zo blijven er mensen die op het gebied van gezondheid, economie en wereldgebeurtenissen totaal in het duister verkeren omdat met de kenniseconomie ook een actieve rol verwacht wordt in de zogenaamde participatie samenleving.

— Henk Mutsaers