De toekomstige huizenverkoper verkoopt zijn huis zelf zonder makelaar, …


huis verkopen makelaar overbodigDe toekomstige huizenverkoper verkoopt
zijn huis zelf zonder makelaar, …  Funda is nu de marktleider, maar tien jaar geleden zou je ook niet verwachten dat Windows rechts en links gepasseerd zouden worden en niet meer als marktleider te boek zouden staan. Op dit moment zoeken mensen nog niet eens meer via Google naar een huis heb ik aan den lijve ondervonden maar zoeken gelijk op Funda. Gaat echter “de nieuwe Funda” de makelaar overbodig maken?

Wat is de toegevoegde waarde van de makelaar?

Hij of zij bepaald de prijs en zet je huis online in de digitale etalage van Funda. Heb je een echt goede makelaar dat geeft hij je advies hoe je het huis kan promoten via de sociale media en bij de verkoop regelt hij de papiermolen. Dat laatste kan echter de online makelaar tegen een veel goedkoper tarief en met veel meer internetmarketing kennis in huis is ook mijn ervaring.

wordt de makelaar in de nabije toekomst totaal overbodig

Waarom denk ik dat het beroep van makelaar snel gaat veranderen en wellicht deels of zelfs helemaal gaat verdwijnen?

Kijk eens naar de platvormen die er in een razende vaart zijn bijgekomen. Uber heeft de taxiwereld op zijn kop gezet. Een bedrijf niet perfect in zijn manieren, doen en laten maar het idee is effectief, simpel en reeds over de gehele wereld uitgerold in zeer korte tijd. AirBnb is eveneens zo’n bedrijf uit de zogenaamde deel economie die dit zelfde huzarenstukje uithaalde in de Hotelwereld. Met Marktplaats is de consument inmiddels al meer als tien jaar gewend te werken dus de stap naar de digitale wereld is inmiddels al vertrouwd.

Dan zijn er de cryptocurrency zoals Bitcoin, wat officieel een betaalsysteem heet te zijn maar meer gezien moet worden als een luchtkasteel. Je kan er immers niet mee betalen gezien de fluctuatie in de waarde. Een echte munt wordt gedekt door waarde zoals goud, zo gauw er met geld goocheltrucs uitgehaald kunnen worden zoals op de beurs (geld verdienen zonder geleverde arbeid = tegenwaarde) is de waarde eigenlijk nul, zoals de Euro en de Dollar. Wat wel zeer interessant is bij deze cryptocurrency is de blockchain techniek.

In de internationale scheepvaart zijn ze nu al aan het kijken of men met de blockchain techniek het hele netwerk van vergunningen en douane verklaringen kan optimaliseren betrouwbaar kan maken en versnellen.

Deze blockchain techniek kan ook aan de basis staan van de moderne online verkoopsite zoals nu (nog?) Funda.

Alle bedrijven en instelingen kunnen een profiel aanmaken, supermarkten, kappers, winkels, scholen, gemeentes, politie etc, en natuurlijk de koper en verkoper. Van elke buurt is dan bekend welke faciliteiten er op welke afstand te vinden zijn en of het een veilige buurt is. Alle huizen staan ook in de database en verkrijgen via een puntensysteem een prijsindicatie te koop of niet te koop. Vraag en aanbod, locatie en de lokale faciliteiten bepalen dan de prijsindicatie. Met een bouwkundige expert kan vastgesteld worden of die prijs ook klopt. Deze bouwkundige expertise is altijd betrouwbaar want de expert is afhankelijk van de beoordelingen die openbaar staan en worden verstrekt door zowel de koper als verkoper. In een blockchain registratie systeem is bovendien de notaris overbodig. Je zou zoals nu met de autoverkoop wel eens gebeurd een bericht kunnen krijgen als; “Mocht je ooit je huis willen verkopen zoals omschreven op de Xxxxx website, denk dan aan mij s.v.p.” Ook het zoeken binnen die database gaat veel efficiënter voor de koper want op elke persoonlijke situatie kan immers gezocht worden. De aangebrachte verbeteringen aan de woning en onderhandelbare zaken kunnen allemaal in het puntensysteem verwerkt worden. Bingo!

Nooit geen makelaar meer die zijn afspraken niet te na komt, incompetent is in internetmarketing of de snelle jongen die al vlug in het verkoop proces voorstelt om de prijs te verlagen. Alsof je maar snel even een jaar of meer arbeidsloon in moet leveren.

Heb je dat ook wel eens gehoord dat de huizenmarkt met de factor vijf over de kop is gegaan en er een hoop gebakken lucht in de huizenmarkt zit? De waarheid ligt een heel stuk anders. De geldontwaarding maakt dat een bedrag van 100.000, – gulden in 1975 in 2016 slechts fl. 287 289.12 (€ 130 366.12) vertegenwoordigd. Slechts want de waardevermindering toont maar al te duidelijk aan dat niet goud gedekt geld geen echte waarde vertegenwoordigd De echte waarde zit echter in de ontroerende goederen, maar die zijn volgens de makelaar maar gebakken lucht. Zakenmensen weten echter wel beter, die accepteren bij faillissementen maar al te graag de ontroerende goederen vanwege de waarde van de grond en de gebouwen.

Nog even over de inflatiecijfers van de gulden naar de euro waar we het net over hadden in de bovenstaande rekensom van het Internationale Instituut voor sociale geschiedenis. In deze calculator wordt een veel lagere inflatie berekend. (1,8%) Het zogenaamde “mandje” waarin de koopkracht gewogen wordt over de tijd is namelijk aan verandering onderhevig waardoor er altijd appels met peren vergeleken moeten worden. Dit is een handig stukje gereedschap voor onze politici om hun politieke palmares op te poetsen. De inflatie zou evenwel ook 5% kunnen bedragen of zelfs het dubbele?

De waarde van je geld wordt dus geconserveerd in het eigendom van je huis, om daarmee in prijs omlaag te gaan is dus regelrechte diefstal, … van je eigen portemonnee. In de moderne tijden kunnen de starters geen hoge hypotheek meer krijgen van 138% van de waarde van het huis (nu 101%) zo verwoorden de makelaars de noodzaak om in prijs te moeten zakken. Toen ik mijn huis kocht in 1975 en wij samen tweederde van de prijs contant af konden tikken omdat we samen niet vergeten waren om eerst te gaan sparen, zelfs toen hadden we voor het resterende deel al gemeente garantie nodig om het bedrag van fl 40.000 gulden te mogen lenen.

— Henk Mutsaers