De Machtige Media Beginnen te Wankelen


MSM leugens De Main-Stream-Media [MSM] hebben hun tijd gehad, ze zijn redeloos verloren. Waarom? Twee redenen: 1). De gedrukte pers moet vechten voor hun voortbestaan omdat de oplages blijven teruglopen en daarmee de advertentie inkomsten, hun verdien model uithollen, maar het belangrijkste. 2). Alle media zijn het vertrouwen met grote stappen aan het verliezen.

de MSM struikelen over de leugens

Vertrouwen; Het geloof dat iemand eerlijk is. Op iemand kunnen rekenen. Betrouwbaarheid.

msm geen uitzending meer

[ 26-04-2016 ] Twee berichten deze week die mijn aandacht trokken. Het eerste bericht was dat slechts 6% van de Amerikanen de media nog vertrouwden. Als je wel eens in de V.S. bent geweest weet je dat de MSM als een marketing machine worden gebruikt en er onverbloemd angst wordt gezaaid voor ziektes en de oplossingen die Big Pharma daar voor hebben. Dat daar de oorlogsindustrie ook openlijk wordt gepromoot. Als buitenstaander valt je dat gelijk op. De gehele wereld problematiek komt in twee minuten voorbij waarna de goed geoliede brainwash machine los gaat. Toen ik dat voor de eerste keer meemaakte viel mij dit gelijk op, gewent als wij zijn om te schakelen tussen verschillende Europese nieuwszenders waar toch nog onderscheid in zit … of zat? Het valt me namelijk op dat sinds mijn eerste bezoek aan de States in 2000 de MSM ook hier steeds meer een eenheidsworst zijn geworden en het voorgeprogrammeerde copy en paste nieuws brengen. Volgens cijfers van het CBS had in 2012 nog slechts 27% vertrouwen in de media in ons kleine landje.

Als je echter eenmaal het vertrouwen kwijt bent, als je door je kijker / luisteraar betrapt ben op een halve waarheid, op iets verzwijgen of een grove leugen, kun je dan nog … ooit … dat vertrouwen terugwinnen? Heb je dan je krediet niet voorgoed verspeeld?

Slechts een enkele leugen is genoeg om bij elke waarheid een vraagteken te zetten – Anoniem

Het tweede bericht dat mijn aandacht trok was; “EenVandaag maakt zich ernstige zorgen omdat volgens hen veel jongeren denken dat overal complotten achter zitten“.

Er zijn vele kranten en media die de kennis van bloggers in twijfel trekken zoals deze kop in Trouw; “Ons voedsel ongezond en onveilig? Broodje aap!” en, “Pas op wat foodblogger je voorschotelt”, in Metro Nieuws, naar aan leiding van het – geheel onafhankelijke – relaas van M Katan.

Tegenwoordig is iedereen journalist, burgerjournalistiek
Zoeken we deze term op Google dan kopt Wikipedia: “Burgerjournalistiek of amateur journalistiek“.

Journalistiek is: het presenteren van nieuws. Het verzamelen en doorgeven van nieuws, zo gauw dit nieuws bewerkt wordt is het reeds gekleurd, ook dit bericht dus! Daarom kijk ik graag naar het nieuws tijdens de allereerste uren. Daar komen maar al te vaak getuigen aan het woord die je daarna nooit meer terugziet of hoort. Dat is de reden dat men nu bij valse vlag aanslagen crisis acteurs inzet om deze zwakke plek op te vullen.

Burgerjournalistiek kan inderdaad door een amateur gedaan worden, mensen die uit onvrede met de professionele journalisten zelf aan de slag gaan. Ben je na 16 miljoen bezoekers net als Ron Fonteine een amateur of kan je bogen op een informatie archief waar menige beroeps nieuwsverslaggever een puntje aan kan zuigen? En wat te denken van de website van James Corbett die als slogan “Open Source Intelligence News” heeft. Met zijn leger aan wereldwijde donateurs is hij beroepsmatig aan de slag met nieuws verzamelen en analyseren, uitwisselen met collega bloggers, en dit werk wordt vervolgens weer vertaald in vele talen.

Geen wonder dat de pro-journalistiek maar graag spreekt van amateur journalistiek. Tegen dit wereldwijde leger van nieuwsverzamelaars en waarheid-vinders gaan de MSM het afleggen. Een videofilmpje live op YouTube streamen ligt eenvoudig binnen de mogelijkheden en er lopen miljoenen potentiële burgerjournalisten met een smartphone in de aanslag. Bij elke ramp zijn er burgerjournalisten ter plaatse, bij elke gebeurtenis of misdraging van een ambtenaar. Nieuws verzamel websites, die gebruik maken van de aloude RSS feeds vormen de startpagina’s voor de naar onafhankelijk nieuws smachtende bewuste burgers.

Als je de waarheid niet verteld, zul je alles moeten onthouden wat je ooit verteld hebt. – Mark Twain.

En waarom wankelen de oude media?

Omdat ze met het verliezen van het vertrouwen het pleit al definitief verloren hebben, einde oefening, game over, het licht gaat uit.

Maar, … het verhaal gaat nog verder. Met al die mogelijkheden voor bloggers, sociale media en de ouderwetse maar nog steeds effectieve manier van mond tot mond verspreiding van zaken die mensen bezig houden gaan ze de gehele MSM te kijk zetten. Mensen zullen met het vergaren van onafhankelijke kennis andere beslissingen gaan nemen, gaan stemmen met hun portemonnee, gaan stemmen per referendum. Anderen zullen de barricaden op gaan, hun ongenoegen laten blijken. En de oude dinosaurussen, de MSM, zo staan erbij en kijken erna, uitgerangeerd, overbodig, beroofd van hun meest kostbare bezit; “Betrouwbaarheid”

— Henk Mutsaers