De Files langer, … of zijn het Facebook files?

altijd online ook in de auto achter het stuur Bij onze buurtjes in Belgie weten ze het zo mooi te verwoorden, daar kent men de harmonica files. Het ene moment kun je even rijden, dan sta je weer stil. Het zijn dit soort files die hand over hand toenemen.

De Facebook files (?), en iedereen doet mee, mannen … en zelfs vrouwen.

Eerst is er de verleiding bij relatief lage snelheden, maar ook bij 90 en 100 kilometer per uur zie je ze rijden. Te herkennen aan de “veilige” afstand van de voorganger ….

de Facebook files

FACEBOOK FILES

Maar die veilige afstand bestaat niet als je over de weg zwalkt. Het Facebook file rijden neemt hand over hand toe. Het is natuurlijk wel erg belangrijk om altijd online te zijn, om aan het “leven” deel te nemen. Totdat je iemand anders van het “leven”beroofd. Die iemand die daarna op zijn of haar tijdlijn een leegte laat zien. Een leegte na de berichten van droefenis en kwaadheid, kwaad op zoveel onbenul voor het leven van een ander.

Als je elke dag op de weg zit en je zit iets hoger dan de andere weggebruikers zie je het smartphone gebruik heel duidelijk. De telefoon wordt wat lager gehouden zodat de andere weggebruikers dit niet kan zien. (denken ze). Maar al vanaf afstand is dit rijgedrag te zien, deze rijders slingeren maar al te vaak en houden een opvallende afstand tot de voorganger. Zeker in de file pik je ze er zo uit.

Nu de techniek van handsfree bellen gemeengoed is geworden in de meeste nieuwe auto’s en zelfs bij de standaard uitrusting hoort. Nu je een sms bericht kan laten voorlezen en zelfs beantwoorden in het Engels, helaas nog steeds niet beschikbaar in de Nederlandse taal op de windows smartphone (?). Nu we de techniek hebben om veilig te rijden wat voor bepaalde beroepen belangrijk is, nu gaan we dus met zijn allen super onveilig rijden.

De fietser in onderstaande video gaat er nog beleefd mee om. In de tweede video zie je de resultaten van het rijgedrag. Ik hoop het nooit mee te maken een ongeluk te veroorzaken, wat voor gevoel moet dat geven te weten dat je schuldig bent omdat je sociale “leven” zo belangrijk was?

— Henk Mutsaers