de Clean label – de schone labels campagne, E nummers zijn niet ongezond (meer) (?)

e nummers clean label de Clean label – de schone labels campagne, E nummers zijn niet ongezond (meer) (?)

10-04-2017 – Op de volkstuin werd me een krant onder de neus geschoven (NRC) “E nummers zijn geen vergif” luidde de krantenkop. Ze weten mijn standpunt over gif in onze voeding dus dacht iemand te kunnen scoren, het stond nu immers in de krant! (Slaap lekker verder) Die zelfde middag op mijn favoriete fake nieuws zenden BNR in de nieuwe wereld: “Wat als we vanavond eens lekker E-nummers gaan eten!” In het programma werd het boek besproken “Ode aan de e-nummers”, van Rosanne Hertzberger.

clean label campagne
Het is duidelijk, de voedingsindustrie is een grote campagne begonnen voor de zogenaamde clean labels. Er komen minder of geen E nummers meer op de verpakking te staan. De industrie zijn gedwongen door de alternatieve media om hun slechte naam te zuiveren, of zal ik zeggen te verdoezelen. De consumenten een rad voor de ogen te draaien, kunnen we het wantrouwen terug winnen en de naamgeving meer natuurlijk maken alsof de E nummers ingrediënten zijn die zo uit het keukenkastje komen? Dat is in korte bewoordingen het doel van de clean-label campagne.

Of zouden ze echt minder E nummers gaan gebruiken? Dat zou een revolutie zijn. Laten we eens kijken naar de grootste << vervuilers >> in onze voeding. Zitten er nu geen GMO ingrediënten meer in onze voeding? Heeft men MSG en Aspartaam ook totaal verwijderd uit de 7000 + producten? Ik heb het nergens gelezen. Is men nu ook begonnen de chemische interactie van al die toevoegingen in kaart te brengen middels onderzoek? Om de consument vertrouwen te geven via nieuw gedegen wetenschappelijk en vooral onafhankelijk onderzoek?

Maar …. beste campagne voerders, met een clean label campagne, daar kun je de onnozele consumenten nog wel mee vangen. Ik was al een paar straten verder. Ik kijk niet meer op de labels. Alles, … ALLES wat in een zakje, pakje, blikje of potje zit staat al op mijn verdachtenlijst en wordt pas na zorgvuldige overweging op mijn groene lijst gezet. En ja ik pak ook wel eens iets waarvan ik niet weet hoe de vork in de steel zit, … ik leef ook niet zo achterdochtig maar het grootste gedeeld van mijn voeding wordt zeer kritisch bekeken en de basis komt uit de eigen biologische volkstuin.

Beste Rosanne, wellicht ben je heel aardig, maar ik vertrouw je voor geen meter !

E Nummers niet meer op verpakking, …. dat artikel schreef ik bijna een jaar geleden en dat werd een top artikel qua lezers aantallen. Dit en vele andere artikelen op websites overal ter wereld is zeer zeker de reden dat de voedselindustrie in de aanval is .. gedwongen.

Ik had verwacht dat MSG E 621 en Aspartame E 951 ook in het programma vernoemd zouden worden bij naam en nummer (lees goed gepraat) maar deze beladen namen werden in het programma van BNR vermeden.

En ja voedsel moet nu eenmaal langer houdbaar gehouden worden maar ik eet wel vers en gebruik de eeuwenoude methoden in de keuken zoals fermenteren en wekken van onbewerkte schone voeding. Simpel, effectief en veel gezonder als wat de hoge heren en dames proberen te verbloemen.

Als er GEEN label op geplakt kan worden zoals onverpakte en onbestraalde groenten is het veel en veel gezonder.

BNR, wat een kromme tenen programma, NRC en al die andere fake nieuws distributeurs succes met jullie afnemende schare trouwe volgers. Ik luister / lees en kijk alleen nog waar ik kritische noten kan plaatsen. Als jullie iets geweldig vinden vraag ik mijzelf standaard af: << Waarom ? >>

Dat veel gebruikte woord … dat ik al leerde toen ik klein was << Waarom ? >> is nog steeds een sleutelwoord om gezond oud te kunnen worden in onze voedingsjungle.

Nog veel mensen geloven echter dat het zo’n vaart niet zal lopen. Deze week leerde ik echter (van Erik) dat geloven gelijk staat aan: “Ik weet het niet, maar ik denk dat …. ” Dat woord “Waarom” maakt dat dat het denken bijgeschaafd zou kunnen worden maar dat geruststellende artikel van Rosanne Hertzberger sust weer veel mensen terug in slaap. Eerlijk gezegd zou ik niet in de schoenen willen staan van Rosanne als ze zich wellicht later realiseert wat ze aanricht heeft in haar leven. Maar aan de andere kant denkt zij daar ook totaal niet bij na. Haar boek haalde immers goede promotie dankzij de support van de vervuilers, … ehh de voedingsindustrie.

— Henk Mutsaers