Burgerjournalistiek: “Ik kan mij wel voorstellen dat jongeren radicaliseren!”

 wat is jouw mening? Burgerjournalistiek: “JE NE SUIS PAS CHARLIE

Beste Henk, op 14 januari 2015 las ik op de site van Nederlanders.fr een ingezonden bericht dat ik steengoed vind, geweldig ook dat er anders denkende Nederlanders zijn die er werk van maken en hun mening de wereld in sturen. Ik deel het met je omdat ik denk dat dit je ook vast zal aanspreken. Vriendelijke groet, Ellis

JE NE SUIS PAS CHARLIE

14 januari 2015: St. Fort sur Gironde, Frankrijk

burger journalistiek
” Zweden is een fantastisch land ….. heerlijk rustig er wonen dan ook geen moslims”
” Ik kijk nooit meer naar het Franse voetbalelftal .. je ziet alleen maar zwarten.”
” In Algerije heb ik geleerd dat geen enkele zwarte te vertrouwen is, je kunt ze beter voor je hebben dan achter je “.
” Ik heb een hekel aan alles wat Noord-Afrikaans is”……………………………………………………

Zomaar een bloemlezing uit opmerkingen van vier “vrienden” van ons. Mensen uit ons alledaagse leven hier in Frankrijk. Omringen wij ons dan zo graag met racisten? …. Nee het zijn gewone geluiden uit gewone gesprekken.
In een land waar 1 op de 4 mensen op Le Pen stemt en waar 1 op de 1200 mensen een abonnement heeft op “Charlie Hebdo” is iedereen opeens Charlie net als in Nederland, Engeland, Duitsland, Amerika ………

Wij wonen hier al 18 jaar, Jeanne en Hans Hormann Coppens. In de Charente-Maritime, een regio die beslist niet bekend staat als een bolwerk van het Front National. Tijdens de dagen die achter ons liggen, dagen waarin de afschuwelijke moordpartijen in Parijs het hele leven domineerden is ons toch het een en ander opgevallen.

We misten een geluid…… een tegengeluid……… wij vroegen ons de afgelopen dagen af.

Hebben we ooit sorry gezegd voor onze inval in Irak op grond van leugens en falsificaties. – Hebben we ooit sorry gezegd voor de wantoestanden in de Abu Ghraib gevangenis waar mannelijke gevangenen op de voor moslims meest vernederende wijze gefotografeerd werden: ….. naakt en door een lachende vrouw vertrapt, terwijl ze aan de halsband worden vastgehouden. – Hebben we ooit sorry gezegd voor de talloze “verdachten” die met waterboarding en andere martelmethodes werden mishandeld. – Hebben we ooit sorry gezegd voor Guantanamo Bay dat door de vredesnobelprijswinnaar Obama gesloten zou worden en dat nu leegloopt omdat men ze overplaatst naar…………………… – Hebben we ooit sorry gezegd voor de talloze toeristische plekken waar we disco’ s en gokpaleizen hebben geplant op plaatsen die voor Moslims heilig zijn en waar we nu halfnaakt rond zuipen terwijl de plaatselijke bevolking geen alcohol drinkt en zich kuis bedekt……………………..

Vraag eens aan een hulpverlener in de psychiatrie, de zwakzinnigen- of de bejaardenzorg of het altijd verstandig is om alles wat je “vindt” meteen ook maar te zeggen. – Vraag eens op een willekeurige basisschool of kinderen er goed aan doen om elkaar altijd op de zwakke plekken te pakken, elkaar te pesten, belachelijk te maken. – Vraag eens aan de ouders van een moeilijk opvoedbaar kind of altijd maar alles zeggen wat je vindt escalerend werkt of de-escalerend. – Vraag eens aan een Panda bestuurder die van rechts komt of hij voorrang neemt op een Hummer die met hoge snelheid van links komt …… Je kunt wel het recht hebben …… maar of je het altijd moet nemen………………………….

Zijn we vergeten hoe we in de jaren 60 en 70 massaal Noord Afrikanen naar hier toe haalden om als “gastarbeider” het werk te laten doen waar we zelf te beroerd voor waren. – Zijn we vergeten hoe we die gastarbeiders gehuisvest hebben, met tienen of meer in een krappe woning, soms zelfs in ploegen slapend, zonder begeleiding, zonder taalcursus, zonder contact met thuis. – Zijn we vergeten hoe we zelf de gezinnen hebben laten herenigen zonder enige vorm van georganiseerde integratie, maar uitzichtloos opgeborgen in anonieme wijken, liefst ZIJ bij elkaar en ver bij ONS vandaan. – Zijn we vergeten dat de tweede generatie aan het onderwijs begon met enorme taalachterstand terwijl hun ouders geen enkel benul hadden wat er onderwezen werd en vanuit welke filosofie of religie. – Zijn we vergeten dat onze rijkdom zijn basis vond in het stelen van grondstoffen in “onze kolonies” en het invoeren van slavernij en apartheid. – Zijn we vergeten dat ontwikkelingshulp tot een marginale sluitpost is teruggebracht. – Zijn we vergeten dat wij blindelings achter de Amerikanen staan en dus partij kiezen vóór die zielige Israëliërs en tégen die rotzakken van Palestijnen. – Zijn we Sharon vergeten en zijn bezoek aan de Tempelberg en zijn rol in Sabra en Shatila. – Zijn we vergeten dat Amerika en Israel zonder enige vorm van proces Osama Bin Laden en kopstukken van Hamas liquideerden.

Weten we nog dat we Wilders faciliteren om zijn mening te uiten en dat hij dat mag van de rechter, terwijl termen als “kopvoddentax” en “meer of minder Marokkanen” alleen maar bedoeld zijn om te escaleren. Dat hij daarmee precies doet wat hij die Marokkanen verwijt …………… geen positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Weten we nog dat de politiek het jeugd- en jongerenwerk uitgekleed heeft. Weten we al dat “Pegida”de snelst groeiende anti-Islam beweging is die Merkel afbeeldt met hoofddoekje en openlijk streeft naar een Islam-vrij Europa. Zwarte Piet afbeelden leidt tot heftige discussie Mohammed afbeelden moet kunnen.

Op de dag van de grote manifestatie hebben we de Franse T.V. aanstaan. De hele dag indrukwekkende beelden van mensenmassa’ s. Le Pen mag niet meelopen ….. Rusland, Egypte en Turkije wel …. landen die vrijheid van
meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan. Ook loopt er de hele dag onder in beeld een tekstrol mee. “Bordeaux meer dan 100.000 Lyon meer dan 200.000 Marseille meer dan 60.000 Parijs een absoluut record anderhalf miljoen. Het heeft veel weg van een wedstrijd of een verkiezingsuitslag.

Maandagochtend klinkt op Radio La Rochelle het eerste “Charlie” lied een of andere artiest probeert mee te liften op de mondiale belangstelling ….. Het wachten is nog op de film en “Charlie” de musical ……. Dinsdagochtend meldt dezelfde radiozender dat er sinds de manifestatie 54 geweldsincidenten tegen Moslims en Moslimgebouwen geteld zijn, waarvan 21 met wapens. Over escaleren gesproken.

Gisteravond op de Nederlandse tv ….
3000 bootvluchtelingen uit Noord Afrika, je weet wel van die gelukszoekers die hier komen om onze economie te verpesten, zijn er de afgelopen 9 maanden verdronken in de Middellandse Zee. In diezelfde periode hebben er 260.000 geprobeerd hier een plekje te bemachtigen, stuk voor stuk huis en haard verlatend. Elke dag sterven er kinderen in vluchtelingenkampen in Libanon als gevolg van de winterkou en wij vinden dat vluchtelingenopvang het beste kan worden gedaan in landen in de regio.

Vanavond op de tv ….. .lange rijen wachtenden tot de kiosken opengaan om een exemplaar van de nieuwe “Charlie “te bemachtigen ………… op Marktplaats doet-ie al 100 euro. De profeet staat weer op de cover, dit keer vergevingsgezind.

ZONDER ook maar de schijn te willen wekken dat de barbaarse wandaden van Isis-strijders en terroristen begrijpelijk zijn ….. – ZONDER ook maar in de verste verte stenengooiende Palestijnen te verdedigen willen we toch even stilstaan bij een tegengeluid. Een geluid wat de afgelopen dagen nergens te horen was. – ZONDER begrijpelijk te vinden kun je toch begrijpen. – ZONDER verklaarbaar te vinden kun je toch verklaren.

Zou het niet eens tijd worden dat we ons afvragen
hoe het komt dat een puber van 16 radicaliseert?

In plaats van alleen maar te roepen dat we terroristen zullen uitroeien, kunnen we onszelf ook afvragen wat wij er in de Westerse Wereld aan hebben bijgedragen, dat het zover gekomen is. Moeten we niet ook de hand in eigen boezem steken en een gebaar maken aan de moslimwereld. Cartoonisten en cabaretiers hebben hun punt gemaakt, we hebben ons vermaakt en kapotgelachen ………………… HUN religie en normen zijn achterlijk en verwerpelijk………………………… hoe WIJ het hier doen, daar kunnen ze een voorbeeld aan nemen. WIJ kennen hier geen discriminatie meer, geen zakkenvullen, geen achterlijke godsdienst………………… WIJ hebben internet: de ultieme vorm van beschaving …… Ze hebben hun punt gemaakt misschien is het tijd om eens een tijdje te matigen, minder te escaleren, minder te schofferen en te vernederen.

Als het recht op vrije meningsuiting verwordt tot het recht op beledigen………
…………… dan willen wij geen “Charlie” zijn.

Jeanne en Hans Hormann Coppens eMail

Noot: Wat Jeanne en Hans hebben gedaan met het schrijven van dit betoog, was dit niet … heel lang geleden …. het werk wat journalsiten deden? – HM


Beste Henk,
Omdat ik op jouw site geen andere manier vond om te reageren op de reactie van Jeanne en Hans Hormann Coppens bij deze. [mailform] Slechts een enkel woord E I N D E L IJ K !!!!!!!! en oh zo W A A R !!

En evenzo met jouw noot: Noot: Wat Jeanne en Hans hebben gedaan met het schrijven van dit betoog, was dit niet … heel lang geleden …. het werk wat journalsiten deden? – HM

Dit artikel zou naar alle Kamerleden en alle media gestuurd moeten worden en afsluitend met jouw regel.
met groet Andrea Strik