Brandstof besparing [grote] auto met NASA techniek aërodynamica


vortex aerodinamischBrandstof besparing [grote] auto met  NASA techniek aërodynamica  14-03-2018 Afgelopen weken lieten de formule 1 teams weer hun eerste kunsten zien op het gebied van aërodynamica tijdens de voorjaar testen in Barcelona. In het dagelijkse verkeer hebben we de gewone auto ook zien veranderen met gestroomlijnde spiegels, het front van de auto en de spoilers aan de achterzijde. Wat we echter nog niet te zien kregen ….

De laatste tijd was ik op zoek naar het woord “vortex” op internet naar aanleiding van het schrijven over de “Vortex Energy Saver“. Handig dat je dan bij YouTube ook andere video’s gepresenteerd krijgt op dezelfde zoekwoorden. (Als er tenminste geen censuur op plaatsvind) Zo kreeg ik deze week onderstaande video te zien om met kleine ingrepen een vortex wind te creëren waardoor de auto minder drag (luchtweerstand) krijgt . Hier zie je een korte uitleg en plaatje.

vortex aerodinamica
Niet alleen bij je verwarmingsinstallatie blijkt de Vortex Energy Saver veel te besparen zo ontdekte ik (tot 35%) Maar ook met waterkracht kan nu op kleine schaal energie opgewekt worden als je toevallig in de juiste omgeving woonachtig bent.
<— zie hier

Terug naar de formule 1 testweek waar alle kleine details helpen om een wagen iets sneller te maken en minder brandstof gebruik te realiseren. Beiden zeer belangrijk in de competitieve sport. Minder brandstof gebruik is immers ook weer minder gewicht mee nemen tijdens de wedstrijd.

De derde mogelijkheid kwam ik dus deze week tegen in deze YouTube film.

Aërodynamica is heel belangrijk zeker voor grote voertuigen als trucks, een bus maar ook kleiner de camper bestelbus en een aanhangwagen. Op deze manier krijg je een stukje formule 1 techniek op je auto. Zie de video

Zoek je meer technische informatie over het ontstaan van vortex wind dan kun je dat hier van een expert (Engelstalig) Nog wat technische informatie | En een studie van NASA & Airtab

— Henk Mutsaers

Dealer in Belgie: Trailer Products Europe (TPE)
Waterrijstraat, 43?| Lommel Belguim 3920 | +32 479 27 48 95? | Email:?